Închide

Banca Europeană pentru Investiții dă împrumut de zeci de milioane de euro unei universități din Cluj

EducaţieTop News by Actual de Cluj - dec. 19, 2020 0 233

Banca Europeană pentru Investiții dă împrumut de zeci de milioane de euro unei universități din Cluj.

BEI a anunțat ieri că a dat primul împrumut sub o sută de milioane de euro pentru o schemă de finanțare în educația superioară din România, e vorba de un împrumut de 21 de milioane de euro pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Împrumutul are o durată de rambursare de 25 de ani.

Împrumutul face parte dintr-un program al BEI lansat în acest an, care are ca obiectiv principal asigurarea resurselor necesare îmbunătățirii predării, cercetării, inovării și condițiilor de viață ale studenților în universitățile din România, prin construirea de clădiri noi sau renovarea celor existente.  Acordul de împrumut semnat de UTCN reprezintă primul sprijin acordat unei universități din România, de către Banca Europeană de Investiții, în cadrul acestui program de susținere a învățământului superior, lansat la începutul acestui an.  Împrumutul este, spune rectorul Vasile Topa, ”cel mai mare program de investiții de capital pe care l-am avut vreodată”.

Planul de investiții al universității din Cluj include modernizarea infrastructurii educaționale pentru specializări inteligente situate în trei clădiri existente, crearea unui centru numit Hub UT Cluj format din spații pentru conferințe, ateliere și găzduirea de spin-off-uri, dar și construirea de spații de cazare noi pentru 300 de studenți, împreună cu renovarea celor existente.

Investițiile vor oferi, de asemenea, o nouă clădire pentru Institutul de Cercetare a Inteligenței Artificiale, precum și mutarea bibliotecii și cantinei universitare în clădiri moderne, dotate cu tehnologie de ultimă generație, arată banca.

BEI examinează în prezent finanțarea la mai multe universități din întreaga țară, iar alte proiecte sunt așteptate să fie anunțate în următoarele săptămâni.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu