Închide

O actriță din Cluj a fost înșelată de escroci care s-au pretins de la Poliție sau bancă și au făcut-o să încheie un credit de 100.000 de lei UPDATE Ce spune Poliția

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 11, 2025 0 492

O actriță din Cluj a fost înșelată de escroci care s-au pretins de la Poliție sau bancă și au făcut-o să încheie un credit de 100.000 de lei. E încă o victimă a acestui sistem de înșelătorii iar Poliția ridică din umeri, șanse mici să prindă escrocii, darămite ca victimele să-și recupereze banii.

Actrița Patricia Brad de la Teatrul Național din Cluj a fost convinsă să-și relateze experiența pe rețelele de socializare după ce a fost înșelată, pentru ca alții să nu fie la fel de naivi. Cazuri de acest gen sunt foarte multe în țară dar autorii sunt extrem de rar prinși.

Iată ce a relatat Patricia Brad:

Ieri, ora 11, totul era încă perfect.
Primesc un telefon de la „BT”. Mi se spune că cineva încearcă să facă un credit pe numele meu în orașul meu natal si că se va deschide o anchetă să se afle ce se întâmplă. Mă sună în continuare doi „polițiști” care îmi spun că s-a deschis ancheta și mă pun să mă concentrez să îmi amintesc cât mai clar cui i-am trimis eu copie de buletin. Mă înștiințează că mă va suna un inspector financiar de la BNR și să colaborez cu dumnealui pentru binele anchetei. Și intră în scenă așa numitul DAVID ORȚAN care mă sună de pe un număr de fix, după care pe WhatsApp îmi trimite „legitimația” dumnealui precum și un contract de confidențialitate pe care mă pune să îl citesc cu atenție. De aici înainte nu mai aveam voie să dezvălui nimanui nimic din ce aveam să vorbim. Îmi iau la revedere prin semne de la oamenii cu care eram și plec îndată spre CEC să fac un credit pe numele meu, desigur suma maximă. În fața băncii, ca să mă asigure că totul e în ordine, mă pune să intru pe site-ul BNR, să intru la contacte și să verific dacă numărul de telefon din dreptul numelui său este același cu cel de fix de pe care mă sunase anterior. Era același. Îmi spune că sunt urmărită prin camerele de supraveghere de la bancă și să fac exact așa cum spune el. Din fericire, site-ul Anaf nu mergea la CEC, așa că am avut în sfârșit curajul să îi închid telefonul și să mă urc în primul autobuz care să mă ducă acasă. În autobuz mă sună din nou „politia” să îmi spună că obtructionez ancheta în desfășurare și că, dacă nu am citit bine contractul de confidențialitate, acolo scrie că voi primi amendă dacă nu colaborez. Așa că, mă dau jos din autobuz, alerg spre o altă bancă indicată de ei și fac un credit de 100.000 fiind în tot acest timp în direct cu „inspectorul” BNR. De aici mi s-a spus să le trimit toți banii ca dumnealui să îmi închidă linia de credit și astfel să nu mai pot fi fraudată. Fraierită. Folosită.
M-am tot rugat azi noapte să mă mai trezesc o dată pe data de 8 aprilie și să nu mai fac încă o dată greșelile pe care le-am făcut ieri.


Aceasta a adăugat că a postat întâmplarea chiar la cererea Poliției, care cu un drum ar vrea să educe populația împotriva acestui tip de fraude. Nici o vorbă însă despre call centerele din care sunt date aceste telefoane și mai ales despre conturile, verificabile, în care ajung banii. ”Mă roagă lumea insistent de un an și mai bine să nu mai postez nimic la mine pe Facebook. Așa că m-am abținut, am fost cuminte și nu am mai postat. Text. Dar acum însăși Poliția Română mă roagă să vă scriu ce am pățit ca să ajungă informația la cât mai multă lume. Din păcate este adevărat, iar prejudiciul este mult mai mare decât suma amintită, întrucât eu va trebui să plătesc și dobânzile la acea sumă. În total 28 000 de euro”, a adăugat actrița, precizând că persoanele cu care a vorbit la telefon aveau accent moldovenesc.

Născută la 1 martie 1983 în Iaşi, Patricia Brad a absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj, promoţia 2006, an din care s-a angajat la Teatrul Național din Cluj-Napoca.Este asistent universitar în cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune de la UBB.

Amintim, în august anul trecut Poliția din Republica Moldova a reținut 12 persoane suspectate că ar face parte dintr-un grup infracțional organizat, care a înșelat zeci de români să investească în monede virtuale sau acțiuni prin intermediul unor platforme online false. Escrocii foloseau reclame cu imagini ale unor personalități cunoscute sau sigle ale unor bănci și posturi TV, pentru a crea impresia de credibilitate. Acțiunea de amploare a fost realizată în colaborare cu DIICOT România și autoritățile din Ucraina, sub coordonarea agențiilor europene Eurojust, Europol și Selec. În total, au fost efectuate 60 de percheziții, în care s-au confiscat echipamente informatice, arme, bani, documente și 10 autoturisme.

Conform DIICOT, acuzațiile includ constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, falsuri informatice și în documente, spălare de bani și șantaj. Dosarul a pornit de la o sesizare a Autorității de Supraveghere Financiară și a fost completat ulterior cu peste 120 de alte cauze legate de plângerile a 150 de victime. Investigațiile au scos la iveală faptul că gruparea a fost formată în 2022 în Republica Moldova, iar membrii săi au creat reclame înșelătoare online care promiteau câștiguri rapide prin investiții minime, atrăgând victimele să-și introducă datele personale pe site-uri false.

După ce potențialele victime completau formularele, erau contactate de persoane care se prezentau drept experți financiari, inducându-le în eroare prin promisiuni de profit sigur. Sub pretextul deschiderii unui cont de tranzacționare, victimele trimiteau copii ale documentelor personale și erau îndrumate să instaleze aplicații de acces de la distanță, permițând astfel infractorilor să le acceseze sistemele și conturile bancare. Ulterior, sumele de bani și monedele virtuale erau transferate în conturile controlate de escroci. În unele cazuri, când victimele refuzau să continue, erau amenințate. Prejudiciul total estimat se ridică la aproximativ 15 milioane de lei.

UPDATE ora 12.52

Poliția din Cluj-Napoca a confirmat că actrița a depus plângere, rămâne de văzut dacă va avea rezultate. ”La data de 09.04.2025, la sediul Poliției municipiului Cluj-Napoca, s-a prezentat o persoană care a sesizat faptul că, în data de 8 aprilie a.c., în jurul orei 11.00, a fost contactată telefonic de persoane necunoscute, care s-au prezentat drept reprezentanți ai unor instituții bancare. Persoana, identificată ca fiind o femeie de 42 de ani, ar fi fost indusă în eroare printr-o notificare falsă referitoare la o presupusă anchetă privind tentativa de deschidere a unui credit pe numele victimei”,a  arătat Poliția, adăugând că sub pretextul unei investigații, victimei i s-a sugerat să acceseze un credit în valoare de 100.000 lei de la o instituție bancară și să depună întreaga sumă într-un bancomat destinat criptomonedelor, situat într-un centru comercial din Florești, acțiunile fiind îndeplinite de victimă. ”În prezent se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, în vederea identificării și tragerii la răspundere a autorilor”, arată anchetatorii – identificarea fiind în astfel de cazuri extrem de rară iar tragerea la răspundere – și mai rară.
În aceste condiții polițiștii fac o serie de ecomandări pentru prevenirea unor astfel de situații:
1. Verificarea surselor de contact: Persoanele sunt sfătuite să verifice cu atenție identitatea celor care le contactează telefonic, mai ales atunci când se prezintă ca fiind reprezentanți ai unor instituții financiare sau publice. În cazul unui apel suspect, este recomandat să se contacteze direct instituția menționată prin numere oficiale de telefon.
2. Nu divulga informații sensibile: În cazul în care sunt solicitate informații personale sau financiare, inclusiv datele cardurilor bancare sau ale conturilor bancare, este important ca acestea să nu fie oferite niciodată prin telefon sau mesaje nesolicitate.
3. Suspecți de fraude: Dacă o persoană este abordată de cineva care invocă un pretext nesigur (investigații, premii, solicitări urgente de bani), este indicat să refuze orice acțiune fără o verificare prealabilă a cerințelor.
4. Protejarea datelor personale: Utilizarea aplicațiilor de securitate pentru protejarea telefonului mobil și a conturilor bancare este esențială pentru prevenirea accesului neautorizat la datele personale.
5. Contactarea autorităților: În cazul în care o persoană are suspiciuni că a fost victima unei înșelăciuni sau a unei fraude, este important să contacteze imediat autoritățile competente și să depună plângere. Cu cât cazul este raportat mai repede, cu atât cresc șansele de identificare și prindere a autorilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu