Închide

Institutul de speologie din Cluj, înființat în urmă cu o sută de ani de Racoviță, primul din lume, se transformă în institut pentru studiul vieții în condiții extreme

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 22, 2020 0 143

Un institut deschis în urmă cu un secol la Cluj va fi ”re-inaugurat” săptămâna viitoare de către universitatea în administrarea căreia se află.

E vorba de institutul înființat de savantul Emil Racoviță în urmă cu o sută de ani și care acum poartă numele ”Institutul Emil G. Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme”, care funcționează în subordinea universității ”Babeș-Bolyai”. UBB arată că marți reinaugurează institutul, prin aceasta urmărind o reparație morală pentru o decizie luată în urmă cu câteva decenii, de către regimul comunist. Ceremonia are loc online, marți la ora 12 iar la aceasta participă rectorul Daniel David, secretarul de stat în Ministerul Educației Dragoș Ciuparu și fostul rector al UBB, acum președinte al Academiei Românie, Ioan Aurel Pop. ”Reformele din perioada comunistă au scos marile institutele de cercetare din structura universităților românești istorice. Nu doar că reînființarea lor în universități este astăzi o reparație morală, dar este și un element obligatoriu pentru competitivitatea universităților în lumea în care trăim. Această întoarcere o facem însă fără a afecta evoluția unor structuri din cadrul altor sisteme academice, aflate în relație mai mult sau mai puțin directă cu aceste vechi institute universitare; dimpotrivă, aceasta reprezintă demersuri complementare și colaborative. În acest sens, nu reînființăm simplu fostul institut, ci avem un institut care repară istoria, dar actualizează în modernitate moștenirea academică a savantului; într-adevăr, extinderea domeniului de la speologie la studiul vieții în condiții extreme, (sic-n.red.) deschide posibilitatea unor avantaje competitive extraordinare”, susține rectorul UBB.

În 1920 profesorul Emil Racoviță a înființat, la Universitatea din Cluj, primul Institut de Speologie din lume, care se va numi, din 1948, Institutul de Speologie ”Emil Racoviță”. În 1956, acesta a fost desființat în cadrul universității și s-a format un nou institut național în subordinea Ministerului Învățământului, numit ”Institutul de Speologie al Republicii Populare Române”. Noul institut se va numi, din 1957, Institutul de Speologie ”Emil Racoviță”. Din 1960 acest nou institut ajunge în subordinea Academiei Române, până în 1972, când a revenit în cadrul ministerului învățământului. După 1990, institutul a revenit în subordinea Academiei Române, unde funcționează și în prezent, fiind dedicat speologiei.

Citește și:

Primul institut de speologie din România, înființat la Cluj, marchează un secol de activitate

Nici un comentariu

Scrie un comentariu