Închide

Orașul paradoxurilor. Țeparii imobiliari, urbanismul ilegal și cumpărătorii fraieri fac cea mai bună casă la Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 14, 2018 4 5612

Țeparul imobiliar Ianson Florea Traian (care între timp și-a schimbat numele în Onuc) a înșelat zeci de oameni cărora le-a vândut, începând cu 2014, apartamente în clădiri de birouri, plus un etaj care nu există, pe strada Miko Imre 12-14 sau pe Fabricii 65-67 în Cluj-Napoca. Onuc a fost arestat în mai 2016, apoi a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru înșelăciune, fiindu-i interzis să construiască sau să vândă apartamente în oraș. Cu toate acestea, Onuc a fost depistat în 14 februarie 2018, în urma unui control mixt al autorităților clujene, pe șantierul de pe strada Miko Imre unde deja sunt edificate două blocuri de 9, respectiv 8 etaje.

Conducea o echipă de 5 muncitori care a început lângă unul din cele două imobile, o nouă construcție fără autorizație. Primăria a anunțat că societatea care gestiona șantierul, Ecomp (firmă ce aparține lui Codrişor Floarea-Ianson despre care păgubiții spun că e tatăl lui Ianson), a fost amendată cu 100.000 lei, plus sancțiuni de alte câteva mii de lei aplicate pentru neîntreținerea șantierului și abateri de la securitatea în muncă. Mai mult, în timpul controlului, pe șantier au fost găsite și trei persoane care erau pregătite să achite cash, chiar 10.000 euro, avans pentru un apartament pe Miko Imre nr.14, pe șantierul țeparului imobiliar Ianson Onuc.

foto: Dan Tarcea/ facebook

Primăria a mai anunțat că Mureșan Horațiu Sebastianproprietarul terenului pe care sunt construire cele două blocuri, plus se edifică construcția ilegașă- a fost sancționat în luna mai 2017 pentru lucrări fără autorizație de construire cu amendă în valoare de 5.000 lei și i s-a dispus oprirea lucrărilor (printr-un act din octombrie 2017). Acesta nu a respectat măsura de oprire a lucrărilor și, în consecință, poliția locală a întocmit un referatul de sezizare a organelor de urmărire penală la data de 11.01.2018. Mureșan este soțul  Ancăi Angela Mureșan, consilier local în mandatul 2012-2016, cea care a demisonat în decembrie 2013 (după ce a început șantierul pe Miko Imre) pentru un post la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Mureșan este fost lider al organizației de femei PSD Cluj-Napoca și în prezent director adjunct la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (a fost concediată în 2016, anul acesta și-a câștigat în instanță dreptul de a reveni la serviciu).

Controlul mixt din 14 februarie 2018 pe șantierul de pe Miko Imre (poliție locală, poliția de la șecția 6, jandarmierie, inspecția muncii) vine după ce la începutul anului clujenii și media locală au sesizat Primăriei că pe strda Miko Imre 12-14 se mai pregătește edificarea unui nou bloc. În plus, oamenii au spus că la blocul nr.2 (care la momentul izbucnirii scandalul în toamna lui 2015 avea edificate 4 etaje) s-au efectuat în cursul toamnei 2017 lucrări de zidărie și de montare a geamurilor pentru a finaliza etajele neterminate. Blocul are deja 8 etaje contruite.

Scandalul legat de țeparul Ianson Florean Traian a izbucnit în toamna lui 2015, după o postare pe Facebook a unei riverane de pe Miko Imre care sesiza situația unor oameni care trăiesc în condiții improprii, fără utilități, într-un bloc neterminat de pe Miko Imre 12-14.

Vezi și:

Post #Colectiv. Facebook și „penalii” din urbanismul clujean. Ce fac autoritățile după o postare cu 1800 de Share-uri

Autoritățile au pornit controale, au dat sancțiuni și au instrumentat acțiuni penale împotriva lui Ianson. S-a descoperit că Ianson construia două blocuri pe Miko Imre, autorizate ca birouri și vândute ca locuințe. Unul era locuit, cu un etaj în plus față de autorizația de construire, celălalt, în stadiu de șantier (cu 4 din 8etaje ridicate).

În plus, la data respectivă, Ianson construia un imobil de birouri autorizat și pe stada Fabricii 65-67, pe care, la fel, l-a vândut ca apartamente.

La finalul lunii mai, ca să dea un exemplu, autoritățile clujene l-au arestat pe Ianson Florea Traian, apoi l-au trimis în judecată sub control judiciar pentru înșelăciune – 130 de persoane înșelate și un prejudiciu de peste 680.000 euro.

Vezi și:

Țeparul imobiliar care-a promis marea cu sarea și a păgubit zeci de clujeni ajunge după gratii

Între timp, Iansol și-a schimbat numele în Traian Onuc și nu are bunuri pe numele său dar nu a încetat să-și continue activitatea imobiliară.

40 de familii care locuiau pe Miko Imre și pe Fabricii în blocurile edificate deja au cerut Primărie în octombrie 2016 intrarea în legalitate a construcțiilor. Administrația locală i-a anunțat că singura soluție este ca imobilele să redevină clădiri de birouri și să piardă etajele ilegale.

Detalii:

Oamenii din blocurile ilegale din Mărăști și Zorilor cer primăriei o soluție ca să locuiască legal în apartamentele cumpărate. Ce răspunde administrația

Vezi și:

Blocul „penal” de pe Fabricii aprope gata! Vecinii: Urbanismul ilegal e normalitate în oraș și, în plus, șantierul murdărește strada și poluează zona

Există oameni care au încheiat încă din 2014 antecontracte și au plăti zeci de mii de euro pentru apartamente pe Miko Imre vândute de acest țepar imobiliar.  Unii și-au câștigat în instanță dreptul de a-și primi banii achitați pentru aceste apartamente.

sursa: portalul instanțelor

Pe portale electronice se vând în continuare apartamente în blocurile lui Ianson.

Mama lui Ianson a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Mariana Floarea Ianson a fost preşedinte al comisiei de pensionare pe caz de boală și a pretins bani pentru a îndeplini acte care reprezentau îndatoriri de serviciu. Despre tatăl lui Ianson, Codrișor Florea Ianson, oamenii păgubiți povestesc că le spune că fiul său este cel care a intrat în afaceri cu oameni dubioși care l-au păcălit.

 

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  4 comentarii

  1. nu inteleg cum pot oamenii fii atat de naivi fie sa-si cumpere locuinte fara CF, doar pe baza de promisiuni, sau sa-si cumpere o locuinta desi in CF este scris clar „birou’ sau „pod”, iar dupa tot ei se plang ca nu-si pot face buletine. Stiau foarte bine ce si-au achizitionat.

  2. Normal…asa pisiceste termina blocurile le vinde, ca are la cine…Si o data facute cu oameni “proprietari” si instalati nu vor mai avea ce sa faca decat sa autorizeze blocurile….si gata. Cate cazuri au fost in Cluj…doar pe edgar quinet, sau de ce nu blocul lui tise din centru. Deci se poate…

  3. Am ghinionul sa stau antrun apartament fara gaz,curent,baie,!!Construit de Florea onuc traian!!!Cumparat cu suma de 24000 de euro an2011 pe baza de precontract!! Precontract fara valoare juridica care este un act de promisiunr( fara nici o valoare)!!!Procesele se amana din an an an!!Sant procese cu o vechime de 10 ani si nesolutionate!!!Si traian florea promite ca imobilele construite de el vor fii finisate si dotate cu utilitati peste 50.000.000 de ani lumina!!!!!Dl.Traian vinde an continuare apartamente an planuri 2 D!!!!Cica este o vorba###Apa,aerul si fraierul nu piere niciodata;!!!Numai ca se anschimba!!!!

  Scrie un comentariu