Închide

Pe urmele lui Brâncuşi, Eliade sau Cioran, cu telefonul mobil. Un grup de IT-işti români face aplicaţie de vizitat Parisul

EconomieITSinteză știri locale by Actual de Cluj - ian. 20, 2018 0 939

„Sunteţi prin Paris şi vreţi să aflaţi unde a fost făcută celebra poză în care apar Eliade, Cioran şi Ionescu ? Sau unde era cafeneaua Riche, în care aveau loc dineurile impresioniştilor finanţate de susţinătorul lor, George Bellu ? Când treceţi pe la Odeon o să aflaţi şi despre Jean Yonnel, profesor de dicție al generalului de Gaulle”, spun iniţiatorii unei aplicaţii pentru telefonul mobil. Un grup de IT-işti români dezvoltă un proiect pentru turiştii care vizitează Parisul. Ce e altfel aici? Utilizatorii săi vor putea să descopere istoria oraşului prin prisma personalităţilor de origine română care au marcat cultura pariziană, scrie Mediafax.

Aplicaţia pentru telefonul mobil ”Celebro” îşi propune promovarea patrimoniului cultural românesc şi se adresează turiştilor care vizitează Parisul, oferind informaţii despre locurile prin care au trecut personalităţi cum ar fi Constantin Brâncuşi, Eugen Ionesco, Emil Cioran, Mircea Eliade, Tristan Tzara.

Valentin Maior, coordonatorul proiectului, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că ideea aplicaţiei se bazează pe cartea ”Parisul românilor”, scrisă de un francez despre locurile prin care au trecut celebrităţi româneşti care au avut un impact cultural în capitala Franţei. ”Ideea a venit din partea unei tinere care s-a mutat la Paris pentru studii la Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Raluca Maria Smaranda, care a dorit să facă vizite ghidate în capitala Franţei şi a găsit o carte scrisă de un francez, intitulată „Parisul românilor”, în care se menţionau locurile prin care au trecut celebrităţi româneşti, care au avut un impact cultural în Paris. Ulterior, ne-am reunit un grup mai mare să dezvoltăm aplicaţia mobilă, iar Raluca pe partea de conţinut, documentare, achiziţionarea drepturilor de autor pentru poze. Aplicaţia mobilă <Celebro>, al cărei nume vine de la Celebrităţi româneşti sau Celebrăm România, este în stadiul demo, va fi gratuită şi va fi lansată în 9 Mai, de Ziua Europei. Lansarea are loc în anul Centenarului Marii Unirii şi sperăm să fie un interes sporit din partea utilizatorilor”, a spus Maior.

Acesta este absolvent al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) şi iniţiator al Asociaţiei ”RomanianIT”, o reţea de IT-işti români din diaspora, care a lucrat în Franţa începând cu anul 2014.

Citeşte articolul integral AICI

 

Conform prezentării proiectului, acesta își propune promovarea patrimoniului cultural românesc „prin metode originale”. Este vorba de o aplicație gratuită care oferă o ‘hartă românească a Parisului’ prin geolocalizarea adreselor si locurilor prin care au trecut personalitățile cunoscute sau cele care au ramas in anonimat pana acum.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu