Închide

Orașul blocatoarelor de parcări. Primăria amenință cu amenzi

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 28, 2018 7 7299

De la găleți cu beton turnat și tăruș în mijloc cu plăcuță la capăt care afișează numărul de mașină, la sisteme rabatabile din fier, locurile de parcare din cartiere sunt împânzite în ultimii ani de dispozitive create de clujenii care au închiriat respectivele parcări de la Primărie. Instalațiile au fost create pentru a împiedica alte mașini să parcheze pe aceste locuri. Poliția locală a pornit acțiuni de descurajare a practicii anul acesta.

Situația blocatoarelor de locuri de parcare a fost adusă în discuție în cadrul Consiliului Local în mandatul trecut de către opoziție. Consilierii semnalau faptul că toate cartierele arată dizgrațios datorită respectivelor instalații puse de clujeni pentru a îngrădi accesul altor autovehicule pe locurile de parcare pentru care ei plătesc anual abonamente la Primărie.

În plus, opoziția lui Boc arăta că doar un sistem integrat de parcare cu abonamente valabile doar în anumite intervale orare (seara-dimineața) ar descuraja practica și ar duce la dispariția respectivelor sisteme de afișaj ale numerelor de înmatriculare ale mașinilor.

Ideea nu a fost pe placul Serviciului Parcări al Primăriei, nici ai oficialilor instituției. Lucrurile au rămas în aer de fiecare dată, iar cartierele au devenit adevărate locuri de expunere a unor sisteme și instalații din plastic, beton, fier, fier vopsit care tronează pe domeniul public ca avertismente pentru cei care vor să parcheze în proximitatea lor.

Anul acesta, poliția locală a decis să arate pisica clujenilor care au luat legea în mâini și și-au montat blocatoare pe locurile de parcare. O acțiune a poliției locale și a Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) în vederea degajării locurilor de parcare de pe domeniul public de diverse obiecte amplasate de cetățeni a avut loc săptămâna aceasta în cel mai mare cartier din Cluj, Mănăștur.

De pe străzile Câmpului, Izlazului, Primăverii, Calea Mănăștur, Calea Florești, Mehedinți, dar și în zonele adiacente au fost ridicate 48 de obiecte din parcări și au fost predate către RADP Cluj-Napoca. Deocamdată nu s-au aplicat sancțiuni, însă Primăria a anunțat că amenzile pentru ocuparea locurilor de parcare cu diverse obiecte sau inscripții constituie contravenție și se sancționeazăcu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

7 comentarii

 1. Asa, bun. Si eu, care platesc abonament de parcare si imi gasesc parcarea ocupata, ce variante am ? Sa parchez pe locul altuia si sa-mi iau amenda ?!? Sa sun la 112, sa chem politia sa ii dea amenda nesimtitului care mi-a ocupat parcarea ? Sa sun la RADP sa vina sa-i ridice masina sa pot parca eu pe locul pentru care platesc ?
  In tarile civilizate, parcarile rezidentilor (cele cu abonament) sunt marcate cu o alta culoare iar oamenii stiu ca parcarile respective sunt cu abonament si au atata bun simt cat sa nu parcheze pe locurile altora. Dar vorbim de tari civilizate, nu de tari in care se ocupa pana si locurile persoanelor cu handicap. Dar acolo au si parcari destule, oamenii nu sunt nevoiti sa parcheze pe unde apuca sau pe locurile celor care isi platesc abonament pentru parcare…

 2. Pentru 80 lei PE AN ar trebui sa ai dreptul sa o parchezi acolo cand gasesti loc liber (abonament parcare oe domeniu public in cartiere, fara loc rezervat). In Floresti in cartiere private unde exista facut cinstit cate 1 parcare per apart., ele se inchiriaza la 120 lei PE LUNA, adica 1440 pe AN. Cand o sa fie pretul pietei, unul cinstit si corect poti sa zici ca ai platit pt ca sa ai dreptul la acea parcare!

  • Totusi, in Cluj-Napoca, spre deosebire de Floresti, avem un regulament (bun sau rau) care trebuie respectat. Daca se va schimba vreodata regulamentul in sensul in care spui tu, sa achitam un abonament de parcare pe domeniul public in cartiere, fara loc rezervat, atunci vom respecta acel regulament. Dar atata timp cat platesc abonament pentru un loc de parcare bine determinat, nominal, conform actualului regim al parcarilor, am pretentia ca acel loc sa imi fie rezervat.

  • @Gabi M – Nu găsești pentru că nu există așa ceva! Este o aberație. Tu dacă închiriezi o garsonieră, ești de acord să locuiesc eu în ea până vii de la serviciu?
   Prețurile nu le-au făcut beneficiarii parcărilor, așa că orice discuție în acest sens este o aiureală. Chiar dacă ar costa 1 leu chiria parcării, este tot un spațiu închiriat, însoțit de drepturile corespunzătoare.

   Cel mai corect și frumos ar fi ca Primăria să vină cu o ofertă de instalare a unor sistem de blocare de același tip și va arăta uniform. Contra unei sume, cred că toți chiriașii parcărilor ar fi de acord.

 3. Dacă oamenii ar fi cu bun simț ar lăsa un Nr de telefon să fie găsiți când vine cel cu dreptul de parcare .Desigur că unii se simt foarte deranjați dacă le spui ceva.Ba a început să circule ideea că deja e lege că pe timpul zilei poate să parcheze cine vrea numai pe timpul nopții și drept la parcare.

 4. Vrei sa ai o tara ca afara? Ce zici at sa fii civilizat ca cei din afara, si sa nu parchezi pe locuri inchiriate cu scuze si cu bilet in geam. De 2 zile nu am mai parcat pe locul meu si azi am venit cu saci de ciment de la o strada distanta pt ca locuiesc intr-o zona aglomerata. Nu aveti nici o scuza. O sa va dau amenzi de azi inainte instant! Ia sa cotizati la primarie pana va civilizati un pic. Cu tot cu biletele voastre. Doar nu iti imaginezi ca stau in strada cu avariile sa astept un nesimtit. Merg zilnic in centru cate 4h si fac mai multe opriri dar niciodata nu parchez pe loc privat. Uite ca se poate, dovada sunt eu. M-am saturat de scuzele voastre. Adica sa merg eu sa caut loc legal pe alta strada si sa parchez unde pot pt ca tu ai parcat frumos pe locul meu pt ca stai doar 5 min, ca tie iti face rau mersul pe jos. Voi trebuie sa parcati fix la scara.
  Primaria ar trebui sa faca o lege prin care reglementeaza instalarea privata a blocatoarelor electrice de parcari si sa putem sa ne instalam noi. Este singura solutie intr-o tara cu atat de multi oameni necivilizati. Ce sa fac? Sa am loc privat si sa nu pot parca acolo decat daca imi fac gard?
  Argumentul vostru lamentabil cu pretul este negandit deloc din perspectiva civica. Nu toti au acelasi venit si chiar daca suma este de 10 ori mai mare, aceiasi nesimtiti vor parca la fel, doar nu crezi ca ei tin cont de cat platesti tu. Ce crezi ca oamenii aia care au pus diferite obiecte o fac de fericiti de sunt? Ori blocatoare reglementate, ori amenzi de 20 ori mai mari pt cei care ocupa locuri private. Ganditi din ambele perspective intotdeauna. Asa-i frumos. As plati si 1000eur pe an daca as avea garantia ca am locul liber cand ajung acasa. Mai ales ca am firma, car cutii cu marfa, si am drumuri dese, si nu vin acasa doar seara. Un blocator de parcare automat electric cu telecomanda este 2000 eur…. mi-l platesc eu, doar reglementati odata legea si adapati-o la ceata de maimute.
  Faza cu biletul care era doar in caz de urgenta a devenit acum zilnic scuza nesimtitilor care parcheaza constant unde vor ei pt ca au bilet. Las ca vedeti voi alt bilet in geam de azi inainte. Imi era groaza sa stiu ca fac rau cuiva, plus lene sa cobor sa dau amenzi dupa ce vin de la lucru si nu mai am chef de nimic… dar de azi va garantez ca si daca o sa fiti 5 pe zi, cum sunteti uneori, ma motivez si va dau pe rand la toti, pana o sa ajunga primaria Cluj sa imi multumeasca pentru aportul adus la bugetul local, sau o sa faca o lege cu blocatoare.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.