Închide

O casă de sondaje din Cluj îi întreabă pe români ce cred despre vânătoare după scandalul cu împușcarea ursului Arthur. Care sunt concluziile

Actualitate by Actual de Cluj - mai 20, 2021 0 192

După scandalul în care în martie un urs brun a fost împușcat într-o arie naturală protejată de un membru al monarhiei din Liechtenstein, o casă de sondaje din Cluj îi întreabă pe români ce cred despre vânătoare.

Printre rezultate – doar 3 la sută din români vânează sau au vânat în trecut iar portretul vânătorului este unul dominat de asocieri negative. De asemenea, 8 din 10 români recunosc că sunt slab sau deloc informați cu privire la modul în care este practicată vânătoarea animalelor sălbatice, în prezent, în România. Aproape jumătate – 47% – cred că vânătoarea este necesară și foarte necesară, o treime dintre români sunt de părere că este puțin necesară, iar 18% cred că nu este deloc necesară. Totodaăt, peste o treime dintre români sunt sunt de acord cu vânarea animalelor sălbatice în România, indiferent de situația pentru care este realizată această activitate.

De cealaltă parte, 1 din 5 români spune că a fost în situația în care a avut pagube în gospodărie din cauza animalelor sălbatice și peste 30% dintre români susțin că au întâlnit urși în plimbările în natură, 3% au avut această experiență frecvent. 58% dintre participanții la sondaj ar fi de acord cu interzicerea vânătorii în România, dar 37% cred că nu ar trebui interzisă. ”Portretul vânătorului este unul dominat de asocieri negative”, arată casa de sondaje, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. ”Unei persoane care vânează i se asociază atribute precum: ”asasin”, ”criminal”, ”cruzime”, ”sadism”, ”braconaj”, ”infracțiune”, acestea fiind în concordanță cu opinia majoritară conform căreia vânătoarea este o practică crudă sau sângeroasă, iar cei care ucid animale sălbatice sunt oameni răi. 4% asociază vânătoarea cu hobby-ul, 2% cu necesitatea, 1% cu pasiunea, 1% cu atenția, 1% cu curajul/sângele rece, iar 1% cu sportul”.

8 din 10 români recunosc că sunt slab sau deloc informați cu privire la modul în care este practicată vânătoarea animalelor sălbatice, în prezent, în România. Se consideră mai bine informați bărbații și tinerii. ”Pe acest fond de slabă informare, opiniile legate de necesitatea vânătorii pentru societatea actuală sunt împărțite: 47% cred că vânătoarea este necesară și foarte necesară, o treime dintre români sunt de părere că este puțin necesară, iar 18% cred că nu este deloc necesară. Necesitatea acestei activități este susținută în proporții mai ridicate de către bărbați, adulți de peste 36 de ani sau de către respondenții care locuiesc în mediul rural și în Transilvania și Banat. De altfel, peste o treime dintre români nu sunt de acord cu vânarea animalelor sălbatice în România, indiferent de situația pentru care este realizată această activitate. Tendința este mai prezentă în rândul femeilor, în rândul tinerilor, la respondenții cu educație scăzută și la cei care locuiesc în regiunea de sud a țării. 1% dintre români sunt de acord cu vânătoarea în orice situație, iar aproape două treimi (63%) își declară acordul sub rezerva unor condiții”, arată IRES.

Într-o proporție covârșitoare (93%), românii nu sunt de acord cu faptul că există persoane care plătesc sume importante pentru a vâna în România specii rare de animale sălbatice. Doar 7% dintre cei chestionați sunt de acord cu această idee, opinia fiind întâlnită mai frecvent printre persoanele cu studii superioare și a intervievaților din Transilvania și Banat.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de peste o mie de persoane, între 7 și 11 mai.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu