Închide

O firmă care administrează în regim hotelier mai multe apartamente din Cluj-Napoca a fost obligată la plata a mii de euro către asociația artiștilor interpreți

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 15, 2024 0 9986

O firmă care administrează în regim hotelier mai multe apartamente din Cluj-Napoca a fost obligată la plata a mii de euro către asociația artiștilor interpreți după ce aceasta din urmă a dovedit că în apartamente se difuzează muzică ambientală.

Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpeţi-CREDIDAM a dat în judecată firma care administrează mai multe apartamente în regim hotelier în cartierul Gheorgheni și a cerut nu mai puțin decât triplul sumei pe care ar datora-o o firmă în situația în care ar încheia contract și ar difuza muzica legal. Tribunalul Cluj a admis ieri cererea și a obligat firma la plata a peste 16.000 de lei către asociație.

Mai exact instanța Tribunalului Cluj a obligat ieri firma Property Manager SRL să plătească reclamantei CREDIDAM suma de 16.680 lei fără TVA, ”reprezentând repararea prejudiciului cauzat artiştilor interpreţi sau executanţi pentru comunicarea publică a fonogramelor sau a reproducerilor acestora şi a prestaţiilor artistice în domeniul audiovizual reprezentând triplul remuneraţiei datorate” între 1 decembrie 2020 și 31 decembrie 2022 pentru apartamentele de închiriat Cluj City Vibe.

Sunt aceste camere închiriabile spații publice în sensul legii? Firma a învederat în instanță că nu. CREDIDAM a reproșat pârâtei că nu a depus diligențele necesare în vederea înregistrării ca utilizator și faptul că nu a încheiat un acord prin care să obțină o licență. În instanță firma a arătat că nu a demarat procedurile în vederea obținerii unei licențe neexclusive deoarece nu comunică în public muzică. ”Singurele comunicări ale unor astfel de creații artistice au loc, în privat, în camerele destinate clienților noștri și nu în public sau într-un cadru organizat – aceste spații neexistând în realitate, motiv pentru care această difuzare publică este imposibilă. în aceste condiții, pârâta nu intru sub incidența de aplicare a textului legal și deci nu am obligația și interesul să solicit încheierea unui acord cu privire la obținerea unei licențe neexclusive”, a arătat firma în instanță, conform datelor de la dosar consultate de actualdecluj.ro.

Firma a cerut distincție clară între noțiunea de spațiu public si spațiu privat. Legea drepturilor de autor 8/1996 arată că se consideră comunicare publică ”orice comunicare a unei opere, realizată direct sau prin orice mijloace tehnice, făcută într-un loc deschis publicului sau în orice loc în care se adună un număr de persoane care depășește cercul normal al membrilor unei familii și al cunoștințelor acesteia, inclusiv reprezentarea scenică, recitarea sau orice altă modalitate publică de execuție ori de prezentare directă a operei, expunerea publică a operelor de artă plastică, de artă aplicată, fotografică și de arhitectură, proiecția publică a operelor cinematografice și a altor opere audiovizuale, inclusiv a operelor de artă digitală, prezentarea într-un loc public, prin intermediul înregistrărilor sonore sau audiovizuale, precum și prezentarea într-un loc public, prin intermediul oricăror mijloace, a unei opere radiodifuzate”. De asemenea, se consideră publică orice comunicare a unei opere, prin mijloace cu fir sau fără fir, realizată prin punerea la dispoziția publicului, inclusiv prin internet sau alte rețele de calculatoare, astfel încât oricare dintre membrii publicului să poată avea acces la aceasta din orice loc sau în orice moment ales în mod individual.

CREDIDAM a demonstrat în instanță că aceste apartamente, clasificate la trei stele, trebuie prin lege să fie dotate cu televizor. În plus, unele dintre ele au capacitatea de cazare de 8 sau după caz 12 locuri. Instanța a obligat firma să încheie autorizaţii sau licenţe neexclusive cu reclamanta ”pentru comunicarea publică a fonogramelor sau a reproducerilor acestora şi a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual” pentru spaţiile administrate. Firma a fost obligată și la plata a 600 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Decizia, luată ieri, poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.

Conform Ordinului nr. 65/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi a brevetelor de turism, în Anexa 1.7 se arată că şi toate apartamentele de închiriat clasificate 3 stele, așa cum sunt unităţile administrate de pârâtă, obligatoriu trebuie să aibă în dotare,televizor cu recepţie canale TV, în camerele închiriate.

Inițial cauza a fost înregistrată la Tribunalul București dar instanța a decis că speța revine tribunalului unde se află spațiile administrate obiecte ale litigiului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu