Închide

[P] Tetarom II – Emerson. Americanii care au venit, au văzut, au rămas!

ActualitateDezvoltareEconomieSocial by Actual de Cluj - nov. 17, 2016 1 1702

(3) TETAROM – POVESTEA DE SUCCES A CELOR MAI CUNOSCUTE PARCURI INDUSTRIALE DIN ROMÂNIA

În primele două articole vă povesteam despre începutul Parcurilor Industriale Tetarom. V-am destăinuit cum a apărut idea unor parcuri industriale în „Toate lucrurile mărețe au începuturi mici” și povestea primului parc Tetarom în „Tetarom I – Prâslea cel voinic. Primul parc industrial din județul Cluj”.

Am ajuns cu povestea noastră în anul 2005. Și pentru că și azi e 17 noiembrie și nouă ne plac cifrele, ca povestea noastră să fie rotundă, haideți să ne întoarcem puțin în timp, caci exact acum 11 ani, în 17 noiembrie, a avut loc, inaugurarea primului parc industrial Tetarom. Deși data aniversării noastre este 16 noiembrie, din motive organizatorice, am inaugurat Tetarom I, cu o zi mai târziu, dar la 4 ani de la înființarea companiei. (atât au durat proiectul, aprobarea, implementarea, lucrările).

Așa că acum, putem spune LA MULȚI ANI, TETAROM, ieri a fost/azi e ziua ta! Ai împlinit 15 ani! Am marcat scurtul momentul aniversar, ieri, cu puțină șampanie și tort la sediul companiei, căci a fost o zi plină!

Ne întoarcem însă la povestea noastră, căci vorbeam despre 2005… Tetarom I devenise operațional, era ocupat integral înainte de inaugurare, așa că treaba mergea bine! Iar așteptările ne fuseseră cu mult depășite.

Noi, echipa Tetarom, ne concentram pe finalizarea lucrărilor din Tăietura Turcului când în iarna lui 2005, am fot contactați de americanii de la Emerson Electric Company, celebra companie multinațională care proiectează și furnizează tehnologie și servicii de inginerie pe piețele industriale, comerciale și de consum.

Pentru cine nu știe, Emerson este lider global în combinarea tehnologiei și ingineriei. Concernul are divizii de managementul procesului industrial, tehnologii pentru climatizare, surse de alimentare pentru rețele, soluții pentru depozitarea mărfurilor de uz industrial și casnic, echipamente integrate. Emerson a fost fondat în 1890 în St Louis, Missouri, ca un producător de motoare electrice și ventilatoare. De-a lungul ultimilor 100 de ani și mai bine, compania a crescut de la un producător regional la un puternic centru de soluții tehnologice la nivel mondial.

Că tot vorbim de aniversări, Emerson a sărbătorit în luna septembrie 10 ani de când sunt în Tetarom II! Le suntem recunoscători pentru ceea ce au făcut și continuă să facă la Cluj.

După o scurtă perioadă de negocieri, căci totul s-a mișcat rapid, în ianuarie 2006, TETAROM SA a semnat un acord de parteneriat, în valoare de peste 75 milioane de Euro cu EMERSON SRL, reprezentantul legal în România al American Corporation EMERSON ELECTRIC, pentru 11 ha de teren.

3

Conform contractului, Emerson trebuia să construiască:

6 clădiri, pentru fabricarea de regulatoare de gaz, motoare electrice mici și mari, generatoare electrice pentru turbine eoliene, scule profesionale si echipamente electrice folosite în construcții.
Un Centru de Cercetare – REDEC- (Romanian Emerson Development Engineering Center) – care avea să constituie baza pentru viitoarelor proiecte ale companiei. Inițial, cei de la Emerson, au venit să deschidă noi unități de producție la Cluj și să facă și puțină cercetare. Însă cum socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg, după ce i-am dus în vizită la UTCN și au descoperit potențialul real al Clujului universitar, au schimbat strategia din mers. S-au concentrat mai mult pe engineering decât pe producție.
Inițial aveau nevoie de 450 de angajați din domenii cum ar fi:
50% – inginerie mecanică
20% – inginerie electrică
20% – IT
10% – fizicieni, chimiști

În scurt timp, Emerson număra 850 de ingineri în Engineering Center. Ca să-l citez pe unul din directorii Emerson pe Europa Centrală și de Est de atunci, domnul George Varmuza, care a remarcat rapid ce oferă Clujul în materie de forță de muncă necalificată și calificată, ,,Cluj-ul nu mai este o locație low cost ci „best cost!”

Investiţia Emerson din Parcul Industrial Tetarom II a fost demarată în Septembrie 2006 şi avea să se dezvolte pe parcursul următorilor trei ani, generând peste 2.000 de noi locuri de muncă.
Americanii au construit aici o clădire administrativă de 2000m2, (spatii de birouri, și servicii generale). Astăzi campusul Emerson numără 8 clădiri: 5 hale și 3 clădiri (office buildings). În toate, se desfășoară producție, cercetare și activități administrative. Campusul industrial a ocupat inițial 11 ha din 12 câte are Tetarom II. În prezent Emerson ocupă integral acest parc!
Aici se produc: re­gu­latoare de presiune, produse de mo­ni­torizare şi asigurare a debitului, apa­rate de măsurare a debitului şi densi­tă­ţii, sisteme de control şi automatică, ge­ne­ratoare electrice, echipamente elec­trice pentru centrale electrice foto­vol­tai­ce şi sisteme de acţionare.
Încet, încet, ope­ra­ţiunile de la Cluj au început să servească de asemenea, clienţii Emerson din Europa. Creşterea afacerilor Emerson a dus la utilizarea completă a spaţiului, în acest moment nemaiexistând po­si­bilitatea pentru extindere în Cluj.

Emerson în cifre: (statistică pe anul 2015)

2.318 angajaţi, conform Ministerului Finanţelor Publice.
Cifră de afaceri – 692,4 milioane lei (154,5 milioane de euro)
Profit net – 19,6 milioane de lei (4,4 milioane de euro)

Scurt istoric Tetarom

17 Ianuarie 2006: Se semnează contractul de asociere în participaţiune cu SC EMERSON SRL, reprezentantul legal al Corporaţiei americane EMERSON care ocupă 11 ha în Parcul Industrial Tetarom II.

20 Ianuarie 2006: TETAROM S.A obtine al doilea Titlu de „Parc Industrial”, prin Ordinul nr. 1152/2006 Ministerului Administraţiei si Internelor.

Septembrie 2006: Demarează investiția Emerson. Inaugurarea oficială a primei clădiri va avea loc în 2008.

(va urma)

 

Un comentariu

  1. f bine, asigurati-le teren pt extindere.
    dece nu va ganditi pt un tetarom in zona floresti gilau. ar ajuta si la trafic. acum prea toate locurile de munca in in est si „dormitoarele” in vest

Scrie un comentariu

Articole similare