Închide

Oraşul TIFF. Cum arată harta festivalului în 2017: ce locuri au apărut, ce locuri au dispărut din agendă

ActualitateFestivalFilmTop News by Kristina Reştea - iun. 01, 2017 0 873

Cinematografele din centru, dar şi unul de mall, Piaţa Unirii pentru cinema open air, dar şi malul Someşului, Casa de Modă şi un spaţiu nou de artă – sunt câteva dintre locurile pe care le pune pe hartă ediţia din acest a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, pentru filme şi evenimente. Cinema Arta, în schimb, unul dintre locurile clasice pentru cinefili, e închis în acest an. Nici la Depozitul de Filme nu se fac evenimente în 2017, deşi e tocmai unul dintre locurile redescoperite în cadrul Festivalului.

Potrivit organizatorilor, anul acesta proiecțiile vor avea loc în Piața Unirii, Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cercul Militar, Casa de Cultură a Studenților, Cinema Dacia, Cinema City Iulius,  Cinema Mărăști, Institutul Francez, Urania Palace. În fiecare seară de festival, începând cu ora 21:45, filme noi vor fi proiectate la Someș Open Air, pe Plaja Grigorescu (Bd. 1 Decembrie 1918, 124), cu intrare liberă.

E primul an, după o lungă perioadă de colaborare, în care cinema Arta nu se află pe agenda festivalului – cinema-ul din centru e închis pentru renovări. În schimb, Universitatea Sapientia va prelua programarea cu care cinefilii s-au obișnuit. Nici Depozitul de Filme nu mai e pe hartă. Acesta e, de fapt, un alt proiect propus la TIFF, dar încă ţinut în loc, din motive administrative, birocratice şi financiare. Organizatorii Festivalului propuseseră pentru clădirea în ruină un muzeu al Cinematografiei şi au resuscitat o vreme curtea depozitului, pentru evenimente şi proiecţii. Această propunere a fost asumată de primărie, dar demersurile sunt blocate. La această ediţie, nu se mai fac evenimente – festivalul s-a extins deja foarte mult în oraş, au explicat organizatorii.

Mai multe despre proiecte şi „oraşul filmului”:

Ce șanse are Clujul să devină un nou centru de producție de film? Pariul președintelui TIFF și stadiul proiectelor conectate la industrie

Casa TIFF de pe strada Universităţii şi Piaţa Unirii sunt locuri din agenda festivalului. Muzeul de Artă găzduieşte expoziţii şi evenimentele dedicate celor mici în cadrul EducaTIFF.  Jumătatea de “Fabrică de Pensule” desprinsă din de acum celebrul centru de artă din Mărăşi îşi inaugurează noul spaţiu: Centrul de Interes, într-o clădire din zona fostei platforme industriale Tehnofrig, cu un eveniment susţinut de TIFF. BARIL prezintă în premieră prima expoziție a regizorului Cristi Puiu. Expoziția Sieranevada, cuprinde o selecție de fotografii realizate de regizor în perioada de post-producție a filmului cu același nume.

Pentru concerte şi evenimente sunt incluse în agenda TIFF şi biserici (Biserica Reformată Calvină, Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime, Biserica Evanghelică Lutherană).

Un spaţiu nou pentru Film în acest an e Casa de Modă de pe strada Bariţiu, descoperită de echipa ZAIN la festivalul lor de design şi transformată acum la TIFF în casă de filme ale viitorului.

Mai multe aici:

Casa de “Realitate Virtuală”. TIFF redeschide fosta Casă de Modă, cu program conectat la film

Clujul se extinde, ca în fiecare an, şi în afara oraşului. Primul week-end de TIFF are activităţi programate pe domeniul Banffy de la Bonţida, iar un alt loc vizitat de festival e Arkhai Sculpture Park din Vlaha.  Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a anunţat o proiecţie în satul Dâncu, unde s-au filmat scene din „Povestea Iubirii”.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare