Închide

Șoc pentru liberalii clujeni. Un sondaj IRES îi poziționează mult în urma USR

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 29, 2019 2 794

Un sondaj realizat de IRES la comanda USR a fost dat publicității cu numai două zile înainte de întâlnirea regională a PNL de la Cluj – în care vor fi lansați candidații alegerilor europarlamentare. Rezultatele sondajului poziționeză partidul lui Emil Boc cu mult în urma USR, la nivelul Cluj Napoca,  fapt ce stârnește controverse în rândul liderilor politici. Potrivit datelor din sondaj, 36,6% dintrei clujenii chestionați au spus că ar vota cu USR-PLUS dacă alegerile pentru Parlamentul European ar avea loc duminica viitoare. Cu PNL ar vota doar 20,1% dintre cei chestionați – fapt greu de acceptat, având în vedere că popularul primar Emil Boc și-a legat în totalitate numele de PNL și în această campanie electorală. Să mai spunem că liberalii clujeni mizau că inclusiv cooptarea pe lista candidaților a cunscutului jurnalist Rareș Bogdan – care ani de zile a activat în Cluj ca patron de presă – le va aduce un avantaj electoral în raport cu celelalte organizații politice clujene. Or, scorul estimat acum de IRES – dacă va fi să devină realitate – le dă emoții mari liberalilor în privința alegerile care vor avea loc anul viitor, atunci când Emil Boc (la Primărie) și Alin Tișe (la Consiliul Județean) ar putea pierde majoritatea în forurile administrative.

Explicația liderilor politici în privința creșterii USR este dată în primul rând de faptul că formațiunea politică a înțeles să-și dezvolte structuri și în afara marilor orașe, iar comuna Florești și  municipiul Turda (prin mișcarea Turda Nouă), sunte exemple elocvente în sensul acesta, care și-au crescut mult comunitățile de votanți. O altă explicație este faptul că alegătorii, în special tinerii, cer o reînnoiere a clasei politice, identificând USR-PLUS cu un concept nou/modern de politică. Potrivit sondajului, alegătorul tipic al Alianței 2020 USR-PLUS din Cluj-Napoca face parte din clasa de mijloc, cu venituri peste medie, și din elitele profesionale care beneficiază de pe urma dezvoltării orașului. Vârsta mediană este de 37 de ani, este absolvent de facultate, masterat sau doctorat; are loc de muncă sau e patron/PFA, este îngrijorat de trafic (dacă are mai mult de 30 de ani) și de prețurile de pe piața imobiliară (cei sub 30 de ani). Are cont de Facebook, citește presa locală cel puțin de câteva ori pe săptămână.

Potrivit sondajului prezentat de IRES, pentru Cluj

36,6% USR; 20,1% PNL;  12,9% PSD; UDMR 10,9%; ALDE 7,2% și Pro România, cu 4,3%.   Sondajul a fost realizat de IRES la sfârșitul lunii februarie, 2019.

La alegerile parlamentare din decembrie 2016, rezultatele în Cluj au fost: PNL – 27,6%, USR – 22,3%, PSD – 19,5%, UDMR -14,9%, ALDE – 5,3%, PMP – 3,1%.

 • author photo two

  Cosmina Fernoaga

  Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

  2 comentarii

  1. PNL are mult de pierdut cu Rares Bogdan cap de lista … cum sa pui un moderator TV, care nici nu a fost in PNL pana acum, primul pe lista? Votantii PNL se vor gandi indelung daca mai voteaza cu ei.

  2. dar surpriza ce nu a iesit in presa, fiindca a fost un soc pentru cei prezenti la sedinta de prezentare a datelor, a fost cand barbu mateescu a citit topul personalitatilor cu notorietate: locul 1 – emil boc, evident, locul 2 – alexa cu 56 la suta, adica enorm. adica soc si groaza. verifica informatia si tu, cosmina, poate iese de un articol. si de aia dragnea a amanat alegerile la cluj. inca se gandeste daca sa il
   schimbe pe nasra cu garnitura matei-mocanu. care ar insemna tot alexa.

  Scrie un comentariu