Închide

O zi până la „deadline” în goana după voturile de 500.000 de lei. Care sunt, până acum, cele mai populare proiecte

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 14, 2015 1 566

Dacă în ultimele zile ați fost asaltați cu propuneri de proiecte pentru spațiul public din oraș, cereri să vă spuneți părerea și să mergeți la vot online știți desigur că e perioadă de alegeri pentru proiecte care ar putea să apară în Cluj în lunile următoare. Votul e cu miză financiară: bugetul de aproximativ 500.000 de lei care se va împărţi pentru 250 de proiecte, sub umbrela Capitalei Europene a Tineretului, titlu de Cluj în 2015. În „competiţia” botezată COM’ON au fost înscrise 437 proiecte, în bătaie pe voturi. Unele au strâns câteva zeci, altele câteva sute. Termenul-limită inițial, de 13 aprilie, a fost mutat în 15, așa că în ultimele ore în care se mai poate vota vă invităm să aruncați o privire peste proiectele care au ajuns să fie cele mai „populare” ori care aparțin echipelor care au reușit să își mobilizeze prietenii la vot. 

Show-uri cu roboți pe catalige, plăcuțele multilingve, amenajarea de spații pentru mișcare în aer liber, spectacole de tango argentinian sau muzică populară, spații de artă „pop up”, o sesiune de comunicări științifice și chiar și o aplicație de rugăciuni – sunt câteva dintre propunerile care au reușit să adune, fiecare, peste 300 de voturi.

Proiectele sunt însă multe și „merg” în multe locuri din oraș: Cinema Arta sau Conti, Piaţa Unirii, mall-urile, centrul oraşului sau zidurile gri, spaţii de la km 0 ori în cartiere, lacurile din Gheorgheni, Pădurea Hoia sau Parcul Central.

Cei care mai au de dat voturi (din 15 disponibile), mai au încă posibiliatea să aleagă din cele 437 de proiecte din LISTA.

 

O companie de teatru, acrobație și jonglerie a reușit să adune peste 400 de voturi pentru fiecare din cele cinci inițiative lansate. Famous a strâns 576 voturi pentru un proiect care are la bază crearea a 8 costume de roboți, dintre care doi pe catalige, „care prin gradul de noutate, coregrafie, spectacol, creație vestimentară și electrică vor surprinde și vor ține în suspans publicul clujean în decursul celor 30 de minute de spectacol”, încearcă să convingă inițiatorii propunerii. Famous avea 512 voturi și pentru Spectacol de corzi și trambulină. Tot Famous adunase 453 voturi penru Menuet pe catalige, 505 pentru un proiect cu spectacole de jonglerii și 431 pentru „Mitul Păsării Măiestre”, proiect care ar aduce în centrul orașului, pentru câteva zile, o colivie de dimensiuni mari „ornamentată”. „Într-un spațiu închis gimnasta noastră va sfida legile fizicii și va aduce zâmbete pe chipurile obosite ale trecătorilor de orice vârstă”, spun cei care au lansat ideea

City Prayer a adunat 333 de voturi pentru o aplicație web. Nu orice fel de aplicație web, ci una pentru… rugăciuni. „Ideea aplicației este de a crea o platformă de rugăciune online pentru oraşul Cluj-Napoca. CityPrayer are ca țel acoperirea suprafeței întregului oraș cu rugăciune”, susțin inițiatorii.

Ați auzit de Ansamblului Bogáncs din Cluj? 607 susținători se strânseseră pentru Dance and Smile și un proiect care ar aduce flashmob cu dansuri populare în parcul I.L.Caragiale din centru, la aniversare: Asociaţia „Bogáncs – Zurboló Egyesület” vrea să sărbătorească cei 30 de ani de existență al Ansamblului Bogáncs din Cluj.

Primitive Parkour are 379 de voturi, pentru un spațiu destinat mișcării și fitness-ului în aer liber. „Locația, în viziunea noastră este Skateparkul Rozelor din cartierul Grigorescu. Alte variante sunt La Terenuri Manastur, spa’iile verzi din Gheorgheni)”, spun inițiatorii.

Aventura pe biță are 325 de voturi pentru un proiect care cuprinde 5 ieșiri cu bicicleta în Municipiul Cluj-Napoca, desfășurate în zile diferite în luna Octombrie. 396 de voturi se mobilizaseră până azi și pentru un alt Parc public de „street workout”. Potential Collective a adunat 400 de voturi pentru pop up gallery, un proiect de reactivare a unor spații comerciale nefolosite din Cluj-Napoca. „Vrem să transformăm aceste spații în galerii temporare de artă, în spații de expoziție pentru tineri artiști”, explică cei de la Potential Collective.

EXIT cu Horror story – Teatru itinerant avea 455 de voturi. În acest caz, spectacolul se va desfășura în spațiul cultural alternativ Reactor de Creație și Experiment și va fi unul itinerant, așadar nu se va limita la sala studio, ci va acoperi o cât mai mare parte din clădirea – fostă tipografie (etaj, mansardă, pivniță), într-o încercare de a crea o experiență cât mai puternică și a elimina, pe cât posibil, distanța dintre public și poveste, spun inițiatorii proiectului. Sounds Cluj – propus de HangZoo – are 325 de susținători, cu o idee din Ungaria: vor fi puse la dispoziţia trecătorilor obiecte necesare pentru a produce muzică sau zgomote, iar o echipă se va ocupa de înregistrarea lor.

A strâns 313 voturi și inițiativa Musai-Muszáj, care și-a asumat ca obiectiv realizarea unui oraș „cu adevărat” multicultural și muiltilingv, prin atragerea atenției publicului la problemele legate de conviețuirea mai multor etnii în același spațiu. De menționat că în acest caz reprezentanții mișcării au ieșit deja în stradă cu diverse acțiuni și flash-mob-uri și chiar au adunat petiții în favoarea instalării de plăcuțe multilingve în Cluj.

497 voturi au ajuns și la Awesome Social Buddies, pentru o “Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice – SECAAB”, proiect destinat studenților economiști din toate centrele universitare. „SECAAB își propune să răspundă necesității studenților de a acumula experiență în domeniul cercetării şi de a stimula tinerii antreprenori în a-și pune în practică ideile de afaceri”, spun reprezentanții asociației.

318 s-au adunat pentru Tango Power, cu o propunere de a organiza un concert de Tango Argentinian, cu intrare liberă, susținut de El Cachivache Quintet (Argentina). Plus un curs de tango argentinian gratuit.

 Doar 250 sunt „norocoase”

„Scopul proiectului Com`ON Cluj-Napoca a fost să asigure un portofoliu de 250 de inițiative pentru comunitatea clujeană, fiecare proiect putând să primească o finanțare de maxim 4.500 lei. Pentru asta, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a alocat un buget total de 500.000 lei. Însă ceea ce s-a întâmplat a întrecut așteptările tuturor: s-au adunat 451 de inițiative, iar valoarea medie a bugetului unei inițiative a fost de 4.186 lei. Adică aproape de pragul maxim. În funcție de bugetele inițiativelor validate prin vot de comunitate, vor putea primi finanțare maxim 250 de inițiative, fiecare cu buget de până la 4.500 lei, dar în limita bugetului total de 500.000 lei alocat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Dacă bugetul total de 500.000 lei se consumă înainte de a se ajunge la inițiativa cu numărul 250, atunci aceea va rămâne fără finanțare. De aceea, e o provocare pentru toate grupurile de inițiativă să mobilizeze cât mai multe voturi și să urce cât mai sus în clasament, pentru a primi finanțare. Clujenii pot să decisă inițiativele care vor deveni realitate, votându-le”, spun responsabilii de proiect Com’On cu o zi înainte de închiderea votului.

„Echipa Com`ON Cluj-Napoca va încerca să ducă aceste proiecte mai departe, printr-o strategie pe două planuri: Pe cele validate și care au primit finanțare vom încerca să le transformăm în proiecte durabile, stabile, să obținem împreună cofinanțări, iar pe cele nevalidate vom încerca să găsim căi pentru a le valida într-un fel sau altul, în funcție de nivelul de implicare a grupurilor care le-a emis”, susțin reprezentanții echipei de proiect, după „avalanșa” de propuneri.

Ce e Com’On

Proiectul propus de Grupul PONT în parteneriat cu Federația SHARE și administraţia locală se derulează sub titlul de “Buget Participativ de Tineret” în Cluj 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Mecanismului Spațiului Economic European 2009-2014 prin Fondul ONG, Componenta IMPLICARE. Scopul declarat: derularea unui proces de bugetare participativă bazat pe implicarea tinerilor. Pe baza rezultatelor obţinute, Municipiul Cluj-Napoca va finanța implementarea unor proiecte în cadrul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Obiectivul este crearea unui portofoliu de 250 de proiecte propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care se vor derula în spații publice și comunitare, cu acces liber. Bugetul total al activităţilor culturale, educative, sportive, civice preconizate a se realiza va fi de aproximativ 500.000 lei.

Calendarul COM’ON

  • 16 decembrie 2014 (00.00): Platforma de înscriere a grupurilor de inițiativă și a inițiativelor este operațională și grupurile de inițiativă pot să înceapă înscrierea proiectelor.
  • 28 februarie 2015, ora 23.59: Termenul limită de înscriere a inițiativelor online
  • 28 februarie 2015, ora 17.59: Termenul limită de înscriere a inițiativelor în formă tipărită.
  • 29 martie 2015: Termenul limită de verificare tehnică a inițiativelor propuse.
  • 30 martie (ora 13.00) – 13 aprilie (ora 23.59): Perioada de derulare a mecanismului de decizie prin vot.
  • 4 mai – 30 noiembrie 2015: Inițiativele sprijinite pot fi realizate în această perioadă.
  • 5 decembrie 2015: Termenul limită pentru depunerea rapoartelor financiare și narative pentru proiectele finanțate.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare