Închide

Ocazional mai sunt prinși escrocii care înșeală bătrâni creduli prin metoda ”Accidentul”, șase au fost trimiși în judecată, ”creierul” operațiunii era încarcerat la Gherla

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 31, 2024 0 122

Ocazional mai sunt prinși escrocii care înșeală bătrâni creduli prin metoda ”Accidentul”, șase au fost trimiși în judecată, ”creierul” operațiunii era încarcerat la Gherla.

Dosarul a fost trimis în judecată la Judecătoria Sectorului 4 București, procurorii arată că șase persoane au fost trimise în judecată în 26 august.

Acestora le-au fost publicate doar inițialele. Iată cei șase:
1. B.M., cercetat în stare de deţinere, pentru săvârşirea a 8 infracţiuni de înşelăciune şi a 21 de infracţiuni de tentativă la înşelăciune.
2. N.M., cercetat în stare de deţinere, pentru săvârşirea a 7 infracţiuni de complicitate la înşelăciune şi a 2 de infracţiuni de complicitate la tentativă la înşelăciune.
3. Z.A.I., cercetat în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea complicităţii la 6 infracţiuni de înşelăciune.
4. P.G.F.A., cercetată sub control judiciar, pentru săvârşirea a 3 infracţiuni de complicitate la înşelăciune
5. P.C., cercetat în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de complicitate la înşelăciune şi a unei infracţiuni de tăinuire.
6. O.C.G., cercetat în stare de deţinere, pentru săvârşirea unei infracţiuni de mărturie mincinoasă.

Prin rechizitoriu procurorii au arătat că între 24 aprilie și 11 mai principalul suspect, B.M., utilizând deja cunoscuta metodă ”Accidentul” -prin intermediul unor apeluri telefonice, prin folosirea de calităţi mincinoase de medic sau poliţist şi invocarea unor false motive – accident rutier grav sau necesitatea unei intervenţii chirurgicale de urgenţă cu privire la rude apropiate, în timp ce se afla încarcerat în Penitenciarul Gherla, a indus în eroare un număr de opt persoane vătămate din București și Brașov şi le-a determinat să remită unor complici de-ai săi, care se deplasau la locuinţele victimelor, suma totală de 62.200 lei şi 12.000 euro, precum şi aproximativ zece grame de aur.

De asemenea, prin acelaşi mod de operare, inculpatul B.M. a încercat să inducă în eroare alte 21 de persoane vătămate din Bucureşti. Acesta a fost ajutat de cinci alte persoane, ”săgeți” pe care le trimitea la domiciliul celor fraieriți, care acum sunt acuzate de complicitate la înșelăciune. Unul dintre inculpați e acuzat de mărturie mincinoasă, respectiv că nu ştia că inculpatul B.M. a săvârşit infracţiuni de înşelăciune prin metoda Accidentul, în intervalul în care au fost încarceraţi în aceeaşi cameră de detenţie din cadrul Penitenciarului Gherla şi nu l-a auzit pe acesta în timp ce vorbea la telefon cu persoanele vătămate.

În cauză au fost luate măsuri asigurătorii cu privire la mai multe conturi bancare, 4 autoturisme şi 2 terenuri, în vederea reparării prejudiciului produs persoanelor vătămate, precum şi pentru dispunerea măsurilor confiscării speciale şi extinse.

Procurorii atrag atenţia cetăţenilor cu privire la următoarele măsuri pe care le pot lua pentru a nu deveni potenţiale victime ale infracţiunilor de înşelăciune prin metoda Accidentul:

– Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt organe de poliţie sau personal medical, reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci.

– În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională şi anunţaţi de îndată organele de poliţie pentru verificarea veridicităţii apelurilor primite.

– Verificaţi dacă rudă în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu