Închide

O asociație din Cluj vrea să-i învețe programare pe copiii din clasele primare. „65% dintre elevii aflații astăzi în ciclul primar vor avea meserii care nu există încă”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - mart. 29, 2019 0 169

O organizație non-profit îi învață pe copiii din învățământul primar din Cluj să programeze, cu ajutorul voluntarilor din IT.

„Foarte multe aspecte ale sistemului de educație sunt problematice în raport cu economia și cerințele de pe piața muncii care vizează locurile de muncă moderne”, spune Adelina Venter, de la organizația „Cartea Daliei”, care vrea să îi învețe programare pe copii. „Studiile arată că 65% dintre elevii aflații astăzi în ciclul primar vor avea meserii care nu există încă. La nivelul Uniunii Europene în 2020 peste 90% din locurile de muncă existente vor necesita aptitudini digitale, în timp ce în România doar 26% din populația țării are aptitudini digitale de bază. Mai mult decât atât, la nivel național există o lipsă de 35.000 de profesioniști IT, România având una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din UE, 18,9% în 2018, și unul dintre numărul cel mai mare de tineri șomeri, 18% în 2017”. Ea adaugă că doar jumătate români folosesc internetul față de media UE de 72%  și doar un sfert din populație are abilități digitale de bază.  Asociația creează parteneriate între școli și companii locale de IT, pentru a înființa cluburi de programare gratuite în școli, organizate de angajații companiilor care se oferă voluntari să mentoreze elevii. Proiectul are o durată de peste șase luni și este organizat în Colegiul Național „George Barițiu”, Școala Gimnazială Horea, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Școala Gimnazială „Ioan Bob”,  și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”.

Am vorbit cu Adelina Venter și am întrebat-o dacă acești copii nu sunt cumva prea tineri pentru aceste concepte de programare, mai ales că în curricula școlară astfel de noțiuni se învață doar din clasa  a cincea. „E chiar un pic cam târziu să înceapă să lucreze la calculator de la acea vârstă”, spune ea. „Nu e greu, e programare de bază, un program special creat pentru copiii de 8-16 ani, o platformă special pentru copii care creează povești, animații, pe bucățele foarte mici. Noi la finalul programului avem un hackathon în fiecare școală, copiii se grupează pe echipe și prezintă proiecte în fața unui juriu, așa îi evaluăm ca să vedem dacă au înțeles”.

Până acum prin acest program au fost învățați peste 500 de copii, ajutați de 200 de voluntari.

Cartea Daliei este o organizație tech non-profit din Cluj care promovează educația prin tehnologie.  Cluburile de programare sunt organizate cu sprijinul a șapte companii de IT printre care se numără iQuest, Yardi, Accesa, Telenav, Fundația TELUS, UiPath & Ullink, Xoomworks și Yonder.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu