Închide

Orașul a făcut prima ședință de urbansim online cu proiecte mici. Cum arată casele aprobate

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 23, 2020 1 2357

Zece proiecte au fost epuizate în mai bine de o oră și jumătate de viceprimarul Dan Tarcea și arhitectul șef Daniel Pop în cadrul primei ședințe online de urbanism făcute de comisia Primăriei.

Ordinea de zi a avut 12 puncte. Primele două au fost epuizate de primarul Emil Boc și au durat mai mult. Eficiența comisiei de urbanim a fost stabilită de primar la 2 ore, iar cei care au rămas să conducă ședința s-au înscris în exigența decretată de Boc. Au fost discutate proiecte de locuințe, multe dintre ele cu câte două unități locative. Câteva au fost avizate, altele urmează să fie modificate și să revină pentru avizul final în comisia operativă. Pe parcusul ședinței, Tarcea a ținut să anunțe de fiecare dată când proiectanții și beneficiarii au rezervat teren pentru servituți și au ales și să le doneze Primăriei, că este un exemplu de bune practici.

Vezi și: Boc și urbanismul online. Fără vecini, primarul și-a lăsat secunzii să rezolve ordinea de zi. A revenit la final să laude lucrările de modernizare încheiate la Sala de Sticlă unde se țin ședințele

Pe Arieșului nr. 80 s-a propus extinderea și etajarea unei case și transformarea sa în locuință cu două unități locative. Arhitectul Mihai Grama, proiectantul lucrării, a explicat că spațiul va reveni pentru doi frați și că s-a întocmit Planul Urbanistic de Detaliu având în vedere că nu se respectă frontul la stradă. Arhitecți din comisie au semnalat că accesul propus e problematic și că vine cu o pantă de 25% care contrazice normativele legale care cer 18%. „Ar trebui să renunțați la un nivel, așa v-ați putea încadra și cu accesul. O suprafață desfășurară de 500 și de mp e ușor mare pentru o a doua locuință unifamilială”, a apreciat arhitectul Vlad Negru. „Dorința beneficiarului e una, ceea ce comisia decide că se poate face este alta”, a intervenit și viceprimarul Dan Tarcea. Arhitectul Adrian Iancu a susținut varianta propusă de Negru. La fel și arhitectul județului Claudiu Salanță, care a apreciat că în forma propusă proiectul este mascat, cu subsol în întregime tehnic, ca să mai câștige spațiu locativ. Arhitecții din comisie eu cerut un calcul mai atent al indicilor și la coeficientul de spațiu verde, dar s-a optat pentru renunțarea la un nivel. Tarcea a recomandat modificarea proiectului, după cum a recomandat comisia și prezentarea planșelor în comisia mică (operativă).

Un beneficiar privat a cerut amenajarea în podul unei case parter cu etaj de pe strada Moților nr. 106, ap 6, a unei mansarde pentru a mai câștiga două camere și o baie. „Suntem la PUD deoarece nu avem suprafața cerută pentru parcelă. Avem doar 175 de mp”, a explicat proiectantul Rozs Gaspar Tamas. Proiectul a fost acceptat.

Norma Arhitectură a cerut avizul pentru extinderea unei locuințe de pe strada Câmpului nr. 145. Arhitectul Alexandru Fleseriu a explicat că este o casa vagon ca cele de pe stradă care a trebuit extinsă și că s-a venit cu PUD deoarece nu e respectat frontul la stradă. Arhitectul șef a amintit de studiul de însorire solicitat, tocmai pentru a nu fi probleme pentru vecinii din nord. „Nu e necesar, dar l-am făcut. Nu vor fi probleme mai ales că prin arhitectura propusă vom reduce înălțimea casei”, a spus Fleșeriu. Arhitectul județului a ținut să-l felicite pentru soluția arhitecturală la care s-a ajuns, având în vedere și de la ce fel de construcție s-a pornit. Salanță a mai felicitat Norma Arhitetcură și la ședințele de la Județ pentru o casă ingenioasă care păstrează specificul local propusă la Sălicea.

Arhitecta Melinda C Szekely a cerut avizul pentru desființarea unei bucătării de vară de pe Copacilor nr. 5, pe o parcelă de 1200 de mp pe care mai există o locuință și edificarea în locul acesteia a unei case de 65 de mp. Comisia a luat în discuție faptul că strada Copacilor are 5 metri și că ar trebui rezervat teren fie pentru o lărgire, fie pentru asigurarea unei întoarceri pentru mașina de gunoi sau pentru o eventuală conexiune cu artere din jur. În prezent, strada e înfundată. „Sunt și străzi de acest gen care funcționează prin negociere între riverani. Un microunivers care funcționează independent. Cum e Mărginașă cu Prunilor”, a apreciat Negru. Viceprimarul Dan Tarcea a spus că astfel de străzi ridică probleme importante pentru traficul auto. „Să faceți împrejmuire după 3,5 metri care ar putea rămâne liberi pentru lărgire”, a spus arhitectul șef Daniel Pop. Proiectanta a explicat că abordarea e complicată, mai ales că beneficiarul vrea ca noile case să aibă curți separate și nici nu poate să impună așa ceva proprietarului. Cei din comisie au cerut reamplasarea construcției, cu asigurarea locului de întoarcere și revenirea în comisie. A intervenit și beneficiara proiectului care a spus că vrea curți separate pentru case și că mașina de gunoi intră cu fața și iese cu spatele de pe arteră, fără probleme. Cu toate acestea, comisia a fost de neînduplecat.

Pe Mureșului nr.19 s-a propus pe o parcelă înconjurată de locuințe colective, demolarea unui corp de clădire și amenajarea unei locuințe cu două unități locative. Proiectul a primit avizul comisiei. „N-avem nici vecini nemulțumiți, nici sesizări, se poate aviza”, a sintetizat Pop.

Pe Meseriilor nr. 27 se cere printr-un PUD reabilitarea și etajarea unei locuințe a cărui POT actual depășește POT-ul din regulamentul de urbanism, 46,3% față de 35% și crearea a încă unei unități locative.

„Nu se poate prin PUD, din păcate, nu respectă legea. E minunat ce faceți față de ceea ce există, dar legal, nu se poate deroga prin PUD”, a opinat arhitectul Adrian Iancu. Salanță a susținut opinia sa. „Cred că aici trebuie să se încadreze doar în CUT. E o situație întâlnită la multe clădiri din centrul istoric”, a opinat Vlad Negru. Corina Ciuban, șefa de la urbanism, i-a contrazis arătând că pentru mansardarea propusă nu e nevoie de studiu de urbanism. Viceprimarul Dan Tarcea a spus că este nevoie și de un punct de vedere de la Juridic. Cei din Comisie au recomandat o altă soluție, să se taie din clădire și să se respecte indicii.  Arhitectul Mihai Racu a arătat că locul de parcare suplimentar care e necesar e asigurat pe stardă. Proiectantul a argumentat că nu mai poate asigura spațiul verde dacă îl pune în curte. Așa că, cei din comisie i-au recomandat să revină cu variante, chiar cu una de reducere a POT-ului și de încadrare în CUT-ul admis de regulement, 0,9.

Arhitectul Adrian Ilie a cerut avizul pentru construirea unei case pe o parcelă de aproape 1000 mp, cu două unități locative pe strada Vînătorului nr. 63. S-a cerut un PUD deoarece se depășește adâncimea de amplasare a construcției și se propune amplasarea pe o fâșie care să încadreze în relief viitoarele locuințe și să asigure panorama asupra orașului.

„Aveți propusă o piscină pe limita de proprietate și nu se respectă codul civil, fiind vorba tot de o construcție în cazul piscinei, cu fundații”, a semnalat Salanță. El a sugerat și că viitoarele locuințe sunt mult prea mari. „De ce nu poti să o construiești mai aproape de stradă, rămâne vizibilitate, pui parcările în casă, poate fi dusă la o aliniere mai corectă, nu în mijlocul parcelei”, a mai completat Iancu. Arhitecta Ligia Subțirică a pus în discuție problemele tehnice pe care le comportă soluția de amplasare aleasă. „E o opțiune personală, poate compensează cu panorama și poziția sudică. N-aș cere altă amplasare. E și asta o locuire, să te bucuri de piscină. Probabil știu beneficiarii că au nevoie de piloți forați”, a spus arhitectul Vlad Negru.”Trebuie să fie mai aproape de stradă. Poate fi la 5, la 7 metri. Acum e la 15 metri. Suntem la egalitate în comisie. Să o retrageți, să o puneți mai aproape de stradă și să ne arătați. Neapărat să reconfigurați piscina și să reveniți”, a sintetizat arhitectul șef.

 Pe strada Dunării nr. 16, proiectanta Tauber Karin a cerut avizul comisiei pentru construirea unei locuințe semicolective cu două unități locative, subsol, parter, etaj și etaj retras pe o parcelă de 573 de mp. „E un caz ca pe Arieșului. Parcela va fi supraconstruită. Trebuie să renunțați la un nivel”, a recomadant comisia proiectantului.

Pe o parcelă de 223 de metri pătrați de pe strada Nădășel nr 40 s-a propus o locuință cu servicii cu regim de înălțime subsol, parter și etaj. „Demolează un corp neconform. E în regulă proiectul”, a apreciat arhitectul Adrian Iancu. Cei din comisie au arătat că, inițial, beneficiarul dorea două unități locative însă, la recomandarea comisiei a renunțat la una, astfel că se edifică doar o locuință cu un cabinet stomatologic la parter. Astfel, proiectul a primit avizul comisiei.

Pe strada Uliuliu 97, arhitectul Ciprian Șimon a cerut avizul pentru amenajarea unei locuințe unifamiliale. „E o revenire. S-a cerut extras pentru teren, aviz de la circulație, documentație în format digital. Suntem la PUD deoarece avem front de 10 față de 12 cât cere regulamentul la stradă pentru amplasarea construcției”, a explicat proiectantul.  Tarcea a ținut ca proiectantul să explice mai mult despre profilul străzii. „Are 6 metri. E propus la 12 metri. Dezmembrăm o fâșie pe care o vom înscrie ca drum”, a explicat Șimon. „Văd că propuneți și să cedați Primăriei terenul”, a plusat Tarcea. Proiectantul i-a spus că deja s-au făcut aceste diligențe. De altfel, pe parcusul ședinței Tarcea a ținut să anunțe de fiecare dată când proiectanții și beneficiarii au rezervat teren pentru servituți și au ales și să le doneze Primăriei, că e un exemplu de bune practici. Cei din comisie au cerut o reconfigurare a accesului, cu intrarea direct din stradă, tocmai pentru ca zidurile de sprijin necesare pentru construcție să nu afecteze vecinătățile. S-a stabilit ca proiectul să revină în comisia mică (operativă) pentru avizul final.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.