Închide

Panică în Mănăștur pe Edgar Quinet, strada privată fără trotuare, preluată și asfaltată de Primărie acum mai bine de 4 ani. Drumul a început să o ia la vale în zona unui nou șantier pentru un bloc cu 3 etaje

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - apr. 14, 2021 2 10370

Șantierul unui bloc cu parter și 3 etaje autorizat pe strada Edgar Quinet, în zona blocurilor din Cluj-Napoca edificate în pădure, a creat panică printre riverani după ce drumul a început să se surpe. Poliția locală și Ispectoratul de Stat în Construcții au efectuat verificări în zonă. Beneficiarul investiție, citat de stiridecluj.ro a spus că a oprit lucrările și că va remedia toate problemele apărute. Strada Edgar Quinet de-a lungul căreia s-a dezvoltat un adevărat cartier în timpul mandatului actualei administrații a fost preluată și asfaltată de Primăriei, însă a rămas un pericol pentru pietoni, neavând trotuare sau iluminat public.

 

„De câteva zile bune lucrează excavatoarele acolo şi s-au apropiat extrem de mult cu fundaţie de pilonii şi zidurile de susţinere ale drumului şi ale blocurilor”, au sesizat problemele riveranii din zonă.  „Am fost în zonă să vad ce se mai întâmplă şi băieţii încă lucrează de zor, probabil că încearcă să consolideze cu pământ zidul. Aseară, pe la ora 22-23, a fost sesizată poliţia locală şi ISC-ul şi au fost nişte reprezentanţi să facă verificări….să sperăm că or să se ia şi ceva măsuri. Bineînţeles, starea drumului s-a agravat odată cu venirea ploii”,  au mai arătat aceștia.

Șantierul în cauză este pe strada Edgar Quinet nr.18 și a fost autorizat pe societatea Luxiana Management. Aici urmează să se edifice un bloc cu parter și 3 etaje. Proiectanți sunt arhitecții de la Atelier Schmidt. Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat de Primărie în 2019.

Potrivit Primăriei, în zonă au fost atât inspectorii de la Poliția Locală cât și cei din cadrul Inspectoratului în Construcții. „Din punctul nostru de vedere există autorizație de construire valabilă. Cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții au dispus oprirea lucărilor și remedierea tututor deficiențelor, inclusiv a drumului surpat din proximitatea șantierului. Ei sunt abilitați și să aplice eventuale sancțiuni în baza Legii nr.10 din 1995 privind calitatea în construcții”, a informat Biroul Mass media al Primăriei.

Beneficiarul investiției, Daniel Măluțan de la Luxiana Management, firma pe care Primăria a eliberat autorizația de construire pentru blocul cu 3 etaje de pe strada Edgar Quinet nr.18, citat de stiridecluj.ro, a spus că problemele au apărut deoarece drumul din zonă nu are fundații și a arătat că va remedia toate deficientele. Beneficiarul a mai spus pentru aceeași sursă că a oprit șantierul și că utilajele de la fața locului nu fac altceva decât să pună în siguranță zona. El a mai aventizat riveranii să manifeste precauție și să nu lase copiii să tranziteze zona afectată.

Ispectoratul de Stat în Construcții nu a oferit deocamdată redacției un punct de vedere cu privire la acest caz.

Strada Edgar Quinet a fost preluată de Primărie în 2016, în urma unei campanii și a sesizărilor riveranilor, a fost asfaltată, însă nu s-au amenajat trotuare sau nu s-a echipat zona cu iluminat public. Artera a fost creată în baza unui PUZ inițial făcut de Arhimar. Acesta prevedea blocuri cu maxim 4 niveluri. În realitate s-au făcut construcții mult mai înalte și s-a ajuns ca această stradă să deservească un adevărat cartier, totul în timpul mandatului actualei administrații Boc. Sunt apartamente vândute oamenilor, spre exemplu, la etajul 3 în actele inițiale, dar unde în realitate cei care s-au mutat în ele trebuie să apese pe 5 când se urcă în lift pentru a ajunge acasă.

Ca să îi liniștească pe oameni, în 2016, municipalitatea a introdus și o linie de autobuz care să deservească această zonă. Blocurile de pe Edgar Quinet, edificate cu ziduri de beton între ele ca să consolideze zona despădurită, sunt date exemplu de urbanism așa nu de către arhitecții care au lucrat la ghidurile de regenerare urbană din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030 la care lucrează Banca Mondială pentru Primăria Cluj-Napoca.

Tot prin această zonă urmează să treacă și viitoarea centură metropolitană a Clujului.

Vezi și:

Haosul urbanistic, marcă de Cluj: O stradă din Cluj-Napoca, cu mii de locuitori, nu are trotuare și nici iluminat public. ”De la preluare Primăria nu a mai făcut nimic pe stradă decât să tragă un strat de asfalt”

sursa foto: Clujul Civic Facebook

2 comentarii

  • Asa este. Dar autorizatiile sunt date de dinastia Emil Bloc: Bloc Întâiul, Apostu și iarași Emil Bloc Întâiul.
   Astea sunt ghettouri, nu cartiere.
   Dar Emil Bloc își plătește cu bani grei aureola de Mare Dezvoltator și presa centrală înghite ciorba ardelească.
   Asta este.
   Să îl mai votăm pănă la adânci bătrâneți.

Scrie un comentariu