Închide

Parada Smart Mobility Cluj 2021. Primul autobuz electric produs în România pe linia zero în centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 23, 2021 0 974

Autobuzul electric produs la Baia Mare a făcut în jurul prânzului un tur al centrului Clujului alături de câteva mașini, trotinete și bicicletele cu zero emisii pentru a marca debutul ediției cu numărul trei a Festivalului Smart Mobility Cluj 2021. Aceasta va avea va avea loc mâine, 24 iulie, de la ora 10.00 la ora 20.00, pe esplanada de la BT Arena și Cluj Arena.

La paradă a participat și poliția locală a Primăriei care are în dotare deja mai multe vehicule electrice.

Traseul pe care s-a derulat parada vehiculelor „verzi” este aproape același cu cel al linie 0 pe care organizatorii festivalului au propus-o Primăriei pentru a deservi centrul orașului și a lega toate parkingurile existe în prezent în zona pericentrală din Cluj-Napoca.

 

Primul autobuz românesc „verde”, produs la Baia Mare, a circulat din nou pe străzile din centru Clujului, aproape pe traseul liniei zero, pe care și Primăria a anunțat că vrea să o înființeze pentru a fi deservită de un autobuz autonom.

Alături de autobuzul românesc cu zero emisii, pe traseul Splaiul Independenței, strada Coșbuc-Moților, Piața Lucian Blaga, Napoca, Eroilor, cu întoarcere pe B-dul 21 Decembrie – Starda Ferdinand – Barițiu – BT Arena, au circulat și câteva mașini, trotinete și biciclete electrice, pentru a marca, într-un tur simbolic cea de-a treia ediție a Smart Mobility Cluj 2021, festival organizat pentru a prezenta clujenilor cele mai noi și mai inovative soluții de mobilitate verde, nepoluantă.

În cadrul festivalului care va avea loc mâine, sâmbătă, pe platoul Sălii Polivalente, între orele 10.00 și 20.00, vor avea loc: expuneri de autovehicule electrice / hibrid – cele mai noi modele ale marcilor participante, expuneri de soluții de micromobilitate – biciclete, scutere, trotinete, motociclete, prezentări de proiecte, produse și concepte de mobilitate sustenabilă, Workshop tematic pe soluții de dezvoltare urbană durabilă, expunerea proiectelor din Zona Metropolitana Cluj ce includ componente sustenabile, test drive cu vehicule electrice și hibrid.

Autobuzul electic românesc va putea fi și el testat mâine de toți clujenii curioși, fiind expus în cadrul festivalului mobilității „verzi” din Cluj. Participarea este liberă, cu asigurarea măsurilor de siguranță având în vedere pandemia de coronavirus.

La ediția din acest an, organizatorii au pregătit și un concurs inedit în urma căruia se va acorda un premiu surpriză. Concursul are loc până deseară iar premiul va fi oferit efectiv la festival, sâmbătă.

Linia zero a fost propusă de cei de la Transilvania Evolution Primăriei chiar la o dezbatere publică organizată anul trecut de Primărie.  Înființarea liniei electrice 0 de autobuz e menită să lege toate parkingurile care există în prezent în zona adiacentă centrului și să încurajeze oamenii să își lase mașinile în acestea și să utilizeze autobuzul pentru a accesa centrul orașului, totul pentru a fluidiza traficul din centru. Ciprina Comșulea de la Transilvania Evolution împreună cu proiectanții de la biroul RVD, mai precis arhitectul Rareș Drăgan, spuneau pentru Actualdelcluj.ro că au venit cu propunerea acestei linii încă din 2017 și că speră că Primăria va reuși să implementeze această linie despre care spun că va aduce doar beneficii orașului. Linia ar urma să aibă următorul traseu: BT Arena – Parc – Moților – Casa de Cultură a Studenților-Universității-Baba Novac-Cipariu Est-Piața Avram Iancu- Piața Mihai Viteazul-Opera Maghiară – Podul Napoca și BT Arena.

Detalii: Propunere inedită la o dezbatere publică a Primăriei: înființarea liniei verzi 0 de autobuz în centrul Clujului.

Smart Mobility Cluj este un proiect axat pe comportamentul responsabil vizavi de mediul înconjurător și dorește să dezvolte o cultură orientată spre elemente de tehnologii curate, reducerea poluării, adoptarea soluțiilor de eficienta energetica, reducerea consumerismului cu impact pozitiv asupra resurselor si sănătății generațiilor viitoare, după cum arată organizatorii.

Festivalul este dezvoltat de Asociația Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică (CREESC) cu sediul in Cluj-Napoca in parteneriat cu Transylvania Evolution, o companie de consultanță implicată în dezvoltarea de concepte și proiecte de dezvoltare urbană. CREESC este o asociație clujeană non-profit înființată în anul 2014 care reunește companii și experți dedicați sectorului eficienței energetice și schimbărilor climatice.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare