Închide

O universitate din Cluj coordonează un proiect în domeniul neuroștiințelor după ce în Europa crește numărul afecțiunilor cerebrale

Educaţie by Actual de Cluj - feb. 12, 2021 0 103

O universitate din Cluj coordonează un proiect în domeniul neuroștiințelor.

E vorba de universitatea de medicină și farmacie ”Iuliu Hațieganu”, partener în proiectul european NeurotechRI, dedicat cercetării și inovării în domeniul neuroștiințelor.

Universitatea din Cluj a fost cooptată în acest an în Consorțiul Universității Europene a Creierului și Tehnologiei – NeurotechEU, alături de șapte dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Europa și din lume, printre care se numără și Universitatea Oxford din Marea Britanie, Karolinska Institutet din Suedia și Universitatea Radboud din Olanda. ”Proiectul NeurotechRI a apărut în contextul creșterii numărului de afecțiuni cerebrale în rândul populației europene”, explică universitatea.
”Tulburările cerebrale sunt principala cauză a apariției dizabilităților și reprezintă un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în societate. Numai în Europa, acestea reprezintă anual 24% din totalul bolilor, costând 1,2 milioane de vieți și lăsând alte 21 milioane de persoane cu dizabilități. În Europa, numărul seniorilor crește de două ori mai rapid decât la restul populației lumii și se estimează că, în anul 2050, unul din patru europeni va avea peste 65 de ani. Astfel, impactul social și economic al tulburărilor cerebrale va crește semnificativ în deceniile următoare, pe măsură ce populația europeană îmbătrânește și speranța de viață crește”.

Proiectul NeurotechRI ar urma să dezvolte o strategie de acțiune și un plan durabil pentru cercetarea multi-instituțională. ”Se va facilita inovarea tehnologică și socială, furnizarea de formare profesională multidisciplinară și mobilitatea oamenilor de știință, promovarea accesului direct la infrastructură de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată, pentru a ajuta Europa să devină liderul global în domeniul neurotehnologiei și neuroștiințelor”, arată UMF.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare