Închide

Oamenii de care (nu) uităm: Scena Urbană împarte trasee în Cimitirul Central

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - oct. 28, 2015 1 781

Medici, arhitecți, scriitori, poeți, sculptori și pictori, primari, miniștri, cercetători, profesori, întemeietori de școli, istorici și economiști, sportivi și actori, oameni care au desenat și construit orașul ori au spus povești, care au revoluționat domenii sau au inventat minunății – sute de nume pe o listă și pe câte un mormânt, sute de oameni dragi cândva cuiva care au lăsat moșteniri a căror valoare nu se poate echivala în euro, sute de oameni ale căror nume le spui și azi, dar uiți că ei nu sunt doar nume de străzi, de spitale și de școli. De ei vor să îți amintească în acest sfârșit de săptămână inițiatorii proiectului Scena Urbană, care se așează la această ediție în Cimitirul Central, printre numele din trecutul orașului.

În acest sfârşit de săptămână, proiectul care aduce evenimente în spații ale orașului care au nevoie de atenție aprinde o lumină în Cimitirul Central- Hajongard. Cu acest prilej, s-au pregătit hărți şi tururi ghidate, se propun trasee de vizitat și oameni de revizitat. „Povestea acestui spaţiu am redescoperit-o şi am detaliat-o în cadrul Universităţii de Vară. Trasee cu personalităţi din diferite domenii care se odihnesc aici vor trezi amintirea unor valori care ne formează şi ne definesc”, spun reprezentanții Scenei Urbane. Traseele realizate în baza listei monumentelor sunt tematice și sunt mai multe: au „grupat” arhitecţi şi ingineri, medici şi oameni de ştiinţă, pictori şi sculptori, monumente de arhitectură şi personalităţi anecdotice. Unul dintre traseele importante la a cărui conturare se lucrează este traseul sportivilor.

Harta

Sunt mulți și lista e deschisă.

Oamenii care au desenat atunci câteva dintre cele mai frumoase case care conturează Clujul de azi: Spada Janos, maestrul constructor al Teatrului Național Maghiar (azi român), Pakey Lajos, arhitectul Hotelului New York – Continental și al vechiului Chios-Casino, Geiser Antal, inginerul șef al Transilvaniei responsabil de turnul catedralei Sf Mihail, de reglementarea străzilor orașului sau de dezvoltarea Parcului Central. Medici și oameni de știință care au salvat vieți sau au contribuit la dezvoltarea medicinei, ca Iuliu Hațieganu (creatorul Școlii de Medicină clujene), Mihai Manasia, Victor Papilian, Leon Daniello sau Emil Racoviță. Oameni care au dat muzică vieții și povești oamenilor, muzicieni ca Gheorghe Dima, Iosonczi Banffy Gyorgy, oameni de teatru și film ca Janovics Jeno, Ioan Fărăianu, Keler Ilona, scriitorul și arhitectul Kos Karoly, Ion Agârbiceanu, Banffy Miklos (scriitor, grafician, politician), Emil Isac, Victor Papilian, scriitor, dar și medic, Dominic Stanca, medic și scriitor.

Se vor propune și se pregătesc mai multe trasee diferite, tematice, cu liste de nume care merită revăzute. Liste care, subliniază inițiatorii planului, rămân deschise. „Vrem să vedem dincolo de loc ca obiectiv turistic, dincolo de spaţiu ca loc cu obiecte de arhitectură ce merită apreciere; ne gândim la el și din perspectiva valorii sentimentale, a identității noastre. Să ne gândim doar că acolo e mormântul lui Racoviță, care până de curând nici nu era în lista de monumente. Este vorba despre oameni care sunt valoroși și despre care vrem să știm că sunt aici. Nu o să știm cine suntem pentru că nu știm de unde venim, e important să fim mândri de oamenii din trecut”, a explicat arhitecta Daniela Maier, coordonatoare a Scenei Urbane. „Listele cu nume şi monumente nu sunt finale. Sunt liste deschise ce pot fi modificate. Ar fi chiar foarte interesant să primim din toate domeniile informații noi și să tot completăm listele cu alte personalități, a completat Daniela Maier.

Se deschide de asemenea și o discuție despre viitorul locului și despre felul în care ar trebu să arate spaţiul, despre elemente care pot fi îmbunătăţite: alei, circulație, vegetație, trasee, spații verzi. „Unele momumente nu sunt semnalizate. Cât de elegant poți să faci asta? Cum marchezi prezența? Cum conduci drumul? Sunt idei care sper să se nască din discuții”, a menționat Maier.

Scena Urbană are loc în cimitirul Central în 31 octombrie și 1 noiembrie, vor avea loc discuții, se lansează teme despre viitor și se propun trasee prin trecut. De asemenea, în 1 noiembrie este programat un concert.

program

Sursa foto: Scena Urbană

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.