Închide

O femeie a fost trimisă în judecată, la Cluj, după ce ar fi furat mii de lei de la o vecină care-i dăduse cardul bancar pentru a-l înregistra într-o aplicație

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 07, 2024 0 172

O femeie a fost trimisă în judecată, la Cluj, după ce ar fi furat mii de lei de la o vecină care-i dăduse cardul bancar pentru a-l înregistra într-o aplicație.
Tribunalul Cluj a admis luni rechizitoriul anchetatorilor în cauză, care au deschis un dosar penal încă din 2021, și în care arată că o femeie e acuzată de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată – opt acte materiale și efectuarea de operatiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată – opt acte materiale.
Victima a arătat că a încasat suma de 46.000 lei cu titlu de despăgubire și că după ce a cheltuit o parte din bani, a decis ca restul sumei de bani să o depoziteze într-o unitate bancară. Prin urmare, în cursul verii anului 2020, s-a deplasat la o agenție bancară unde a depus suma de 30.000 lei într-un cont bancar deschis cu acea ocazie. A mai precizat că deoarece nu are cunoștințele necesare, a fost asistată de o vecină cu care locuiește în același imobil. Victima a arătat că, după efectuarea operațiunii bancare, vecina i-a propus să îi instaleze pe telefonul personal o aplicație pentru a-i facilita efectuarea de tranzacții, aspect cu care a fost de acord. Cu toate acestea, a menționat că vecina nu a reușit să instaleze aplicația pe telefonul ei mobil, motiv pentru care i-a restituit cardul și telefonul.
Ulterior, după aproximativ o lună sau două, a verificat soldul contului bancar și a observat lipsa unei sume însemnate de bani, bănuind că vecina, profitând de contextul instalării aplicației BT Pay, a folosit datele cardului ei și mai apoi a efectuat tranzacțiile respective. Declarațiile persoanei vătămate sunt confirmate de informațiile cuprinse în extrasul de cont depus odată cu sesizarea. Din analiza rulajului contului bancar, in perioada 4 iunie – 22 septembrie 2020 au fost identificate mai multe tranzacții între persoana vătămată și vecina sa. Din aceleași documente a reieșit că. în perioada analizată titularul contului a efectuat doar retrageri de numerar de la bancomate și plăti cu cardul la diferiți comercianți sau instituții. Singurele transferuri de fonduri către alte persoane au fost cele opt tranzacții efectuate către vecină prin intermediul aplicației informatice.
Din datele bancare a reieșit că vecina a adăugat în portofelul electronic cardul bancar al victimei.
Fiind audiată, inculpata a recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa. În concret. a menționat că, la data faptelor, era prietenă cu victima și locuiau în același imobil. După descoperirea faptelor de către victimă a menționat că nu a recunoscut comiterea lor, dar după ce victima a obținut un extras de cont și a observat că sumele de bani au fost transferate în contul ei a confirmat persoanei vătămate că a comis faptele. În fine, a mai arătat că prejudiciul efectiv de 6.509 lei a fost recuperat în totalitate prin plăti periodice realizate către victimă.
Instanța Tribunalului Cluj a constatat luni legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecății – la aproape patru ani de la comiterea faptelor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare