Închide

Origami-flori de lotus pe zidurile de pe Constanța, Potaissa și Piața Muzeului. Poți pune și tu o floare pentru a crea figurinele care spun NU discriminării

Actualitate by Luminiţa Silea - feb. 13, 2015 0 1430

Capitala Europeană a Tineretului Cluj-Napoca 2015 este partener oficial al Consiliului Europei în campania pro incluziune socială sau antidiscriminare, „No Hate Speech”. Așa că, în cadrul proiectului local „Day 15”, adică duminică 15 februarie, va încerca să sensibilizeze clujenii cu flori de lotus – origami creând niște imagini sugestive pe ziduri sau pietonale din oraș. Un urs, o inimă și o lucrare surpriză sunt propunerile clujenilor de a lupta împotriva discursului instigator și a urii sociale.

„Când am pornit acest parteneriat mizam pe crearea a 5000 de flori de lotus din hârtie pe care să le reunim în cadrul unor imagini sugestive care fie semnalul de la Cluj antidiscriminare. Acum avem peste 15.000 de flori de lotus, mai multe decât ne-am așteptat. Așa că, duminică, 15 februarie florile de lotus vor ajunge în spațiul public din Cluj, pe strada Constanța și în zonele pietonale Piața Muzeului și Potaissa. Oricine poate încă veni în 15 februarie să-și creeze propria floare de lotus și să o pună într-una dintre cele trei locații”, au explicat reprezentanți ai Federației Share, cea care se ocupă de anul Capitalei Europene a Tineretului din Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului este partener oficial al Consiliului Europei în campania antidiscriminare „No Hate Speech”, fiind singura capitală care a reușit să facă un astfel de parteneriat. Pe lângă florile de lotus-origami care vor ajunge pe zidurile de pe strada Constanța, Piața Muzeului sau Potaissa recreând niște imagini simbolice: o inimă sau un urs, tot în cadrul parteneriatului cu CE, în 15 februarie vor avea loc două alte evenimente împotriva discriminării și pro discurs integrator.

„De la ora 16:00 se desfășoară, la Casa TIFF, World Cafe pe tema ”bullying” în școli – proces conversațional în care fiecare contează. De la ora 19:00, tot la Casa TIFF va avea loc proiecția filmului ”Valea plângerii” – documentar despre operațiunile de deportare a romilor din Transnistria”, a anunțat Federația Share.

Day 15 a debutat în luna ianuarie a anului 2015, cu tema „Literatura trăiește” prilejuită de celebrarea Zilei Culturii Naționale., când s-au afișat citate din autori români în autobuzele din oraș, în cele cinci limbi ale Capitalei Europene a Tineretului.

Proiectul Day 15 este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și este co-finanțat și susținut de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. Day 15 este proiect strategic din cadrul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Floarea de lotus a fost aleasă ca simbol al purității minții și limbajului, iar formala de orgami pentru a transmite dorința Clujului pro integrare socială. În cultura japoneză, se știe că cine reușește să împăturească 1000 de cocori din hârtie i se implinește o dorință.

Cine a făcut flori de lotus

Institutul Confucius, Colegiul Tehnic Ana Aslan, Nepoți de Crăciun, Ion Agârbiceanu, Școala Specială, Liceul Teoretic Bathory Istvan, Liceul Tehnologic Alexandru Borza, Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca, Liceul pentru Deficienți de Auz, YouthBank România, Școala Gimnazială Ioan Bob, Cercetașii României, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Liceul Teologic Reformat, Incubator 107 Cluj, Liceul Tehnologic Special Samus, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Toate aceste școli și organizații au realizat împreună aproape 10.000 de origami.

Pe lângă, la Casa TIFF, timp de nouă zile, au contribuit voluntari SHARE și nu numai la împăturirea hârtiei pentru origami, majoritatea tineri.

 

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare