Închide

O tranzacție de pe piața birourilor din Cluj, cea mai mare din România în T1, cât toate celelalte tranzacții din țară la un loc

EconomieTop News by Actual de Cluj - apr. 08, 2022 0 562

O tranzacție de pe piața clădirilor de birouri din România, al cărei obiect e o investiție din Cluj, face cât toate celelalte investiții de gen din România, în primul trimestru din an, după cum arată datele unei companii de consultanță.

Cea mai mare tranzacție de pe piața clădirilor de birouri din România, în primul trimestru al acestui an, cu o pondere de nu mai puțin de 48% din volumul total de investiții în România în perioada menționată, este achiziția clădirii de birouri Record Park din Cluj-Napoca de către belgienii de la AYA Properties din cadrul Speedwell, pentru o sumă estimată la puțin peste 30 milioane de euro, după cum arată o informare a companiei de consultanță CBRE remisă la solicitarea actualdecluj.ro.

Să menționăm că în urmă cu câteva zile, în 24 martie, deci tot în primul trimestru din an, s-a conturat la Cluj o altă tranzacție de zeci de milioane de euro, achiziția platformei industriale Carbochim pentru 41 de milioane de euro de către Rivus Investments SRL, unde ar urma să fie conturat cel mai mare proiect de regenerare urbană din România, pentru o jumătate de miliard de euro. Aici detalii

Spre comparație în primul trimestru din an pe piața de investiții din România s-au încheiat tranzacții cu un volum total de 68,04 milioane de euro, dintre care aproape jumătate a fost tranzacția de la Cluj. Sunt doar patru tranzacții de toate în România în T1, dintre care trei în București și aceasta a patra în Cluj-Napoca. Am cerut informații despre aceste alte trei tranzacții din Capitală și revenim cu informații.

UPDATE Iată cele patru tranzacții:

Numele proprietății Cumpărător Vânzător
Buzesti Building Yellow Tree Private Investor
Record Park AYA Properties Speedwell
Vitantis Shopping Center Private Investor – Omer Susli Revetas Capital
Baneasa Business Center Indotek Adval Asset Management

O tranzacție majoră în acest interval a fost Booking Holdings, care a semnat pentru 9.000 de metri pătrați în prima fază a U-Center Campus dezvoltat de Forte Partners, tranzacție asistată de CBRE România. ”Înregistrăm o creștere consistentă față de anul trecut a tranzacțiilor de închiriere, ceea ce demonstrează în continuare revenirea activității pe acest segment. Marile companii chiriașe doresc să se extindă și să se relocheze, dar cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este anvergura limitată a noilor livrări. În absența unor noi autorizații de construcție, companiile chiriașe trebuie să scurteze procesul decizional pentru a nu risca intrarea într-un scenariu în care vor resimți presiuni suplimentare. În plus, pe lângă livrările limitate anticipăm și o creștere a nivelului chiriilor determinată de escaladarea costurilor de construcție”, explică Tudor Ionescu, Head al advisory and tranzaction services office în cadrul CBRE Romania

Companiile din sectorul tehnologiei informației sunt principala sursă de cerere cu 40% din suprafața totală închiriată în primele trei luni din 2022.

Analiza vine de la CBRE Group România, filiala autohtonă a celei mai mari companii de servicii imobiliare comerciale și investiții, cu peste 100.000 de angajați în o sută de țări.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare