Închide

O dubă transformată în bibliotecă mobilă, cu o mie de volume, ajunge în 20 de comunități din Cluj care nu au bibliotecă funcțională

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iul. 08, 2021 0 308

O dubă transformată în bibliotecă mobilă, cu o mie de volume, ajunge în 20 de comunități din Cluj care nu au bibliotecă funcțională. Proiectul a fost lansat de o asociație care promovează lectura de ani de zile, e inspirat din ideea unui profesor pensionar din Italia și conturat în condiții de pandemie.

O dubă obișnuită va fi transformată într-o bibliotecă cu o mie de cărți și va ajunge în 20 de comunități din județ. Duba rămâne o zi în fiecare sat și revine lunar. BookTruck se adresează în primul rând copiilor și tinerilor, dar va avea cărți pentru toate categoriile de vârstă, spun inițiatorii proiectului. Oamenii din comunitățile unde va ajunge BookTruck vor putea împrumuta câte patru cărți pe lună și le vor putea returna oricând, într-o cutie special amplasată într-un loc public din sat. În fiecare sat, biblioteca mobilă va rămâne parcată într-un loc central și accesibil tuturor, de exemplu în curtea școlii, în fața magazinului satului sau lângă căminul cultural.

”Doar în județul Cluj sunt peste 300 de sate, dintre care foarte puține au și o bibliotecă publică funcțională”, spune fondatorul asociației care organizează acest proiect, Victor Miron. ”Anul trecut, în lockdown, eu am stat la părinți la țară, în satul Vechea din Cluj. Chiar dacă satul începe să se modernizeze și are gaz, apă, străzi care se asfaltează, canalizarea se finalizează acum, nu există bibliotecă nici în comună, darămite în sat… Și-atunci mi-am dat seama că eu pot schimba asta și că o bibliotecă mobilă ar fi un prim pas foarte bun spre biblioteci permanente în sate”, consideră Miron. Chiar dacă planurile au prins contur în pandemie, ideea unei biblioteci care să se plimbe prin satele românești e și mai veche. „Mă gândesc la o bibliotecă mobilă din 2014, de la începuturile campaniei Cărțile pe Față. Atunci am aflat de Antonio La Cava, învățătorul pensionar din sudul Italiei și al lui bibliomotocarro”, spune Victor. Mai multe despre Bibliomotocarro citiți AICI

Proiectul este susținut și de Asociație Zi de Bine. Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 30.000 Euro și este asigurat de partenerii strategici ai ONG-ului, Lidl, EON România și UniCredit Bank

Biblioteca din dubiță ar trebui să fie gata la finalul lunii. „Acum amenajăm BookTruck-ul dintr-o dubiță din 2016. I-am pus marchize și megafon și urmează să o vopsim pe exterior și să îi punem rafturi în interior”, ne spune Victor.

 

Foto: Victor Miron

 

Asociația Cărțile pe Față este cea care a propus, și reușit, proiectul ca cei care citesc în mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca să circule gratis, sau respectiv cei care prezintă o carte la intrarea în grădina botanică din oraș să nu mai achiziționeze bilet de intrare.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.