Închide

O nouă procedură pentru achiziția clădirii destinate Spitalului de Copii

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 16, 2018 1 442

Administrația județeană e pregătită să reia negocierile în vederea achiziției unei clădiri care să poată fi transformată într-un spitatal monobloc pediatric. ”Avem primit recomandările tehnice din partea conducerii Spitalului de Copii, precum și din partea Direcției de Sănătătate. Clădirea trebuie să aibă anumite dimensiuni, să respecte o serie de cerințe privind amenajarea unităților spitalicești. Ca atare, în funcție de aceste recomandări lansăm o nouă ofertă în piață, și sper că vom găsi clădirea cea mai potrivită în care să putem muta spitalul de copii, cu toate secțiie aferente”, a precizat preșdintele Consiliului Județean, Alin Tișe, pentru Actual de Cluj. El a adăugat că administrația județeană dispune de banii necesari pentru achiziția clădirii. ”Avem 50 de milioane de euro disponibili. Sunt banii pe care i-am împrumutat pentru lucrări de investiții. Din această sumă am cheltuit până în prezent doar 7 milioane de euro, pentru lucrări la drumuri. Nu a fost necesar să cheltuim mai mult din acest împrumut pentru că în cea mai mare parte, pentru lucrările de întreținere a drumurilor au venit bani din programul național de dezvoltare. Ca atare, dacă găsim clădirea pentru spital,  o putem achiziționa oricând”, a spus Tișe.

Cade propunerea pentru clădirea Spitalului Pelikan?

Inițial s-a vehiculat că administrația județeană negociază preluarea clădirii de pe Calea Turzii nr.178 K, pe care grupul maghiar KÉSZ a început să o construiască încă din 2009, cu destinația: „Spitalul Universitar Pelikan”. Din lipsă de finanțare, KÉSZ nu a mai definitivat proiectul și a scos imobilul la vânzare. Reprezentanții Consiliului Județean arată că au primit o ofertă și din partea grupului maghiar, în vederea achiziției acestei clădiri, și că imobilul s-ar fi pretat cel mai bine pentru un spital de copii. Între timp însă  Reprezentanții KÉSZ au ieșit să anunțe că au inclus clădirea în circuitul Hexagon (alt grup privat de investiții imobiliare), urmând ca spațiile din imobil să fie transformate în birouri clasa A și apartamente tip hotel. Mai mult, reprezentanții KÉSZ s-au lăudat că în proproție de 30%, spațiile au fost deja antamate spre închiriere, deși clădirea va fi definitivată de abia la începutul anului viitor. Preșdintele Consiliului Județean, Alin Tișe, este de părere că ieșirea reprezentanților KÉSZ nu are alt scop decât acela de a forța o creșetere a prețului de vânzare a clădirii. „Dacă mă întrebați pe mine, n-au vândut așa cum se laudă, pur și simplu e o strategie pentru a scoate mai mulți bani pe clădire. Treaba lor, în ce ne privește, așa cum am spus, relansăm cererea de achiziție, cu indicațiile tehnice de care trebuie să ținem seama. Să vedem ce alte propuneri vom mai primi și intrăm la negocieri”, a anunțat Tișe.

Potrivit informațiilor Actual de Cluj, administrația județeană ar mai fi primit alte două oferte, de la alți investitori privați. Este vorba în primul rând despre o suprafață de 5ha, teren liber de sarcini din zona Terapia (B-dul Muncii). Terenul nu ar fi neapărat nepotrivit, însă planul administrației județene este de a achiziționa o clădire și nu a de a construi. O altă ofertă ar fi venit din partea Grupului Amera, care deține clădirea Amera Tower pe Calea Baciului, nr 2-4. Imobil nu ar reprezenta neapărat vreun impediment numai că accesul implică destule probleme, sunt de părere reprezentanții Consiliului Județean. Tot Grupul Amera mai deține o suprafață generoasă în zona Expo Transilvania, concesionată de la Primărie. Inițial, acest teren a fost atribuit de Primărie pentru realizarea unui complex de birouri/săli de conferințe. Amera a renunțat la investiție, având pretenția să tranforme proiectul într-un centru comercial. După lungi dispute în instanțele de judecată, Amera a obținut câștig de cauză, fără însă să-și fi asumat până la acest moment o decizie concretă privind demararea unei investiții.

Reamintim că sediul Spitalului de Copii de pe strada Moților e în proces de revendicare, iar planul președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, era acela de a muta Spitalul, cu secțiile aferente, într-un singur imobil.

Citiți și

Proiectul Spitalului de Copii e în aer. Clădirea de pe Turzii a fost preluată într-un alt parteneriat de afaceri

Un comentariu

  1. sa fim seriosi. problema exista de 10 ani din care 7 cu Tise sef CJ. daca chiar vroia sa faca ceva ar fi facut pana acum. pelican de ce nu e bun? s-a vandut cu 7 mil euro su acum tise se lauda ca are 50 mil ron disponibil. pai safaca rapid ceva cu ei
    minciuna are picioare scurte

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.