Închide

O cercetătoare din Cluj e singura din România care primește un grant de mai bine de un milion de euro de la Comisia Europeană

Educaţie by Mihai Prodan - sept. 07, 2020 0 466

O cercetătoare din Cluj e singura din România care primește un grant de mai bine de un milion de euro de la Comisia Europeană.

E vorba de o cercetătoare de la universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Alexandra Baneu, singura din România inclusă pe lista celor 436 de câștigători din statele europene în cadrul competiției organizate de către Consiliul European al Cercetării. Proiectul are o finanțare de aproape 1,18 milioane de euro. Doar 13% dintre proiectele depuse au fost selectate pentru finanțare, CE a considerat procesul de selecție ca ”deosebit de competitiv”.

Alexandra Baneu spune pentru actualdecluj.ro că proiectul urmărește să studieze câteva zeci de caiete ale studenților din vremurile medievale ale Europei, din secolele XIV și XV. ”Voi analiza caietele celor de la facultățile de teologie din aceste secole. Un caiet al unui student medieval seamănă foarte mult cu un caiet de-al nostru, doar că este mai complex și mai important pentru că uneori e singurl lucru pe care l-au dus înapoi de la universitate când s-au întors de la locurile natale sau când s-au dus în locurile în care au fost trimiși să predice. Este un instrument de lucru care nu conține neapărat texte finisate, ci notițe din timpul cursurilor, notițe copite din alte lucrări, de multe ori sunt copiate trunchiat sau inversate argumentele sau scrieri proprii în varianta de schiță, nefinisate”.

Din cercetarea preliminară pentru depunerea proiectului de finanțare au fost identificate 75 de caiete din aceste secole în marile universități ale Europei. ”Eu mă aștept ca acest număr să se tripleze, pe baza experiențelor trecute. Dar nu toate vor fi studiate. Ne propunem să le inventariem, și să le studiem în detaliu doar pe cele mai interesante”, spune ea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.