Închide

Companiile vor putea să își facă centre de vaccinare la sediu, confirmă premierul. Centrele din Tetarom se pregătesc de deschidere, iar campania se va extinde în județ

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 20, 2021 0 175

Companiile private vor avea posibilitatea să-și facă centre de vaccinare la sediu, a declarat, marți, premierul Florin Cîțu, citat de digi24.ro. Companiile vor putea să-și vaccineze angajații la sediu, iar măsura s-ar putea extinde și la familiile lor. La Cluj se pregătesc astfel de centre în parcurile industriale Tetarom, care urmează să devină operaționale, dar există demersuri și din partea altor operatori economici interesați să se implice în campania de vaccinare, spun reprezentanții Instituției Prefectului.

„Companiile private vor avea posibilitatea să-și facă centre de vaccinare la sediu, să-și vaccineze angajații la sediu. Putem extinde și la familiile lor. Vom face vaccinul cât mai accesibil pentru fiecare cetățean. Dozele există, lumea trebuie să se vaccineze. Vreau să revenim la normalitate, știu ce potențial are această economie când revenim la normalitate”, a declarat premierul.

La Cluj, reprezentanții Instituției Prefectului anunțau la începutul lunii că în județ se pregătește deschiderea a șapte fluxuri de vaccinare împotriva coronavirusului, în parcurile industriale ale județului. Costurile ar urma să fie suportate de firmele care au închiriat spațiile. Cele patru centre de vaccinare ar urma să fie cu circuit închis și operare în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). Aici ar putea fi vaccinate 20.000 de persoane, cu produsul AstraZeneca. Este vorba despre angajați ai companiilor rezidente în parcurile industriale Tetarom, locuitori ai județului Cluj. Planul ar fi următorul: două fluxuri se amenajează la De’Longhi, două fluxuri la Bosch, un flux la Emerson și alte două fluxuri – Transilvania Construcții.  Se fac demersuri pentru ca aceste centre din parcurile industriale să fie operaționale în cursul lunii aprilie, ne-a confirmat subprefectul Irina Munteanu. Aceasta a menționat că acestea au fost avizate de către Direcția de Sănătate Publică și vor începe instructajele pentru registratori. Munteanu spune că există și alte demersuri în ceea ce privește companiile private care pot sprijini campania de vaccinare. „Am fost deja la Câmpia Turzii, la invitația domnului primar, la o întâlnire cu agenții economici din zona industrială. Am și discutat cu domnul premier pe tema asta, că intenționez să extind acest proiect in județ. De asemenea, există și alte companii cu care am avut discuții pe tema aceasta, dar la acel moment tipul de vaccin disponibil era AstraZeneca și am rămas în stand-by”, a precizat subprefectul pentru Actualdecluj.ro. Aceasta a mai menționat că se vor deschide astfel de centre „peste tot unde se întrunesc toate condițiile necesare”.  Demersurile pentru campania de vaccinare avansează, pe mai multe fronturi, menționează Munteanu: e în lucru centrul de vaccinare drive-through la Cluj-Napoca și va porni și centrul mobil de vaccinare (sau echipa mobilă), pentru a ajunge la persoanele care doresc să se vaccinezedar locuiesc în zone greu accesibile din județ.

Florin Jianu: angajatorii pot organiza campania de vaccinare la sediul propriu

Angajatorii pot organiza campania de vaccinare la propriul sediu, în parteneriat cu centrele de vaccinare oficiale ale Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.„Transmitem un apel membrilor noştri, întreprinzătorilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi mediului de afaceri în general, pentru a susţine campania de vaccinare, mai ales că a apărut instrucţiunea nr. 132 din 12 aprilie 2021 a Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-Cov-2, instrucţiune care dă posibilitatea angajatorilor, atât celor mari cât şi celor mici, să organizeze centre de vaccinare sau să realizeze vaccinarea în parteneriat cu centrele de vaccinare oficiale ale direcţiilor judeţene de sănătate. Această instrucţiune statutează faptul că angajatorii economici pot organiza campania de vaccinare la sediul propriu, ei trebuie să identifice un spaţiu de vaccinare, şi există un model de plan de astfel de spaţii de vaccinare. Spaţiul trebuie să fie în conformitate cu normele igienico-sanitare, să respecte circuite de funcţionare adecvate, să asigure frigidere care să păstreze dozele de vaccinare la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius”, a menţionat Florin Jianu, potrivit Agerpres.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare