Închide

O universitate din Cluj și-a făcut magazin unic în țară, face încasări de 1.000 de euro pe zi cu produsele din ferma proprie, clujenii stau la coadă cu zecile

EconomieEducaţieRecomandarea redacțieiTop News by Mihai Prodan - feb. 15, 2019 14 54219

O universitate din Cluj și-a făcut magazin de desfacere, unic în țară, și face vânzări de 1.000 de euro pe zi cu propriile produse. Sute de persoane îi calcă pragul în fiecare zi mai ales că de două zile a fost mutat din vechea gheretă unde funcționa de 15 ani, într-un spațiu amenajat cu 15.000 de euro.

Universitatea de științe agricole și medicină veterinară din Cluj, și-a făcut anul trecut o firmă, Agronomia Agro Food Innovation SRL, ca să poată vinde ceea ce produsce în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna către terți – altfel, din anul 2.000 încoace, într-o mică gheretă de la poarta universității, USAMV vindea propriile produse către clienți care, în fiecare dimineață, stau la coadă cu zecile.

Chiar și după-masa e un du-te-vino permanent la magazinul aflat în incinta USAMV căci, se pare, mușterii vin unul după altul. „Azi am vândut 323 litri, ieri – 348”, spune vânzătoarea Emilia Neag, care vinde aici de mai bine de 15 ani. La cei trei lei pe litru, doar pe lapte magazinul încasează peste o mie de lei pe zi. Găsiți aici și ouă chiar de la găinile stațiunii experimentale, la 50 de bani. Într-o zi se vând nu mai puțin de 3.000 de ouă, deci încasări, doar pe acestea, de 1.500 de lei, plus mezeluri – șuncă, salam, cârnați, patiserie – de exemplu prăjitură cu măr, „ca la bunica” după cum spune o profesoară de la USAMV, la 4 lei.
Magazinul are deja vechime, de aproape două decenii. Directorul administrativ al universității, Lucian Naș, spune că acesta are încasări între 3.000 și 7.000 de lei în fiecare zi, deci în medie cam 1.000 de euro – și cele mai bine vândute produse sunt ouăle și laptele, care vin din propria fermă. Stațiunea Didactică Experimentală a universității agricole e deschisă din 1869, când funcționa pe lângă Institutul de Agricultură de atunci, pentru stagii de practică a studenților și cercetare științifică a cadrelor didactice. Are o suprafață uriașă, 667 hectare de teren agricol, unde cresc 300 de porci, 270 de vaci, 800 de oi și nu mai puțin de 11.000 de găini.

Directorul SRL-ului înființat de USAMV care e asociat unic e Lucian Cuibus, care spune că acesta e singurul magazin de gen din țară – în care o universitate își desface propriile produse, fie de la fermă, fie procesate. USAMV are pe Calea Florești șase mici făbricuțe, din care acum funcționează trei: iaurturi, panificație, vinificație, berărie, zaharoase și carmangeria, din care funcționează carmangeria, panificația și iaurturile. Restul sunt în curs de autorizare.
Carmangeria aduce în galantarele magazinului universității rețete originale: crenvurști „fără monoglutamat” după cum precizează Cuibus, cârnați picanți premiați cu medalia de bronz la festivalul Slană Fest, cârnați afumați, salam de vară sau virșli. În ce privește făbricuța de panificație cel mai bine trece prăjitura cu mere, „folosim merele de la noi din stațiune de la Palacsay”, spune Cuibus. În plus universitatea vrea să implementeze conceptul „from farm to fork”, de la fermă la furculiță, pentru că lanțul de aprovizionare e scurt, 70 de kilometri, cu trasabilitate controlată, căci atât furnizorul cât și distribuitorul e același. „Magazinul funcționează în subordinea universității de 15 ani dar înainte să înființăm SRL-ul nu puteam valorifica produsele și către restaurante și industria horeca, în plus universitatea învață studenți, nu vinde produse. Clar consumatorul e clientul principal acum dar nici de acum înainte nu vrem să ajungem de exemplu la supermarketuri. Un client al nostru e Grădinița UBB-ului (universitatea „Babeș-Bolyai”-n.red.) unde dăm iaurturi pentru copii, pentru că părinții cer produse locale”, spune el, cu referire la deja faimoasele între clienții magazinului iaurturi probiotice preparate de universitate.

Am vizitat magazinul azi, în a doua sa zi de funcționare în noua locație din incinta universității de pe Calea Mănăștur, după investiții de 15.000 de euro, și am găsit zeci de persoane la coadă. Una dintre cliente vine din Dâmbu Rotund, cel puțin o dată pe săptămână, pentru laptele și ouăle de la ferma universității. Magazinul funcționează în incinta universității pe Calea Mănăștur 7, de luni până vineri între orele 8.30 și 15.30.

14 comentarii

  1. Foarte bune produse la prețuri mici… unde mai pui și faptul ca sunt produse la Cluj…Ați uitat sa spuneti ca se vând și răsaduri de legume. Felicitări tuturor pentru implicare!

  2. Pai da la Cluj se poate in tara nu se poate datorita coruptiei . Cei care mai produc produse taranii de ex nu au loc in piete de intermediari care isi cumpara locurile cu mita. Totul e controlat la supermaketuri nu poti intra sa iti expui produsele pentru ca au monopol si iti dau ce pret vor ei . Marile companii fac legea pe piata romaneasca iar taranul roman e dus la faliment. Preturile din supermarketuri sunt o batocura pentru romanul de rand. Guvernantilor tradatori nu le pasa de ce se intampla. Ganditi va ce s ar intampla daca asemenea magazine ar fi peste tot in tara ? Dar cum sa se vrea asa ceva cand e mai bine sa importam tot de la straini la preturi stabilite de ei.

  3. Da, daca ar cunoaste lumea adevarata situatie a fermelor USAMV. Profesorii isi umplu buzunarele cu asa zise „produse pentru universitate”, ba chiar sunt multe situatii in care cresc animale si fac bijnit cu acestea. Astept ca cineva sa se sesiseze si sa opreasca coruptia asta infecta!

  4. Buna ziua si La muti ani buni ! produsele sunt f.b. oare mai sunt deschise magazine si in alte locatii, 3-4 in principalele cartiere ale Clujului ? Va multumesc anticipat ptr. raspuns !

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags