Închide

O învățătoare de la Racoviță, dată afară după ce a agresat un copil din clasă, caz fără precedent în 20 de ani

EducaţieTop News by Mihai Prodan - mart. 04, 2019 5 3368

O învățătoare care lucrează de 15 ani la cea mai bună școală din Cluj a fost dată afară după ce a agresat un copil, iar părinții s-au plâns și i-au făcut o reclamație, un episod fără precedent în ultimele două decenii.

Învățătoarea Liana Pop, care profesează de 15 ani la colegiul „Emil Racoviță”, a rămas fără post după ce la sfârșitul anului trecut a recurs la un gest care a atras după sine prima cercetare disciplinară pentru astfel de gesturi din ultimii 20 de ani iar învățătoarea își pierde catedra.

 

Incidentul s-a întâmplat la sfârșitul anului calendaristic trecut. Directorul Constantin Corega (foto sus) explică: „concret, din informațiile pe care le dețin eu, într-o zi la o anumită oră de după activitatea concretă de la școală, la școala după școală, a ajuns la un conflict doamna învățătoare cu un elev și a încercat să-l oprească să vorbească. Nu este vorba de bătaie, nu e vorba de lovit de pereți. A pus mâna pe copil în încercarea de a-i închide gura. Atât. Într-o zi în care fiind într-o perioadă cu anumite probleme de sănătate nu a reușit să se autocontroleze suficient. Ținând cont de întreaga activitate pe care o desfășoară doamna profesor aici de o perioadă de vreme, analizându-se acțiunea prin discuțiile pe care comisia de anchetă le-a avut cu cei care au putut să dea informații, a rezultat că nu a fost vorba de un act violent asupra copilului ci de o manifestare momentană a profesoarei, nu în cele mai bune coordonate, motiv pentru care s-a hotărât și sancționarea sa”. E prima astfel de cercetare disciplinară în școală în ultimii 20 de ani iar învățătoarea a primit mustrare scrisă, ceea ce a atras după sine și plecarea sa din școală. Corega: „e prima în ultimii ani care a fost sancționată. De 20 de ani au mai fost astfel de sancțiuni dar nu pe același motiv, ci neîndeplinirea unor sarcini de serviciu”.

Școala a format și o comisie de disciplină care a analizat situația și a întocmit un dosar, dar Corega a refuzat să îl pună la dispoziție pentru consultare reporterului actualdecluj.ro motivând că e vorba de documente interne ale instituției.

Întrebat dacă părinții s-au plâns de relația învățătoarei cu elevii, de exemplu de alte gesturi discutabile față de aceștia, Corega neagă: „până la acest incident eu nu am avut cunoștință de plângeri ale părinților la adresa sa. Dacă au fost nemulțumiri ele nu au fost aduse la cunoștința conducerii școlii” .

Liana Pop a refuzat să-și exprime punctul de vedere cu privire la acest incident deși i s-a oferit această ocazie în mai multe rânduri. Ea rămâne fără post, după ce conducerea școlii a propus ca din patru clase paralele câte funcționează în prezent să rămână doar două iar prima dintre învățătoare care pleacă e cea sancționată. „Pentru anul următor noi am propus doar două clase de început, pregătitoare. În urma evaluărilor, a aplicării condițiilor pe care le prevede metodologia de mișcare a personalului didactic, în ordinea lor primul care afectează la noi e sancționarea. Al doilea e participarea la programe de pregătire în ultimii ani. În ordinea plecării prima e Liana Pop”, a explicat Corega.

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus: „au fost niște probleme acolo. A fost o echipă de cercetare din școală dar noi la inspectorat nu avem datele, nu aveau obligația să ne comunice decât dacă ar fi contestat decizia. Ei au avut o reclamație în interiorul școlii, au stabilit o comisie și măsurile care se iau în interior. Ea (Liana Pop-n.red.) intră în restrângere de activitate, că vor avea anul viitor cu un post mai puțin. Sunt niște criterii pe baza cărora consiliul de administrație stabilește cine pleacă între care vechimea și fișa de evaluare. Ei au un post mai puțin și va intra pe mișcările de personal pe metodologie”.

Sursele actualdecluj.ro spun că Liana Pop se va transfera la colegiul George Coșbuc, dar, deocamdată, directorul Valentin Oros neagă. „Noi nu avem posturi vacante la învățători; posturile vacante sunt publice, la predarea în limba română nu avem nici unul”, a spus acesta. Colegiul are la rândul său două clase paralele pe nivel cu predare în limba română.

Ești părinte cu copil educat în clasa învățătoarei Liana Pop? Scrie-ne la mihai.prodan.cluj@gmail.com și spune-ne dacă e adevărat că au mai existat astfel de gesturi ale sale în relația cu copiii. 

5 comentarii

 1. Titlul induce complet lumea in eroare. Nu a fost nimeni dat afara, e reatrangere de activitate si e cu totul altceva…
  referitor la comportamentul invatatoarei, lucrurile sunt atat de complicate intr.o scoala ca racovita incat nu avem cum judeca situatia acurat din exterior.

 2. Domnilor din presa nu mai dezinformați, nu a fost nimeni dat afara.
  Citiți legea educației și metodologia de mobilitate a cadrelor didactice, dar și Regulamentul de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar, domnule licențiat în jurnalism și perfecționat prin Londra.
  Directorul instituției a fost foarte clar, învățătoarea a fost sancționată printr-o mustrare scrisă, nu dată afară.
  Este greu să fi onest.
  Presa trebuie făcută de oameni pregătiți, nu de amatori.

 3. Slab documentat, rautacios redactat, domnule ai viitor ca ziarist. Articole de acest gen mi-aduc aminte de finalul unui banc cu contabili: nimeni a cistigat, nimeni a pierdut, doar domnul ziarist a facut „rulaj”.

 4. O cunosc pe doamna Liana Pop din activitatea didactica. E o profesionista fara discutii, un om special. O mamica mai neimplinita, in copil mai instabil emotional, o invatatoare (ca si ea e om) mai obosita (stie doar cine lucreaza in mediul scolar) sunt ingredientele unui astfel de deznodamant. Daca fiecare am lasa putin de la noi, ar fi lumea mai „curata”. Copiii sunt tot mai needucati din cei 7 ani de acasa, mai „statuti” pe gadgeturi, mai ignorati, parintii cred ca invatatoarea e magicianul care le spala pacatele, mint, copilul lor e „stalp de biserica”, dar el in fapt e un dezechilibrat emotional si un nefericit netratat. Liana Pop e o invatatoare extrem de capabila, maine mi-as da copilul la ea in clasa. Am invatat de la ea niste jocuri foarte originale si practice. A fost un accident sau o exagerare aceasta tema. Presa s-a bucurat ca a avut un subiect.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.