Închide

Pasaj subteran în zona unde un retailer plănuiește în câțiva ani un mare proiect imobiliar

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 05, 2023 1 841

Un pasaj rutier subteran a fost propus pe Costin și Vlad Birou de proiectare în zona Oasului – Bulevardul Muncii, lucrare estimată la peste 130 milioane lei  cu TVA (peste 26 de milioane de euro). Consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate pentru proiect, chiar dacă consilierii USR au cerut amânarea acestuia și organizarea unei dezbateri publice. Aceștia au arătat că un astfel de pasaj ar trebui să trateze ambele sensuri giratorii din zon, atât cel de la intersecția Oașului-Bulevardul Muncii cât și cel de la intersecția străzii fabricii cu Bulevardul Muncii. Primarul Emil Boc s-a opus propunerii.

În ambele zone sunt în derulare sau în pregătire ample proiecte imobiliare. Chiar retailer-ul Auchan care are o unitate în zona Bulevardul Muncii-Oașului și a obținut anul trecut avizele pentru o parcare suplimentară și reorganiarea ciruclației a arătat prin proiectanți că în câțiva ani plănuiește în zonă un proiect imobiliar. Aceasta deoarece zona este una de restructurare.

 

Primăria a contractat serviciile Costin și Vlad Birou de Proiectare în august 2023 pentru a face studiile de fezabilitate și de trafic pentru un nou pasaj rutier în intersecția B-dul Muncii-Oașului unde există un sens giratoriu blocat la orele de vârf. Contractul a fost încheiat la începutul lunii august pentru 269.000 lei cu termen de 90 de zile.

Studiul de fezabilitate pentru pasaj, propus de proiectanți ca să se realizeze în subteran, a fost aprobat de consilierii locali la ședința din 4 decembrie. Potrivit propunerii,  lucrările sunt estimate la peste 130 de milioane de lei cu TVA și un termen de 2 ani și 4 luni (proiectare și execuție)

 

La ședința din 4 decembrie, consilierii locali din USR au cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi și organizarea unei dezbateri publice, arâtând că un pasaj de 444 de metri nu se justifică ca investiție doar pentru a rezolva o intersecție. Consilierul USR Călin Groza a subliniat că un  pasaj subteran ar trebui să cuprindă ambele sensuri giratorii din zonă, cel de la Auchan Iris, respectiv cel de la intersecția Bulevardului Muncii și strada Fabricii. Consilierul local USR a mai cerut corelarea acestui proiect cu o viitoare centură de nord a Clujului, care apare în strategia de dezvoltare a municipiului. Primaurl Emil Boc nu a susținut propunerea sa, motiv pentru care pasajul de 444 de metri pătrați a fost legitimat, urmând ca municipalitatea să poată face următorii pași spre a licita obiectivul.

„Necesitatea și oportunitatea obiectivului de investiții „Realizare pasaj rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu stradă Oașului în Municipiul Cluj-Napoca”, a fost identificată că urmare a blocajelor în trafic, fiind necesare luarea unor măsuri de îmbunătățire a condițiilor de siguranță a traficului rutier și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei gestionând în același timp reducerea emisiilor de poluanți și impactului negativ asupra mediului”, arată Primăria în momentul în care a contractat biroul Costin și Vlad pentru a studiu amenajareau nui pasaj în zonă.

În martie 2022, Auchan City a primit un aviz de principiu pentru un proiect de amenajare a unui nou acces și o nouă parcare cu 80 de locuri a primit avizul de principiu al arhitectului șef din Cluj-Napoca. Proiectul a fost prezentat deja încă dn 2021 de viceprimarul Dan Tarcea ca unul care va aduce o circulație mult mai facilă în zona Oașului-Bulevardul Muncii dar și unul care deschide drumul spre prioritizarea transportului public pe Bulevardul Muncii. Mai ales că riveranii au cerut Primăriei să fie atenți cu proiectele imobiliare pe care le avizează în zonă, având în vedere că, zilnic, petrec câte o oră doar în sensul giratoriu de la magazinul Auchan (cel care acum își extinde parcarea), jumătate de oră dimineața, și jumătate de oră seara.

„Complexul comercial Auchan a propus Comisiei de circulație o reamenajare a parcării. Va exista o intrare nouă în parcare, dinspre strada Fabricii și se va circula mult mai bine în zonă. Ieri s-a aprobat solicitarea Auchan în comisia de circulație. Toate lucrările vor fi făcute de către centrul comercial. Acolo mai sunt și o serie de proiecte imobiliare propuse, care vor aduce încă o bandă de circulație auto pe bulevardul Muncii, între cele două sensuri giratorii, și ne dorim ca acolo să prioritizăm transportul în comun – autobuz și tramvai, printr-o bandă dedicată, însă doar după ce va fi regularizată toată strada la profilul din PUG”, spunea  viceprimarul Dan Tarcea, la ZIUA LIVE în octombrie 2021.

Proiectanții de la Atelier RVD, cei care s-au ocupat de proiectul celor de la Auchan au arătat că în câțiva ani pe terenul de 10 hectare dețintu de retailer în zona Bulevarudl Munci se pregătește un proiect imobilair, mai ales că zona este una de restructurare în PUG.

În zona viitorul pasaj *Bulevardul Muncii / Fabricii este în derulare și investiția omulu ide faceri Chimu Căpușan pe amplasamentul fostei Fabrici de Cărămidă (ghetoul evreiesc din Cluj, demolat), cu sute de apartamente.

„Mai permitem construcții pe Muncii, dar gradual. Când se va atinge portabilitatea maximă, vom stopa dezvoltarea imobiliară”, arăta primarul Emil Boc în decembrie 2021. Chiar la momentul respectiv, consileirii USR arătat că intenționează să nu mai voteaze proiectele din zona de nord până nu va exista o proiect de centură și în zona de nord a orașului.

 

Detalii:

Proiectul așteptat de Primărie pentru a fluidiza circulația pe Oașului-Bulevardul Muncii-Fabricii. Specialiștii au cerut plantarea unui arbore la fiecare patru locuri de parcare

Un comentariu

  1. Va fi un ambuteiaj de toata maretia la intrare si iesirea din magaziunul Auchan deoarece va fii doar o singura banda de intreare si iesire si mai mult trebuie sa deserveasca si o strada viitoare cu 2 benzi pe sens deasupra magazinului unde vor fii multe case candva …

Scrie un comentariu