Închide

O clujeancă primește în acest an premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, după trei decenii în care a ajutat persoanele cu handicap neuro-psihic

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 04, 2020 0 765

O clujeancă primește în acest an premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, după trei decenii în care a ajutat persoanele cu handicap neuro-psihic.

E vorba de Ana Mariana Ilieș, fondatoarea Centrului de Zi ”Sf. Maria” din Cluj-Napoca și a Asociaţiei pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Neuro-Psihici (APAHNP). ”Laureata a promovat în ultimii 30 de ani drepturile copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale grave şi accentuate, contribuind în mod decisiv la îmbunătățirea calității vieții acestora și a familiilor lor, la incluziunea socială și integrarea lor în comunitate. Înființând APAHNP în 1990 și Centrul de Zi „Sf. Maria” cinci ani mai târziu la Cluj-Napoca, Ana Mariana Ilieș le-a asigurat tinerilor şi adulţilor cu dizabilităţi neuro-psihice acces la servicii de recuperare diferenţiată pe grade de dizabilitate. Totodată, le-a facilitat accesul la terapii corectiv-comportamentale, i-a sprijinit să își formeze deprinderi de viaţă independentă și le-a oferit părinților consiliere parentală, ea însăși fiind mama unui copil cu dizabilități intelectuale”, au explicat reprezentanții Centrului Rațiu pentru Democrație, care decernează premiul.

În prezent centrul susține 20 de beneficiari – adulți cu dizabilități intelectuale și vârste între 21 și 47 de ani.  Premiul va fi acordat în cadrul unei ceremonii online care va avea loc joi 17 decembrie la ora 11 și care va fi transmisă inline.

Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală a fost înființat de Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu și de Centrul Rațiu pentru Democrație în memoria lui Elisabeth Pilkington Rațiu, inițiator și președinte al filialelor Kensington și Chelsea ale MIND, organizație care militează pentru cauza sănătății mintale, cu sediul principal la Londra. Laureații sunt persoane sau organizații active în domeniul sănătății mintale în România, cu rezultate remarcabile în cercetare, servicii în domeniul sănătății mintale, educație și/sau politici de sănătate.

Anul trecut câștigător a fost psihologul Daniel David, rectorul universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în 2018 – profesorul Cătălina Tudose, de la Universitatea de Medicina și Farmacie ”Carol Davila”, și respectiv psihiatrul Bogdana Tudorache, de la Liga Română pentru Sănătate Mintală. În 2017 laureat a fost profesorul Mircea Miclea, de la UBB Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare