Închide

Mai multe universități din țară, între care una la Cluj, vor să facă arhiva genomului uman din România

Educaţie by Actual de Cluj - feb. 12, 2021 0 195

Mai multe universități din țară, între care una la Cluj, vor să facă arhiva genomului uman din România.

E vorba de centrele de Genomică din cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi şi Timişoara, şi Institutul Regional Oncologic Iaşi, în colaborare cu Societăţile Române de Bioinformatică şi de Genetică Medicală, care au anunțat că au finalizat etapa dezbaterilor premergătoare dezvoltării platformei naţionale de agregare a datele genomice (RHGA). ”RHGA reprezintă un pas important în materializarea conceptelor de medicină personalizată şi de medicină de precizie”, declară Eugen Carasevici, profesor în medicină la Institutul Oncologic Regional Iaşi. ”Prin accesul la datele genomice la nivel naţional, cercetătorii şi medicii români vor avea oportunităţi sporite de a realiza acţiuni terapeutice şi preventive adecvate complexităţii de tip sistem biologic a fiinţei umane”.

Datele genomice, transcriptomice şi proteomice, conţin informaţii despre biologia unui individ şi pot fi folosite atât în cercetarea medicală cât şi în diagnostic. Genomica este deja utilizată în România în analize curente cum ar fi testele de fertilitate, diagnosticul oncologic sau diagnosticul bolilor genetice rare. De exemplu, în tratamentul oncologic genomica permite identificarea tipului unei tumori şi implicit un tratament mai bun prin terapii adecvate. ”România nu are dezvoltată o infrastructură pentru date genomice. În lipsa acestei infrastructuri, datele produse într-un centru de genomică sunt menţinute la nivel local, deseori fără un software adecvat şi nu pot fi agregate la nivel naţional şi european. Lipsa unei abordări unitare la nivel naţional limitează performanţa cercetării româneşti. La fel de important, lipsa interoperabilităţii cu infrastructura de date europeană limitează participarea cercetătorilor români în proiecte de anvergură europene”, arată cercetătorii.

RHGA va utiliza soluţia European Genome Archive (EGA) dezvoltată de organizaţia interguvernamentală Institutul European de Bioinformatică. EGA permite arhivarea securizată a datelor genomice şi diseminare controlată şi cu acordul pacienţilor în scopuri de diagnostic şi cercetare. ”Prin implementarea acestui proiect vom obţine un genom de referinţă reprezentativ pentru România”, susține Nicoleta Andreescu, medic primar în Genetică medicală şi conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara. ”În ultimul timp a devenit tot mai evidentă importanţa geneticii în diagnostic şi în terapia personalizată. O referinţă naţională va creşte precizia analizelor genetice”.

RHGA va fi conectat atât cu European Genome Archive cât şi cu institutele care generează date în România şi va face informațiile disponibile cercetătorilor români.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu