Închide

Parc pentru căței, skate park sau inițiative educative din sfera high tech, consumului de băuturi naturale sau reciclării deșeurilor. Ce proiecte își doresc oamenii din cea mai mare comună din țară să fie finanțate de Primăria Florești în 2021

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 20, 2021 0 273

Un număr de 7 proiecte au intrat în etapa finală și pot fi votate online până la finalul acestei luni în cadrul procesului de bugetare participativă inițiat de Primăria Florești. 2 dintre le, care vor întruni cele mai multe voturi, vor fi implementate în 2021. Locuitori din cea mai mare comună din țară au propus proiecte educative din sfera high tech, consumului de bături naturale sau colectării și reciclării deșeurilor dar și amenajarea unor parcuri pentru căței sau pentru skateri sau suprailuminarea trecerilor de pietoni nesemaforizate din localitate.

 

16 proiecte au fost propuse în cadrul procesului de bugetare participativă online inițiat anul acesta de Primăria din Florești, localitatea rurală de lângă municipiul Cluj-Napoca care are cea mai mare populație din România, peste 70.000 de locuitori.

Dintre ele, în etapa de vot au intrat 7 inițiative. Dintre ele, 2 proiecte vor fi implementate anul acesta (cele care vor avea cele mai multe voturi, dar nu mai puțin de 100 de voturi fiecare). Bugetul total alocat de Primărie este de 1 milion de lei (peste 200.000 de euro).

Unul dintre proiecte vizează amenajarea unor locuri pentru plimbat căței sau chiar a unor parcuri speciale pentru aceștia dotate cu instalații specifice. Inițiativa aparține a două floreștence,  Iulia Ungureanu și Tolnai Melinda, iar bugetul estimat este de 35.000 de euro.

Al proiect a fost propus de arhitectul Bogdan Horia Gînscă și vizează amenajareau unui Skate Pool în zona poligonului din Florești. Arhitectul se oferă să contribuie gratis la el cu proiectul tehnic.

După modelul din Cluj-Napoca (deja propus, votat și implementat în anumite zone) și în Florești se propune suprailuminarea trecerilor de pietoni din comună.

O inițiativă propusă de Delia Georgeta Bob vizează demararea unui proiect prin care copiii din localitate să fie conștientizați asupra importanței consumului de băuturi naturale. El vizează derularea unei campanii de plantare de plante de ceai  împreună cu toate școlile din localitățile comunei Florești, atât în zona școlilor cât și a spațiilor comunitare, dar și organizarea unor evenimente dedicate informării oamenilor cu privire la ceai și beneficiile lui.

Un alt proiect vizează înființarea unei Ludoteci într-un container la școala din Luna de Sus și susținerea funcționării ei timp de 1 an de zile. Propunerea aparține Simonei Elena Bartoș iar ludoteca ar urma să aibă nevoie de peste 85.000 de euro. Intenția este ca obiectivul să fie dotat și cu materiale și jocuri din sfera tehnologiei și științelor STEM care să fie distribuite gratuit către copii, dar și să fie angajat personal specializat (3 persoane) care să se ocupe de ea. Ulterior, dacă se dovedește bun, se propune ca proiectul să fie susținut permanent de Primărie.

Două proiecte vizează un subiect spinos pentru Florești și anume deșeurile. O doctorandă de la Universitatea Tehnică, Alina Monica Danciu, propune un proiect de 99.800 de euro prin care să se schimbe percepția floreștenilor legată de deșeuri și de reciclarea lor. Inclusiv prin proiect se propune crearea unei aplicații, FlorWaste pe care Danciu se oferă să o administreze gratuit.

O altă inițiativă aparține lui Cristian Daniel Rusu și vizează organizarea a două campanii anuale și a unor evenimente în sectorul curățeniei și reciclării deșeurilor. Prin proiectul estimat la 40.000 de euro se dorește plantarea de pomi fructiferi în parcurile din comună (toamna) și derularea unei acțiuni anuale de curățenie în acestea (primăvara). De asemenea sunt plănuite și câteva târguri în care să se expună produse rezultate în urma reciclării deșeurilor.

Proiectele pot fi votate AICI și pot fi votate până în 30 aprilie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare