Închide

Păduchi în școli din Cluj: „Fetița mea a luat păduchi, și nu o dată. În fiecare an e aceeași problemă, pediculoză. An de an. În secolul XXI avem încă probleme de genul acesta”

EducaţieTop News by Mihai Prodan - mai 17, 2018 0 1068

E 2018 în orașul de 5 stele Cluj-Napoca, dar elevii se întorc acasă de la școală cu păduchi în cap: se întâmplă, de exemplu, într-o școală din Mănăștur, iar situația i-a adus pe părinți la exasperare. Astfel de cazuri sunt rare în școli – cel puțin cele care ajung la urechile Inspectoratului Școlar sau Direcției de Sănătate Publică – dar, spun autoritățile, sunt ceva de așteptat.

Sunt deja câteva săptămâni de când la școala „Liviu Rebreanu” din Mănăștur mai mulți părinți au descoperit în capul copiilor lor, elevi la această școală, păduchi sau ouă de păduchi. Sătui de faptul că nu se ia nicio măsură, mai mulți părinți au răbufnit și au cerut ajutorul presei și au notificat Direcția de Sănătate Publică. Pentru că le sunt copiii elevi la această școală și spun că nu vor ca aceștia să aibă probleme, părinții au vorbit cu reporterul actualdecluj.ro doar cu condiția să nu le fie publicate numele. „Fetița mea a luat păduchi, și nu o dată. În fiecare an e aceeași problemă, pediculoză. An de an. În secolul XXI avem încă probleme de genul acesta”, spune una dintre mame, pentru actualdecluj.ro. „Nici nu au cum să dispară dacă părinții nu anunță și nici dacă ei nu fac deratizare. Înainte de Paște am găsit în capul fetiței ouă de păduchi. Am chemat vecina să se uite, avea și ea fete cu aceeași problemă, i-am spus că nu știu exact la ce să mă uit. A venit vecina, s-a uitat, a spus că sunt puțini, dar avea câteva ouă. A doua oară, acum două săptămâni, fetița a început – mă mănâncă capul, mă mănâncă capul. I-am găsit doi păduchi în cap”.

O altă mamă spune și ea: „am trecut prin situația asta acum vreo lună și jumătate. În momentul în care m-am pregătit să anunț în clasă că avem o situație, o fi luat copilul de undeva, a apucat o altă mămică să dea mesajele că tocmai descoperise la fiica ei cu o zi înainte. După aceea am aflat că problema era de la sfârșitul anului calendaristic – atunci erau primele cazuri de păduchi în clasele paralele și nu ne-a informat nimeni”. Aceasta a folosit, spune ea, „milioane de soluții de despăducheat” și a anunțat învățătoarea și alți părinți despre caz. Alți doi părinți au făcut același lucru.

Am vorbit și cu directorul Dănuț Bumbu, în biroul său, iar acesta spune, relaxat, că infecțiile cu păduchi nu sunt ceva ieșit din comun nici în școala sa, și nici în altele din Cluj. „Copiii au fost îndrumați pentru tratament la domiciliu. Nu e o noutate aceasta pentru o școală din Cluj. Și copilul meu e la o școală din centru și au problema asta și acolo din când în când”. Directorul spune că are cunoștință de doar două cazuri de infectare, „cazuri izolate”, și că a chemat o firmă de deratizare în urmă cu o săptămână. „Am cerut dezinsecția, au venit. S-a închis clădirea, s-a sigilat. A rămas așa pe weekend”. A fost nevoie de o notificare a părinților la DSP Cluj și de o inspecție la fața locului pentru ca directorul să dispună dezinsecția școlii, deși, spun părinții, situația datează de la începutul anului școlar.

E departe, însă, de a fi o situație comună cum spune directorul: în acest an Direcția de Sănătate Publică din Cluj a fost notificată de cazuri în doar șapte școli din întreg județul, explică pentru actualdecluj.ro directorul adjunct al DSP, Mihai Moisescu. Dintre acestea, patru sunt în mediul urban – mai exact, precizează Moisescu întrebat de reporter, toate sunt din Cluj-Napoca – iar trei școli sunt în mediul rural. Ideea e întărită și de șeful Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Cuibus, care spune că, în medie, astfel de infecții apar, în întreg județul într-un an școlar în școli cât să le numeri pe degetele de la o mână. „Sunt excepții. Se poate întâmpla, iar în astfel de situații pot lua unul de la altul, pot apărea la 3-4-5 elevi, care sunt scoși din colectiv. Nu se întâmplă frecvent, dar se întâmplă câteodată, sunt 3-4-5 cazuri pe an de școli în care să apară”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare