Închide

Boc și urbanismul online. Fără vecini, primarul și-a lăsat secunzii să rezolve ordinea de zi. A revenit la final să laude lucrările de modernizare încheiate la Sala de Sticlă unde se țin ședințele

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - apr. 23, 2020 1 527

Prima ședință de urbanism online de la municipiu – având în vedere starea de urgență- s-a derulat pe o platformă online unde au aderat proiectanții și membrii comisiei. O parte dintre membri, cei din Primărie, au participat la ședință din Sala de Sticlă a Primăriei. Primarul Emil Boc a deschis ședința de pe locul său obișnuit, dar echipat cu mască de protecție, și a prezidat doar două puncte din cele 12 aflate pe listă – în principal proiecte pentru amenajarea de locuințe unifamiliale cu două unități locative.

Primarul a ținut să întoarcă ordinea de zi și să discute, cu prioritate, un proiect de reamenajare a unei locuințe de pe strada Vrancea despre care a crezut că e contestat de vecinii înscriși la cuvânt. În realitate nu au fost vecini prezenți pe platformă. Apoi s-a mai asigurat și că proiectul de modernizare a campusului Hasdeu al Universității Babeș-Bolyai, întors de multe ori de la avizare, este în linie dreaptă și a părăsit ședința.

La final, după 2 ore de discuții online, Boc a revenit în sală, s-a scuzat ca a avut de pregătit ședința de Consiliu Local din 24 aprilie, le-a mulțumit participanților și a lăudat faptul că s-a terminat de modernizat și dotat cu echipament performant Sala de Sticlă a Primăriei.

În realitate, proiectul unei case dorite pe strada Vrancea nr. 7 (numărul 2 pe ordine de zi) și discutat cu prioritate la începutul ședinței Comisiei de Urbanism a fost lipsit de luări de cuvânt. Proiectantul Sorin Coșoveanu de la Total Plan, a explicat că beneficiarul a fost nevoit să realizeze o documentație PUD având în vedere că parcela sa este mai mică decât cea reglementată prin PUG, 277 mp față de 300 de mp. Coșoveanu a propus etajarea și mansardarea casei existente, la o înălțime de 12 metri la coamă și 7,7 metri pentru mansardă. În total, suprafața desfășurată propusă este de 195 de mp.

„Au vrut inițial două unități locative dar au implementat recomandările comisiei operative și acum merg doar pe o locuință unifamilială”, a intervenit arhitectul șef al orașului, Daniel Pop. Primarul Boc a cerut să afle ce spun vecinii, convins fiind că sunt înscrieri la cuvânt. Până la urmă aceștia au fost de negăsit. Așa că a fost rândul comisiei să se pronunțe cu privire la proiect.

(situație existentă)

(situatie propusă)

Arhitectul județului, Claudiu Salanță a recomandat o construcție P+E sau P+M având în vedere că toată strada, cu o excepție de la intersecție, este ocupată doar de construcții parter. „E puțin forțat pentru ce e specific în zonă”, a apreciat Salanță. Arhitectul șef al orașului s-a mutat la planșe să arate viitoarea casă despre care a apreciat că nu e exagerată.

A intervenit în discuție arhitectul Adrian Iancu, membru în comisie, și a recomandat să se facă o construcție de 9 metri, nu de 12 cât se propune. „Adică să fie un parter plus ceva”, s-a interesat Boc. A luat cuvântul și arhitectul Vlad Negru, care a recomandat ca beneficiarul să nu fie limitat la a renunța la un nivel, mai ales că în zona din spate există construcții cu două niveluri. Apoi primarul e recomandat să se ia pulsul comisie pentru a se vedea dacă propunerile enunțate stau în picioare.

Ligia Subțirică din comisie a apreciat că strada se va restructura în curând, a susținut propunerea proiectanților și a mai opinat că ”țuguiele” propuse la mansardă să fie corectate de comisia de estetică. Arhitectul Marcel Crișan a susținut și el mansarda. Corina Ciuban, șefa de la urbanism, a optat pentru varianta propusă de proiectant. Viceprimarul Dan Tarcea a susținut varinta P+E sau P+M. „Deci, 4 la 3 avem”, s-a sintetizat. „Pentru care varinată?”, s-a interesat Boc. Deci propunerea domnului Iancu, a completat. Așa că proiectantul a primit sarcina să modifice proiectul și revină pentru aviz.

După casa de pe Vrancea, a venit rândul ordinii de zi normale. Primul punct viza un proiect dezbătut și la alte ședințe de urbanism, cel al Universității Babeș-Bolyai pentru o documentație care viza modernizarea campusului studențesc Hasdeu din oraș, construirea unui cămin nou și etajarea celorlalte deja existente.

K&K Studio de Proiectare, proiectanții, fuseseră certați la o ședință precedentă de urbasnim de către arhitetctul Adrian Iancu că nu sunt pregătiți și că nu au prevăzut lifturi pentru viitoarele cămine etajate. Aceasta după ce arhitectul Sorin Scripcariu, președintele de la Monumente, semnalase acest aspect comisiei.

Arhitecta Iulia Kulcsar din partea proiectanților a arătat că a ținut cont de toate recomandările: a redus înălțimea căminului nou propus deorece deranja locuințele din jur la trei niveluri, a prevăzut lifturi pentru toate celelalte cămine pentru care se propune etajarea. Arhitecta a mai spus că, deși comisia a recomandat înălțarea chiar cu două etaje a căminelor existente, beneficiarul a optat doar pentru un singur nivel, așa că s-au propus etaje retrase sau complete. Primarul Boc s-a interesat dacă proiectul e în regulă. Viceprimarul Dan Tarcea și arhitectul șef Daniel Pop au confirmat că se respectă recomandările.

„Ce bine că nu mă puneți în scandal”, a intervenit primarul.

Arhitectul Vlad Negru a recomandat mici corecții în UTR-urile propuse în Planul Urbanistic Zonal (configurarea corectă a căminului cu 7 etaje, același CUT pentru toate UTR-urile) dar și renunțarea la ideea de etaj retras și edificarea unui etaj complet. „În Observator s-au făcut șarpante care n-au nicio legătură cu arhitectura și se depreciază imaginea ansamblului de cămine”, a mai spus Negru. El a mai adăugat că actualul campus al UBB e o inserție din perioada comunistă în mijlocul unui cvartal de locuințe care oricum și-a pierdut calitatea de locuire odată cu edificarea căminelor. „Avem aici funcțiuni necesare și conexe campusului, restaurante, funcțiuni medicale, poate că documentația trebuia să rezolve și aceste probleme și să vizeze un areal mai mare de studiu”, a mai apeciat arhitectul. Arhitectul Mihai Racu a mai pus problema condiționării folosirii unor materiale de calitate, nu panourile industriale de tip sendviș utilizate în celelalte proiecte de etajare din campus.

Cu micile observații însușite de proiectanți, în afară de reglementarea unui areal mai mare de studiu, proiectul a fost avizat. Primarul Boc a părăsit ședința și a revenit la final, după 2 ore de la începerea acesteia, ca să le mulțumească membrilor.

UBB a cerut suplimentarea numărului de locuri de cazare în campus prin etajarea a 5 din cele 7 cămine existente plus edificarea, lângă cantină, a unui cămin nou. Adică un total de peste 800 de locuri. Campusul studențesc Hasdeu a fost amenajat în anii ’70. În prezent capacitatea de cazare în cele șapte cămine ale UBB (două dintre ele deja etajate) este de 3.261 de locuri, mult sub necesarul de 4.000 dorit de Universitate. În vecinătatea cantinei este deja în construcție un parking cu S+2D+P+3E+T pe un teren pus la dispoziție Primăriei de către UBB, în cadrul unui protocol de colaborare. Proiectanții au propus și modernizarea și reorganizarea spațiului degradat din cadrul complexului, cu alei pietonale, piste de biciclete și au spus că aceasta ar fi o etapă ulterioară a proiectului, prioritate fiind construirea noului cămin și etajarea celorlalte.

 

Un comentariu

  1. conform datelor de pe site-ul Primariei, primarul Boc si viceprimarul Tarcea nu sunt membri in Comisia tehnica de urbanism a municipiului Cluj-Napoca, nici nu au drept de vot. De ce se implica cel mai mult, comenteaza, chiar si voteaza, ba mai propun avizare sau respingere proiectelor daca nu au niciun drept sa o faca? nu le ajung sedintele consiliului local? vor sa le monopolizeze pe toate? ar trebui ca in cadrul sedintelor tehnice ale comisiei de urbanism sa vorbeasca specialistii, nu alesii locali, ce au alte atributii. Tise nu intervine la Consiliul Judetean si bine face. Alti primari din tara au inteles sa respecte arhitectii si urbanistii, doar la Cluj sunt priviti extrem de prost de conducatorii locali ce cred ca le stiu pe toate.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.