Închide

O firmă de IT din Cluj face una dintre cele mai mari donații din țară în lupta împotriva coronavirusului, jumătate de milion de euro. ”Am încercat să cooptez și alți antreprenori dar asta nu s-a întâmplat încă. Oamenii vor să ajute, dar problema e în momentul în care trebuie să scoată banii din buzunar”

Sănătate by Mihai Prodan - apr. 24, 2020 4 10961

O firmă de IT din Cluj a cumpărat echipamente medicale de o jumătate de milion de euro pentru spitalele din Cluj care luptă împotriva infecției cu coronavirus – inclusiv câteva zeci de ventilatoare pentru pacienții cu infecții medii și ușoare. Este una dintre cele mai mari donații ale unei firme private, din țară, și probabil cea mai mare din Cluj.

Jumătate din bani au costat cele 50.000 de măști cumpărate, cu grad înalt de filtrare, KN95 – 236.500 de euro. Firma a mai cumpărat și 5.000 de combinezoane și 50 de ventilatoare folosite pentru pacienții care au forme medii și ușoare de infecție. Echipamentele au ajuns la spitalele din Turda, Gherla, Huedin, Câmpia Turzii, dar și în alte orașe din țară unde compania are sedii – Arad, Suceava, Iași și Târgu Mureș.  Aproape jumătate dintre aparatele de respirat, 20, au ajuns la trei spitale din Cluj-Napoca, puncte importante în tratamentul pacienților afectați de coronavirus – Spitalul Clinic De Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic De Boli Infectioase, și respectiv la Institutul Regional De Gastroenterologie și Hepatologie.

Am vorbit cu fondatorul firmei, Voicu Oprean, care spune că a încercat să coopteze în această acțiune și alți oameni de afaceri – care au fost entuziasmați și au sprijinit inițiativa până a fost vorba să chiar dea bani. ”Noi avem parteneri în China și ne-au spus cât de critică poate fi situația. Am început cu 50 de ventilatoare mecanice dar am văzut că nevoile au crescut în alte zone așa că am comandat măștile, 50.000, apoi 5.000 de costume. Astea sunt zonele în care ne-am implicat. dar am considerat că pentru noi e și o obligație, o datorie ca să sprijinim sistemul medical”. Oprean spune că a obținut prețuri bune pe echipamente, pe care le-a achiziționat ”înainte de a porni isteria” cu cereri care nu puteau fi onorate din cauza volumului imens. ”Nu vă ascund că am încercat să cooptez și alți antreprenori dar asta nu s-a întâmplat încă. Oamenii vor să ajute, dar problema e în momentul în care trebuie să scoată banii din buzunar. Acela e momentul cel mai dificil. Declarativ am primit susținere extraordinară, și din partea firmelor din IT. Acum, fiecare știe cum își folosește banii”.

Cei aproape o jumătate de milion de euro alocați pentru cumpărarea de echipamente pe care firma le-a donat spitalelor este probabil cea mai mare sponsorizare făcută de o firmă privată din Cluj în lupta împotriva coronavirusului, și una dintre cele mai mari din țară – cel puțin dintre cele anunțate. O bancă cu sediul în Cluj s-a angajat să doneze 300.000 de euro pentru achiziția de ventilatoare și echipamente de protecție. Alte firme s-au angajat să facă donații de ordinul a câteva zeci de mii de euro. Până acum cea mai mare donație făcută publică, în țară, aparține unui jucător din industria carburanților, cu un milion de euro.

4 comentarii

  1. Ii cumlea ca atunci cand vine vorba de actiuni caritabile de jumatate de milion de euro si de batut cu pumnu’ in piept sunt bani… Dar cand unui amarat de angajat nu ii convine rezultatul evaluarii/”negocierii” si mai cere 50-100 de euro se uita managerii urat la el

  2. Interesant, auzisemm ca au concediat din personal. Imagine versus respect fata de oameni versus viitoare contracte cu sistemul de sanatate. Fiecare alege.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.