Închide

Explozia imobiliară face la Cluj o Asociație a Chiriașilor. Cum vor să lupte cu prețurile

EconomieTop News by Mihai Prodan - apr. 05, 2017 2 7498

Garsoniere pe sute de euro ori apartamente pe mii de lei – cam acestea sunt ofertele de chirii în Cluj-Napoca. Acum un grup informal de chiriași vor să se asocieze și să limiteze explozia chiriilor din Cluj-Napoca, ce au făcut din acest oraș cel mai scump din țară.

sursa foto: Dan Bodea

Alex Boguș e doctor în filosofie, are 29 de ani și lucrează la un ONG care încearcă să îmbunătățească situația locativă a comunității de rromi de la Pata Rât. Acum a pus pe roate un grup informal de chiriași care încearcă să facă același lucru, doar că pentru o comunitate mult mai mare, cea a chiriașilor, în special în Cluj-Napoca, oraș în care chiriile au explodat și continuă să urce substanțial: 75% dintre chiriași nu-și pot permite locuința, spune el.

No automatic alt text available.„Nu vom fi un ONG”, clarifică Boguș din start. „Noi urmărim să fie reglementat statutul chiriașilor în lege, așa ca în legea locuinței unde apare asociația de proprietari, să apară și asociația chiriașilor”. Această asociație se lansează sâmbătă la Cluj și a fost precedată de o campanie de teasing cu afișe lipite prin oraș, unde singurul element de identificare era un logo. „A fost o campanie de teasing. Afișele aveau un mesaj, dar niciun indiciu despre cine sau de ce. Ideea a fost să facem un teaser ca să rămână în memoria oamenilor tocmai pentru că nu știi nimic despre afiș, doar logo-ul”.

L-am întrebat cum descrie piața chiriilor din Cluj-Napoca – nu e niciun secret că aceasta e cea mai scumpă din țară, peste București. „Piața chiriilor e una extrem de artificial umflată”, spune el. „E o bună doză de artificialitate în acest preț. E scumpă, reflectă și poate fi accesată de o minoritate a Clujului, cam 20-25% din salariați, în timp ce pentru restul de 75% e din ce în ce mai greu să locuiască în Cluj pentru că lucrează pentru un salariu sub cel mediu.  Piața chiriilor e extrem, extrem de împovărătoare. e aproape imposibil să găsești ceva chiar OK”.

Boguș locuiește în Cluj-Napoca de 11 ani dar s-a mutat în chirie doar de un an. „Eu am avut o conjunctură extrem de favorabilă, irepetabilă pentru covârșitoarea majoritate a oamenilor. Dar am văzut pe viu lipsa de drepturi ale chiriașilor, cum intra proprietarul peste oameni, ori vecinii că cheamă Poliția. Am avut un prieten care își căuta chirie și m-a întrebat dacă poate sta la mine două zile, dar au fost două săptămâni până a putut să-și găsească ceva”.

Ce va face această asociație informală a chiriașilor din Cluj? „Cred că modificarea legii e un mic pas înainte. E pur și simplu o chestiune care îți garantează existența. Dar când 70% din piața chiriilor e la negru, nu prea există și chiariași. La ANAF în toată țara sunt încheiate foarte puține contracte cu persoane fizice. Asta presupune în primul rând că exiști și ai drepturi, dar asta nu schimbă nimic referitor la costul chiriilor. Schimbarea prețului poate veni puțin mai greu fără statut, fără să te poți organiza legal. Dacă ai în vedere că situația se datorează lipsei de investiții și interes a statului, soluția e straight forward, statul să investească în locuințe sociale, ANL-uri, universitatea să investească în noi facilități de cazare pentru studenți, numărul a crescut de 3 ori în 15 ani iar numărul căminelor a rămas același. Al treilea palier, urmat și în orașe ca Berlin sau Madrid, New York sau Barcelona, e să ai un plafon al chiriilor pentru anumite zone ale orașului, cu tipuri de subvenționare a proprietarului căruia îi faci această „nedreptate colosală”, îi poți da reducere de impozit pe zece ani ori pe a doua locuință”.

2 comentarii

  1. Iti doresc succes, dar n-o sa poti. Imobiliarele in Cluj nu se mai pot controla. Cat timp cererea e mai mare decat oferta, pretul va creste.
    Eu unul chiar sper sa reusesti, pentru ca e dezastru. Muncim pentru 1500-2000 de lei/luna si chiria e.,.. cam tot atata.

  2. Toata lumea vrea sa stea in Cluj si sa plateasca chirie cat mai mica sau deloc . Ar trebui sa se ia exemplul chiriilor din Germania de exemplu … si atunci gradul de ocupare ar fi mai mic dar mai sigur … in Cluj multi stau 3-4 luni si pleaca …si te lasa cu muuuuulte facturi neachitate …de exemplu eu am Vis-a-vis de Iulius un ap cu 2 camere si nu intereseaza pe nimeni …d c ..? pt ca iau garantie pe 2 luni …plus chiria pe luna in curs ..250€/luna

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare