Închide

Cum vrea clujeanul de la CNA să salveze posturile TV amenințate de faliment: cu bani de la „cabliști”

ActualitateEconomieTop News by Mihai Prodan - apr. 14, 2015 0 365

Clujeanul de la CNA are o soluție la problema televiziunilor românești, lovite de pericolul insolvenței: „cabliștii” să cotizeze o sumă de bani la un fond care să ajute televiziunile, mai ales că aceștia au venituri substanțiale din retransmiterea gratuită a posturilor.

Valentin Jucan le-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta, în care își prezintă soluția: „din punct de vedere legislativ sau al politicilor fiscale, dezvoltarea audiovizualului din România nu a beneficiat niciodată de sprijinul necesar din partea Executivului sau a Legislativului”, arată el. „Această lipsă de viziune și de reacție la aglomerarea spațiului în care televiziunile își desfășoară activitatea ne poziționează acum în situația de a constata incapacitatea acestora de a mai funcționa în spiritul a ceea ce înseamnă presa independentă. Piața de publicitate suferă transformări majore, o parte importantă fiind transferată în mediul online. Veniturile televiziunilor sunt tot mai mici, iar goana după rating și venituri creează programe care exhibă lipsă de moralitate și decență”.

Totodată, spune Jucan, insolvența și falimentul unor televiziuni importante „nu pot fi abordate precum ieșirea de pe piață a unor firme nesemnificative”.
„Consider că, deja, timpul se scurge în defavoarea posturilor de televiziune, existând riscul să ajungem în situația unui colaps audiovizual, încununat și de un faliment al postului public de televiziune a€“ TVR.  În aceste condiții, proiectele majore ale României și dezbaterile publice necesare pentru consolidarea conștiintei colective în legătură cu reformarea statului vor fi fundamental afectate.
În calitate de garant al interesului public, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, vă propun un prim pas în sprijinul televiziunilor din România, înainte că acestea să dispară sau să își piardă definitiv încrederea publicului. Proiectul de Ordonanța de urgență pe care îl supun atenției domniilor voastre reprezintă sprijinul așteptat de televiziuni”, propune Jucan.
ougjucan ougjucan2 ougjucan3 ougjucan4

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu