O încăierare în fața unui local din piața Unirii s-a lăsat cu proces pentru lovire, la Curtea de Apel s-a schimbat încadrarea în vătămare corporală, inculpatul a fost condamnat la închisoare, despăgubiri de 50.000 de euro
Actualitate by Actual de Cluj - feb. 06, 2023 0 338
O încăierare în fața unui local din piața Unirii s-a lăsat cu proces pentru lovire, la Curtea de Apel s-a schimbat încadrarea în vătămare corporală, inculpatul a fost condamnat la închisoare – cu suspendare – iar despăgubirile au fost majorate, definitiv, de la 2.500 la 50.000 de euro.
Decizia finală în proces a fost dată de instanța Curții de Apel Cluj vineri, după un proces pe fond la Judecătoria Cluj-Napoca; de la data faptelor și până la emiterea unei decizii definitive în speță au trecut șase ani. Mai exact, în 4 martie 2017 în jurul orei 5 dimineața în timp ce persoana vătămată se afla aşezată pe bordură în faţa unui local din piața Unirii inculpatul, care se afla sub influenţa băuturilor, i-a adresat mai multe injurii, respectiv a înjurat-o de mamă, persoana vătămată ripostând verbal. În acest context, inculpatul a lovit persoana vătămată cu pumnii în faţă, după care cei doi s-au încăierat, fiind despărţiţi de mai multe persoane prezente. Persoana vătămată s-a aşezat din nou pe bordură, moment în care inculpatul a simulat o împăcare cu aceasta, întinzându-i mâna. Încrezându-se în gestul inculpatului, persoana vătămată a dat mâna cu acesta, dar a primit un picior în cap, moment în care a reînceput încăierarea. În timpul agresiunii, cei doi au ajuns pe jos, unul peste altul, context în care inculpatul a muşcat de nas pe persoana vătămată, rupându-i cu dinţii o bucată din cartilajul nazal din partea dreată. Pentru descleștarea gurii inculpatului, persoana vătămată a fost nevoită să-şi folosească mâinile. Aceasta reiese din documentele aflate la dosar.
A fost deschis proces penal pentru lovire și alte violențe, iar Judecătoria Cluj-Napoca s-a pronunțat anul trecut, în 31 mai 2022, condamnând inculpatul la un an și trei luni de închisoare, cu suspendare pe o durată de doi ani de la data rămânerii definitive. Curtea de Apel Cluj a schimbat însă încadrarea juridică a faptelor pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, din infracţiunea de loviri sau alte violenţe în infracţiunea de vătămare corporală, pedeapsa penală a fost majorată la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare pe trei ani și a majorat cuantumul despăgubirilor materiale pentru daune morale la plata cărora a fost obligat inculpatul în beneficiul părții civile, de la suma de 2.500 euro la suma de 50.000 euro, în echivalent lei la cursul BNR din momentul plăţii efective.
Victima era la data agresiunii un student de 24 de ani iar efectele estetice s-au dovedit a fi grave și permanente. ”Se constată că, în urma agresiunii exercitate de inculpat împotriva părţii civile, aceasta a suferit traumatisme care au necesitat pentru vindecare un număr de 22-24 zile de îngrijiri medicale (…) De asemenea, în considerarea argumentelor deja expuse, se reţine şi că, urmare a conduitei ilicite a inculpatului, părţii civile i-a fost cauzat şi un prejudiciu estetic grav şi permanent”, se arată în motivarea decziei instanței. ”În deplin acord cu cele statuate la prima instanţă, Curtea reţine că probele administrate în cauză confirmă prejudiciul nepatrimonial încercat de partea civilă, care este rezultatul vătămării drepturilor sale nepatrimoniale, fiindu-i încălcat dreptul la sănătate şi integritate corporală şi psihică, la viaţă privată şi familială, conturându-se existenţa unui prejudiciu moral pur afectiv suferit de partea civilă, constând în intervalul de timp în care victima s-a aflat în proces de vindecare fizică (a beneficiat de 22-24 de zile de îngrijiri medicale), dar şi ulterior, suferinţele psihice şi durerea cauzată victimei prin actul de agresiune la care a fost supusă prelungindu-se în timp (constând în urmările dezagreabile pe care le produce persoanei vătămate prejudiciul estetic suferit, ca urmare a reducerii posibilităţilor acesteia de afirmare deplină în viaţă, precum şi la suferinţele psihice pe care asemenea situaţii le pot crea, pe plan social, familial, profesional)”.
Decizia a fost pronunțată în 3 februarie și e definitivă.