Închide

O asociație din Cluj, cazare gratuită pentru familiile cu copii internați în spitalele din Cluj. „Părinții sunt nevoiți să doarmă în același pat cu copiii lor, nu au unde să spele și să usuce haine, nu au unde să se odihnească în timpul zilei și nici unde să facă un ceai copilului”

Sănătate by Actual de Cluj - feb. 02, 2018 0 2957

O asociație din Cluj oferă cazare gratuită familiilor cu copii internați în spitalele din Cluj-Napoca.

O asociație din Cluj, Life Education for All, oferă cazare gratuită pentru părinții cu venituri modeste, de până la 3.000 de lei pe familie, care își spitalizează copiii în Cluj-Napoca. Și părinții din familii cu venituri mai mari se pot caza, în limita locurilor disponibile. Locuința închiriată de asociație poate caza până la șase persoane în același timp. „Anual, în spitalele clujene sunt internați circa 30.000 de copii. Aproape 40% dintre cazurile internate în cele 6 clinici de pediatrie din Cluj sunt copii bolnavi cronic sau aflați în recuperare care stau în spital între o săptămână și 6 luni de zile. Patologiile sunt diverse: cancer, neurofibromatoză, afecțiuni neuro-psihice, transplante, insuficiență renală, cardiacă sau respiratorie, malformații congenitale etc. Circa 25% dintre ei sunt copii care locuiesc în afara Clujului. Mulți dintre ei fac parte din familii foarte sărace sau aflate la limita sărăciei”, explică reprezentanții asociației. ” Absolut toți acești copii trebuie să vină la controale, analize sau tratamente, săptămânal sau cel puțin lunar. Niciun spital din Cluj Napoca care are saloane de copii nu are condiții de spitalizare și pentru părinții acestor copii, deși prevăd obligativitatea internării copilului doar însoțit de un adult. Părinții sunt nevoiți să doarmă în același pat cu copiii lor, nu au unde să spele și să usuce haine, nu au unde să se odihnească în timpul zilei și nici unde să facă un ceai copilului lor. Majoritatea părinților nu-și permit financiar să stea în chirie sau la hotel pe perioada spitalizării copilului dar nici nu au inima să-l lase singur în spital”.

În plus există situații în care copiii vin de la distanțe mari la Cluj, pentru tratament și analize, și au nevoie de ce puțin o noapte de cazare, dar procedurile medicale nu impun spitalizarea  și deci „efectiv nu au unde să stea să se odihnească măcar o noapte”. Astfel, aceștia se întorc înspre casele lor imediat ce au încheiat tratamentul iar acest efort îi slăbește foarte tare.

Asociația a derulat până acum trei proiecte destinate copiilor bolnavi internați in spitalele din Cluj, “Sunet pentru Sănătatea Copiilor” prin care a dotat saloanele de copii bolnavi cronici cu audioteci în șase spitale din Cluj și trei spitale din Baia Mare, Alba Iulia și Oradea și a pictat două clinici de pediatrie, a transformat curțile clinicilor Pediatrie 3 și Psihiatrie Pediatrică în grădini terapeutice și locuri de joacă pentru copii și derulează de un an câte trei ateliere de art-terapie pe săptămână pentru copiii internați la oncologie, nefrologie și psihiatrie pediatrică.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu