Închide

O asociație care a organizat proteste împotriva situației locative din oraș vrea să adune zeci de chiriași în același loc ca să vadă ce se poate face cu chiriile prohibitive. ”Vrem să creăm instrumente și ocazii prin care chiriașii pot să pună presiune pe cei care sunt responsabili față de enormele costuri ale locuirii în orașul nostru”

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 10, 2024 0 83

În orașul cu cele  mai mari prețuri la apartamente din toată țara, și cu chirii prohibitive, o asociație care a organizat proteste împotriva situației locative din oraș vrea să adune zeci de chiriași în același loc ca să vadă ce se poate face ca locatarii să poată respira, în condițiile în care chiria medie e cât salariul minim.

Asociația ”Căși sociale acum” anunță azi că vrea să organizeze o adunare a chiriașilor privați ”pentru a (re)încuraja organizarea lor împotriva chiriilor exorbitante din Cluj-Napoca și cauzelor acestui fenomen”. În adunarea respectivă locurile sunt limitate, maxim 30, iar locația acesteia se trimite individual celor care se înscriu prealabil. ”Vrem să creăm instrumente și ocazii prin care chiriașii pot să pună presiune pe cei care sunt responsabili față de enormele costuri ale locuirii în orașul nostru”, arată reprezentanții asociației.

De ce e nevoie de o asociere a chiriașilor? ”Pentru că cei mulți nu își mai pot permite să locuiască în Cluj-Napoca, chiar dacă studiază sau lucrează aici. Pentru că orașul nu are suficiente locuințe sociale și, chiar dacă este un faimos oraș universitar, nu are cămine studențești subvenționate de la stat sau de la instituțiile de învățământ”, arată reprezentanții asociației, care exemplifică cu faptul că un apartament cu două camere în Cluj-Napoca se închiriază în medie cu 2.750 lei pe lună, iar venitul minim pe economie este de 2.363 lei. Aceasta, în vreme ce în oraș venitul mediu este de 6.083 lei pe lună, chiria medie costă 3.060 lei pe lună, iar utilitățile – alte aproximativ 900 lei pe lună, după cum au calculat reprezentanții asociației. ”Peste 50% din veniturile chiriașilor se cheltuie pe costurile locuirii”, conchid aceștia. ”Chiriașii privați sunt supraîncărcați cu costurile locuirii, adică, conform standardelor europene, cheltuie peste 40% pe costurile locuirii. Pe plan național acest procent este de 44.2%; în orașele mari, unde sunt mai mulți chiriași la privat, poate fi și mai înalt. În paralel cu creșterea prețului la chirii, locuințele se vând tot mai scump pe piață, chiar dacă numărul de locuințe construite din fonduri private a fost și el în permanentă creștere: prețul la locuință în Cluj-Napoca a crescut de la 970 euro/mp în 2012, la 2896 euro/mp în 2024”.

Este nevoie, susțin aceștia, de creșterea semnificativă a numărului de locuințe sociale publice, astfel încât cei care nu au în proprietate o locuință să nu fie constrânși să închirieze de pe piață. Aceștia cer și plafonarea chiriilor, ”o soluție complementară, revendicată și obținută de chiriași din mai multe orașe mari europene”. ”Lecția învățată de la ei este că, pentru schimbare, este nevoie de organizare, mobilizare și presiune”.

Căși Sociale Acum, de unde și numele, militează de 14 ani împotriva evacuărilor și pentru locuințe sociale publice. ”Într-un oraș superscump cum este Clujul, mișcarea locativă trebuie și poate să crească și să devină un adevărat instrument de presiune. Problema locuirii aduce laolaltă mai multe segmente ale claselor lucrătoare, de la cele cu cele mai mici venituri, prin cele cu venitul minim pe economie, până la cele cu venitul mediu, indiferent de etnie, gen, orientare sexuală sau vârstă”.

Nu e prima inițiativă de gen. Citește și:

S-a lansat asociaţia Chiriaşilor în cel mai scump oraş imobiliar din ţară. Primele discuţii, primele teme, primele probleme

Vice.com: Am fost la o întâlnire a chiriașilor din Cluj ca să aflu de ce e cel mai scump oraș din România

Explozia imobiliară face la Cluj o Asociație a Chiriașilor. Cum vor să lupte cu prețurile

Nici un comentariu

Scrie un comentariu