Închide

O cetate medievală din Cluj, veche de o mie de ani, reabilitată cu 2 milioane de lei, lucrările durează 3 ani

Administrație by Actual de Cluj - mart. 20, 2018 0 566

O cetate medievală veche de mai bine de o mie de ani din județul Cluj intră în reabilitare cu două milioane de lei. Autorizația de construcție pentru lucrări a fost semnată recent.

Cetatea medievală Bologa, atestată încă din secolul XIII, intră în reabilitare după ce a fost semnată autorizația de construcție pentru lucrări de consolidare și după ce s-a degradat considerabil.

Lucrările, în valoare de două milioane de lei, înseamnă îndepărtarea vegetației de pe ruinele zidurilor, consolidarea ruinelor și câteva completări ale zidurilor pentru asigurarea siguranței, plus amenajarea unui acces controlat înspre cetate prin construirea unei scări cu parapet metalic și a unei porți,  amenajarea unei căi de circulație în incintă, realizarea unei copertine din sticlă pe structură metalică, montarea de bănci, coșuri de gunoi și a unui panou informativ, protejarea coronamentului zidurilor și altele. Lucrările încep în primăvară, vor fi realizate de firma care a realizat lucrări similare și la Cetatea Deva, și sunt estimate să dureze trei ani.

Construită în apropierea unui vechi castru roman, Cetatea Bologa amintește și acum de importanța ei strategică de odinioară și de rolul pe care l-a avut în supravegherea drumului ce străbate Valea Crișului Repede. În același timp însă, întrucât cele peste șapte secole de existență și vicisitudinile istoriei și-au lăsat amprenta și pe zidurile acestei fortificații medievale din Țara Călatei, autoritățile locale au accesat o finanțare europeană nerambursabilă pentru reabilitarea și conservarea acesteia, valoarea totală a lucrărilor fiind de două milioane de lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare