Închide

Primăria a scos însemnele maghiare din meshul de mari dimensiuni din Piața Unirii. A revenit și a corectat eroarea

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 17, 2018 1 2309

Primăria din Cluj-Napoca a amplasat un poster de mari dimensiuni în cadrul Zilelor Clujului ca să marcheze 100 de ani de la Marea Unire, dar în prealabil a scos din fotografie toate însemnele maghiare. La scurt timp, Primăria a corectat eroarea, revenind cu un alt mesh cu însemnele maghiare.

Situația a fost semnalată de grupul de inițiativă Musai – Muszaj, același care a militat între altele pentru amplasarea de plăcuțe bilingve la intrarea în Cluj-Napoca. „În acest an Primăria Cluj-Napoca a amplasat pe latura vestică a pieții Unirii un poster gigant înfățișând reproducerea unei fotografii datate de la începutul secolului XX, reprezentând Palatele Status din municipiu. Regretabil, posterul falsifică istoria. Față de fotografia originală, de pe posterul Primăriei au fost înlăturate toate inscripțiile maghiare (numai acestea) negând astfel identitate istorică multiculturală a orașului. Practica Primăriei clujene este deopotrivă jignitoare pentru comunitățile române și maghiare: instituția consideră indezirabilă limba, cultura și prezența istorică a comunității maghiare și presupune intoleranță din partea comunității române”, semnalează membrii grupului. „Este obligația morală și legală a organizatorilor evenimentului să se asigure ca toate comunitățile orașului să perceapă Zilele Clujului ca fiind ale lor”, adaugă aceștia, precizând că în ciuda apelurilor din ultimii ani programul și restul comunicărilor privind Zilele Clujului sunt prezentate în continuare doar în românește. „Este profund regretabil că, prin practica falisficării istoriei, Primăria Cluj-Napoca pășește pe o treaptă „superioară” a maghiarofobiei, tocmai în centenarul Marii Uniri”, semnalează aceștia.

Primăria a venit cu precizări subliniind că dintr-o eroare au fost scoase însemnele mghiare și că imediat ce a fost observată eroarea, s-a revenit cu imaginea originală.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare