Închide

Nu sunt Elena Botezan, sunt doar o ziaristă și nu v-am cerut nici o explicație

Actual de ClujOpinie by Cosmina Fernoaga - iun. 02, 2014 10 1238

Aș fi tăcut în continuare dacă dl. O. Hoandră nu simțea nevoia să iasă public ca să-mi predea lecții de jurnalism, având în vedere că și eu și el, și chiar și colegii noștri, cunoaștem cât se poate de bine condițiile în care am părăsit ZIUA de Cluj.

Cosmina-1024x768

Regret că s-a simțit atât de afectat de referatul DNA încât a decis să creeze așa o falsă poveste despre cum ZIUA de Cluj nu ar fi publicat articole pe surse, mai ales că, vezi Doamne, eu n-aș fi luat poziția celor implicați în articolul despre Aeroport, și că acesta ar fi fost motivul pentru care mi l-a scos din ziar.  Da, e absurd că trebuie să justific astfel de argumente după ce s-a dovedit că băieții aceștia bine înfipți, despre care am scris și care aveau senzația că pot face absolut orice ilegalitate în Cluj, sunt acum în arest. Dumneavoastră, d-le Hoandră, de ce v-ați obosit să înșiruiți neadevăruri, cui îi sunt de folos?

Dacă pe dumneavoastră încercați să vă apărați în felul acesta, atunci vă spun că ați ales metoda greșită. Personal, nu v-am denigrat niciodată, nici chiar după ce am pornit proiectul Actualdecluj.ro. N-am răspuns nici la cererea DNA, nici la solicitarea colegilor din presă. Cred că nu folosește nimănui să afle care au fost disputele interne la Ziua, cu atât mai mult cu cât eu nu mă consider o victimă. Și  nu pentru că poate, în opinia unora n-am fost, ci pur și simplu pentru că mă simt suficient de puternică. Știu că ceea ce am construit la ZIUA de Cluj, pot face mult mai bine la Actualdecluj.ro. Prin urmare, n-am avut vreodată intenția să vă jignesc sau să vă atac în vreun fel, în pofida modului în care ați ales să ne încheiem colaborarea. Trebuie, însă, să știți, că nu sunt eu cea care să fi avut vreun amestec în ancheta DNA și m-aș fi așteptat din partea dumneavostră să reacționați altfel.

Cum să spuneți că nu aș fi luat poziția părților implicate, când primul text pe care l-am publicat pe tema aceasta se află încă în spațiul media, deci, poate fi citit. Pe modelul tace și face, Construcții Napoca a mai umflat un contract de la Aeroport” este un text din care reiese clar că am discutat cu absolut toate părțile implicate. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care părțile acestea au intrat în panică. Au început să vă dea dumneavoastră telefoane, să se plângă și să facă presiuni. Acest prim articol a apărut în data de 31 martie. În 1 aprilie am aflat că subiectul este mult mai complex și că faptele părților implicate sunt mult mai grave. În ziua respectivă am avut cu dumneavoastră chiar și o discuție telefonică, cred că vă aduceți aminte, în care v-am explicat că subiectul este unul extrem de sensibil. L-am documentat cât am putut eu de bine și da, normal, informațiile au fost prezentate pe surse, tocmai pentru că erau foarte grave.

Cine dintr-o instituție și-ar fi permis să spună, fără să apeleze la protecția anonimatului, că Uioreanu și Ciceo au trucat o licitație de o asemenea anvergură, sau că Bene a dat șpăgi cu nemiluita? E normal ca astfel de informații să apară pe surse, nu-i o tehnică străină în presă și nu înțeleg de ce insinuați altceva? Pe surse, așadar, însă nu fără  a contacta părțile implicate a apărut și cel de-al doilea articol: „Lucrări de peste 17 milioane de lei la Aeroport, derulate fără autorizație de construire” (linkul nu mai există). Acesta a fost articolul pe care l-am postat direct pe site în dimineața de 2 aprilie, ora 08.00, iar după circa două ore a fost șters! Dumneavoastră ați admis, într-o discuție telefonică, că l-ați șters și nu pentru că eu n-aș fi luat poziția părților, ci doar pentru că aș fi fost prea „răutăcioasă”, ca să vă citez exact reproșul. N-o să intru în alte detalii, n-o să povestesc niciodată ce a urmat în ziua respectivă, din respect pentru anii în care, consider, am fost colegi. Dacă dumneavoastră sunteți împăcat cu ceea ce ați făcut, foarte bine, vă urez în continuare succes, n-am nevoie de nici o explicație.

Dar să nu-mi cereți mie să simt vreun regret. Eu m-am comportat firesc, am acționat așa cum știu eu cel mai bine, așa cum am procedat întotdeauna, am avut datele și le-am publicat. Nici o clipă n-am avut vreun alt intres. Că situația a degenerat, e strict opera procurorilor. Dacă informațiile mele le-au fost de vreun folos  sau nu, n-am de unde să știu, oricum, la cum arată referatul DNA, este clar că există probe incontestabile care, de altfel, i-au și făcut pe Uioreanu și Bene să-și recunoască faptele.  Ancheta derulată în acest caz este meritul Elenei Botezan, o femeie excepțională, din toate punctele de vedere, un procuror care mă face să mă simt mândră că trăiesc în Cluj, în România. Măcar de-ar învăța politicienii din lecția pe care femeia aceasta le-o predă, mai nou, aproape în fiecare an.

 

 

 

10 comentarii

  1. Hoandra imbatraneste urat. E suparat pe cei care comenteaza (desi cititorii ii aduc venit) e suparat pe cei care umba cu sticla de apa pe strada, pe hipsteri, pe ce nu ii place … E un fel de neamestecatculumeaastanouapecarenuomaiintelege ! Din pacate e un mare ipocrit, scolit la acealasi atelier cu marii manipulatori care au invatat ca presa nu tine de foame si e mai usor sa santajezi decat sa faci bani din presa adevarata. Un batran acru, ipocrit, santajist si la fel de corupt ca si clasa politica !

  2. Constat, printre altele, că hoandră un lucru n-a reușit, și anume să-l învețe pe fostul redactor șef de la ziua de cluj – titus crăciun – să nu mai pună virgula între subiect și predicat. Pe de altă parte, hoandră, deși se dă mare comunicator și are pretenția să-i învețe pe politicienii clujeni cum să comunice, a comis o gafă majoră provocând această dezbatere, în care el iese șifonat. iar alexa, ca întotdeauna, îi provoacă și se distrează pe seama lor, întreținând scandalul. din povestea asta urâtă doi subiecți ies prost: hoandră și ziua de cluj, în vreme ce jurnalista Cosmina Fernoagă se brenduiește ca jurnalist de investigație curajos și incoruptibil. E, până la urmă, și acesta, un merit al lui hoandră.

  3. prin ferma Dvs, dl George, nicio vietate nu a rostit vreo apoziție? Că la noi după apoziție, se necesită virgulă, că nu e subiect. Oricum, mulțumesc. gramatică ușoară! 🙂 în rest, summa cum laude

  4. Din pacate abuzul domnului Hoandra a trecut aproape neobservat din cauza altor evenimente petrecute in ultimul timp. Felicitari, doamna Fernoaga !

  5. felicitari pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. Echipa Hoandra / Bogdan si-au ridicat un piedestal al profesionalismului in presa si amplificati de Realitatea Tv, multi privitori au inceput sa creada ca asa si este.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare