Închide

O viaţă de erou militar face cât o limuzină, cu bunăvoinţa justiţiei

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 05, 2018 0 167

După 4 ani de la prăbușirea elicopterului în urma căruia nouă militari și-au pierdut viețile, Ministerul Apărării e obligat de magistrații clujeni să achite o despăgubire în valoare de 80.000 de euro.

Adriana Hanganu a fost partenera de viață a unuia dintre militarii care au decedat în acest accident – maistrul militar Vasile Gădălean, specialist întreţinere instalaţii speciale din Escadrila 713 Elicoptere Câmpia Turzii. Femeia a solicitat daune morale în cuantum de 200.000 de euro, reclamând în instanţă faptul că partenerul său, cu care avea un copil minor şi cu care urma să se căsătorească, nu fusese asigurat. Ministerul Apărării s-a opus acordării de despăgubiri, însă magistrații Curții de Apel Cluj au decis ca văduva să primească 80.000 de euro.

Despre proces

Adriana Hanganu a susţinut că răspunderea pentru accident îi revine Ministerului Apărării Naționale (MAN), care nu i-a asigurat pe toţi cei care se aflau în aparatul de zbor. Femeia a mai arătat că după naşterea copilului, cu un an înainte de accident, militarul nu a mai participat la misiuni externe, având la activ deplasări anterioare în Irak şi Afganistan, pentru a fi mai aproape şi a se dedica familiei. Reprezentanţii MAN au cerut respingerea pretenţiilor, arătând că Parchetul Militar a clasat dosarul, reţinând că accidentul a fost consecinţa unei împrejurări care nu putea fi prevăzută, nedatorându-se unor motive tehnice sau erori umane ale echipajului. Juriştii MAN au susţinut că asigurarea nu era necesară şi că simpla prezenţă a militarilor pe ordinea de zi a unităţii militare era suficient pentru a fi consideraţi a fi asiguraţi. Invocând legi pornind din anul 1932, MAN a susţinut că datora urmaşilor celor decedaţi în accident 50 de solde lunare, plus sumele deja încasate, ajutor de deces, 4.646 lei, ajutor egal cu 8 solde, 7.888 lei, plăţi compensatorii până la vârsta de pensionare, 51.272 lei. Prevăzători, reprezentanţii Ministerului au mai cerut ca dacă tot se aprobă solicitarea reclamantei, suma să nu depşească 80.000 de euro, cu cât sunt asiguraţi militarii din teatrele de operaţiuni.

Magistratul Tribunalului a acordat reclamantei, la fondul dezbaterii, daune morae în valoare de 70.000 de euro, la care Curtea de Apel a adăugat încă 10.000 de euro.

Accidentul din 2014

Elicopterul militar model IAR-330 PUMA s-a prăbuşit în 21 noiembrie, 2014, la limita dintre judeţele Sibiu şi Mureş. La bordul elicopterului se aflauu zece persoane. Nouă militari au murit şi unul a fost rănit. Elicopterul se îndrepta spre Cincu, la exerciţiul militar internaţional NATO RUBICON 2014, în vederea asigurării serviciului MEDEVAC, când pe fondul unor condiţii meteo nefavorabile s-a izbit de copaci şi s-a prăbuşit, accident din care au rezultat 9 morţi.

(Realizat de Mihai Bacalu)

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu