Închide

Pădurea Hoia, Woodstock-ul Clujului: festivalul din pădurea de lângă Cluj de care nu mai știe nimeni

IstorieTop News by Actual de Cluj - dec. 19, 2020 0 1081

Un festival de rock organizat în pădurea Hoia de lângă Cluj-Napoca urma să devină Woodstock-ul Clujului, în urmă cu o jumătate de secol, dar nimeni nu mai știe nimic de el.

Arhitectul Dan Clinci explică în volumul ”Povești despre Cluj”, ce urmează să fie lansat în următoarea lună de asociația Vechiul Cluj: ”un eveniment găzduit de Hoia a avut o desfășurare meteorică undeva în anii relaxării culturale de după 1968, atunci când expansivitatea și libertinismul rockului au generat o mică serie de concerte studențești desfășurate sub egida Nedeie Studențești. Din păcate nu am reușit să identificăm izvoare scrise care să susțină cu detalii această etapă, amintirea fiind păstrată doar în memoria unuia dintre autorii acestui articol, unde pâlpâie doar imaginea unor fotografii ale cântăreților cu aspect de hippies, a căror imagine prost tipărită apărea pe niște afișe lipite în stația de autobuz, care supraviețuiește ca prin minune și astăzi, dezafectată acum, vizavi de Casa Radio”.

 
https://www.google.com/maps/@46.768682,23.5486872,3a,18.9y,119.35h,85.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1shMS9-GNRbbN6RZaqSeL-OA!2e0!7i13312!8i6656

Am mers pe firul acestei informații și am vorbit cu mai mulți artiști care au prins acele vremuri, între care Rodion Roșca, părintele muzicii electronice românești cu trupa Rodion G.A., sau cu Costi Cămărășan, fondatorul trupei Compact. Nici unul dintre aceștia, însă, nu își mai amintește de acest eveniment.

Clinci completează pentru actualdecluj.ro: ”era speranța aceea că iată, și la noi s-ar putea face un festival de muzică rock în Hoia. Imaginația mea de licean își și imagina un mini-Woodstock…  Poate asta a fost și speranța organizatorilor de atunci. Probabil că nu o fi reușit să prindă destul cheag, o fi fost o încercare”.

Adevăratul festival Woodstock a fost organizat în 1969 la sud-vest de orașul Woodstock din New York, cu o asistență de o jumătate de milion de oameni și alții cel puțin încă pe atâta au fost nevoiți să se întoarcă din drum. A rămas un festival legendar, spre deosebire de ”Nedeiele Studențești” din Hoia, de care nu mai știe nimeni.

Citește și:

Istoria rock-ului clujean: Câteva dintre numele reprezentative ale Clujului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare