Închide

[P]Octavian Buzoianu: “Îmi doresc să facem din Cluj-Napoca cel mai verde oraș din România”

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - mai 26, 2016 0 471

În programul de guvernare locală “Clujul unui milion de oameni”, Octavian Buzoianu, candidat independent pentru fotoliul de primar, trasează o serie de măsuri clare pentru transformarea Clujului în cel mai verde oraș din România. Acesta își dorește pentru Cluj-Napoca mai multe locuri de joacă, mai multe parcuri, iar acolo unde este posibil – grădini verticale și de acoperiș. Programul său cuprinde o serie de măsuri pentru un oraș verde ca: facilitarea accesibilității pe bicicletă în Cluj, pietonalizarea centrului orașului, dezvoltarea unui sistem de transport public alimentat electric și iluminat public cu cost zero din surse de energie regenerabilă.

Conform normativelor Uniunii Europene, oraşele din fiecare ţară membră ar trebui să aibă 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Aproape nici un oraş din România nu respectă aceste norme europene, se arată în raportul comisiilor UE, care din acest motiv au dat şi un avertisment României.
Nici Clujul nu face notă discordantă în acest sens; în acest moment, un clujean dispune de 25,3 de metri pătrați de spațiu verde, adică sub normele Uniunii Europene. Datele din cel mai recent Registru al Spațiilor Verzi din Cluj-Napoca arată o suprafață totală de spații verzi de 814 hectare. În acest calcul sunt, însă, incluse cimitirele, pădurile, precum și curțile și grădinile oamenilor. Chiar și așa, municipiul nu se încadrează în normele UE.

“În acest sens, programul meu propune identificarea zonelor verzi şi a spaţiilor cu potenţial de transformare în zonă verde din cadrul livezilor Clujului, a zonelor verzi Făget, Hoia şi a altor perimetre apte să devină viitoarele parcuri ale cartierelor în dezvoltare”, spune Octavian Buzoianu. Dar “cel mai verde oraș din România” înseamnă mai mult decât atât, punctează candidatul. Programul său cuprinde o serie de măsuri pentru un oraș verde printre care se numără: facilitarea accesibilității pe bicicletă în Cluj, pietonalizarea centrului orașului, dezvoltarea unui sistem de transport public alimentat electric și iluminat public cu cost zero din surse de energie regenerabilă.

De asemenea, programul cuprinde reamenajarea și modernizarea parcurilor mai puțin vizitate și inserarea lor ca puncte strategice pe harta orasului: Parcul Feroviarilor, Parcul Etnografic “Romulus Vuia”, Cetățuia și spațiile verzi de pe lângă râul Someș. “Se vor avea în vedere variante neconvenționale de creștere a suprafeței verzi, cum ar fi utilizarea acoperișurilor, grilaj cu gazon în loc de suprafețe asfaltate, dar și altele.. Spațiile verzi vor fi tratate ca ecosistem, vor prima criteriile ecologice asupra celor estetice, iar în extravilan se vor conserva cât mai multe zone naturale sau cvasinaturale”, mai spune Octavian Buzoianu. Acesta își dorește și lansarea proiectului “Someşul, luciu de apă viu”, în care râul devine un element de legătură natural al principalelor parcuri clujene și sprijinirea proiectului “Someș Delivery” și colaborarea cu inițiatorii lui.

Someș Delivery este un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară, identifică potențialul și problemele fiecărui segment, testează prin intervenții temporare idei de amenajare a malurilor, generează dezbateri publice despre rolul Someșului în viața orașului și organizează workshop-uri pentru tineri profesioniști. O altă inițiativă verde pe care Octavian Buzoianu o susține este lansarea unui program de refaţadizare a clădirilor din zona centrală şi iluminarea lor ambientală, dar și lansarea unui program de reabilitare a clădirilor în cartiere. [P]

 

 

Produs de SC Redactia Actual de Cluj SRL, la comanda lui Buzoianu Octavian

Cod mandatar 24160303

Nici un comentariu

Scrie un comentariu