O fotografie cât o casă bine făcută. Cum arată o pensiune dată ca exemplu de „Așa Da” făcută la țară în județul Cluj
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 21, 2020 0 2644
Câteodată casele edificate în Cluj arată la fel ca randările simulate de arhitecți în documentațiile de urbanism. Arhitecții proiectanți obișnuiesc să le râdă în nas celor din comisiile de urbanism și să le spună că oricum ilustrările prezentate în fazele incipiente se schimbă radical la autorizarea lucrărilor sau în practică. Cu toate acestea, mai ales în comisia de urbanism de la județ se insistă pe ele – pe cum arată viitoarele construcții – tocmai pentru a se încuraja proiecte de calitate.
Arhitectul județeului, Claudiu Salanță, a oferit recent un exemplu de pensiune AȘA DA din Cluj pentru a arăta că se poate și arhitectură rurală de calitate. Proba a fost făcută chiar cu o imagine din randările prezentate de proiectanți, imagine care seamănă izbitor cu obiectul deja realizat în comuna Călățele.
În ultimii ani, la nivelul Consiliului Județean se insistă pe păstrarea specificului local în mediul rural din județ, pe construcții de calitate și s-a promis la nivelul comisiei de urbanism că se va insista și la capitolul pensiuni, ca acestea să fie la fel de integrate în peisaj, dar și de calitate. Mai ales că multe dintre proiectele făcute în județ, majoritatea prin fonduri europene, sunt departe de respectivul deziderat.
O pensiune realizată în localitatea Călățele din județul Cluj a fost dată exemplu de AȘA DA de arhitectul șef al județului Claudiu Salanță cu mesajul „Se poate și arhitectură rurală de calitate! Creaţia arhitecturală este menită să organizeze funcţional şi estetic spaţiul construit, având obligaţia de a-l insera armonios în mediul înconjurător, în respectul peisajelor naturale şi al patrimoniului imobiliar. Exemplul unei pensiuni cochete (Drag de Apuseni) realizate în localitatea Călățele, județul Cluj. Felicitări echipei de proiect și mai ales beneficiarului care a înțeles că o pensiune atrage printr-o arhitectură de calitate, armonios integrată în context/peisaj. Respect fam. Palincaș”, a ținut să spună Salanță.
Ba, în plus, a făcut și proba fotografiei din randările proiectului. Pensiunea deja realizată la Călățele seamănă izbitor cu imaginea prezentată de proiectanți la începutul proiectului. Proiectanții sunt Arh. Sergiu Boicu – Bedrulea, Arh. Lascus Vincențiu, Ing. Șipos Claudiu iar dirigintele de șantier Ing. Tăbăran Adrian, după cum a arătat arhitectul șef.
Cum arată pensiunea de la Călățele:
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
O femeie de 35 de ani a fost condamnată la aproape trei ani de închisoare cu executare, ieri la Cluj, după ce a scos banii de pe un card găsit de mama ei, 1.600 de lei
oct. 09, 2024 0
-
Doar două universități românești în top 1000 al clasamentului Times Higher Education 2025 / Nicio instituție românească de învățământ superior nu crește, iar peste jumătate dintre cele listate sunt în coada rankingului global. Care e situația la Cluj
oct. 09, 2024 0