Închide

O companie de IT din Cluj anunță că lansează primii ochelari inovativi pentru mobilitatea nevăzătorilor, din lume

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 23, 2020 0 157

O companie de IT din Cluj anunță că lansează primii ochelari inovativi pentru mobilitatea nevăzătorilor, din lume.

Startup-ul Dot Lumen din Cluj anunță azi că a creat, de curând, primii ochelari inovativi pentru nevăzători, cu un sistem de tehnologie asistivă care abordează mobilitatea persoanelor nevăzătoare, după ani de muncă. ”Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători”, spune fondatorul Cornel Amariei. ”Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale, până la 60.000 de dolari, iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40 de milioane de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”.

Aparatul, adaugă acesta, folosește tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari. Varianta industrială a acestora urmează să fie lansată în perioada imediat următoare, la nivelul de pre-producție până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, iar ulterior producția și distribuția ar urma să înceapă în a doua jumătate a anului 2021.

Aparatul a fost deja testat de două sute de persoane nevăzătoare iar până la sfârșitul primului trimestru de anul viitor numărul acestora ar urma să ajungă la două mii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu