Nici PSD și nici PDL n-au cum să-și impună oamenii la șefia Consiliului Județean, fără a negocia în prealabil cu UDMR. De formațiunea maghiară depinde cum va arăta noua conducere a acestei instituții, acum după ce postul lui Horea Uioreanu a fost, oficial, vacantat. Sursele Actualdecluj.ro spun că mingea e în terenul UDMR și că liderul acestei formațiuni a purtat negocieri atât cu PSD cât și cu PNL. În varianta unei înțelegeri cu PSD, Vakar Istvan poate rămâne președinte, iar Ioan Oleleu doar vicepreședinte.
Înițial PSD a încercat să fenteze și să-l numească pe Ioan Oleleu președinte la județ, profitând de faptul că vicepreședintele Vakar Istvan este plecat într-o delegație în Germania. Urma să se organizeze rapid o ședință a plenului de consilieri, pentru ca Oleleu să fie numit în funcție înainte ca Vakar să se întoarcă acasă. Această variantă ar fi convenit de minune PSD-ului, mai ales în ipoteza în care se renunță la alegerile anticipate pentru a putea păstra controlul asupra județului până în 2016, când se organizează noi alegeri locale. Numai că PSD-iștii nu pot miza decât pe 10 dintre consilierii în funcție, iar fără prezența și votul UDMR n-aveau cum să întrunească nici măcar cvorumul necesar adoptării Hotărârii de numire a lui Ioan Oleleu în această funcție. Liderii social-democraților s-au văzut nevoiți, așadar, să schimbe strategia și au intrat la negocieri cu maghiarii. Ei sunt conștienți că maghiarii se pot alia și cu PNL/PDL, iar acest lucru n-ar însemna decât să piardă și mandatul de vicepreședinte pe care îl dețin în acest moment. În consecință, cel mai convenabil pentru PSD a fost să cadă la înțelegere cu UDMR-ul, urmând ca această formațiune să rămână în continuare cu președinția Consiliului Județean. Cu alte cuvinte s-au învoit pentru păstrarea actualei structuri de conducere a administrației județene, cu Vakar Istvan președinte și Ioan Oleleu vicepreședinte.
Sigur, și PNL/PDL poate încerca să forețeze procedura de numire a noului președinte. Schimbarea lui Ioan Oleleu din funcția de vicepreședinte, înainte de a se adopta Hotărârea de numire a noului președinte, ar fi o soluție optimă în cazul PNL/PDL. Acest lucru presupune, însă, ca liderii PNL-PDL să cadă la învoială tot cu UDMR-iștii. Dacă UDMR îi sprijină, cel mai probabil consilierul Horațiu Cătărig (care are în prezent atribuții de vicepreședinte), va fi propulsat vicepreședinte în locul PSD-istului Ioan Oleleu. Acest lucru presupune ca liberalii și democrat liberalii să se pună de acord în privința nominalizării unei persoane. Se știe că liderul PNL Marius Nicoară a avansat în mai multe rânduri numele consilierului Mihai Seplecan, în sensul acesta. Democrat liberalii consideră, însă, că Seplecan este semianalfabet și că pe acesta nu-l recomandă absolut nimic pentru a ocupa o funcție de o asemenea răspundere, motiv pentru care cer fie să rămână Horațiu Cătărig, fie un alt consilier PDL, precum Călin Tuluc, Steluța Racolța sau Rareș Rusu.
Trebuie spus că acum, după ce PNL a fuzionat cu PDL, membrii celor două partide au aceleași drepturi, ca atare, Marius Nicoară nu-și mai poate permite să ia vreo decizie fără a se consulta cu omologii săi Daniel Buda și Alin Tișe. Pentru ei, cel mai convenabil ar fi fost să se organizeze alegeri anticipate, pentru a-l putea arunca în bătălia cu PSD pe senatorul Alin Tișe. Numai că social-democrații au de gând să sară peste alegerile anticipate, spun sursele Actualdecluj.ro, tocmai pentru că se știe că în acest moment, într-o bătălie electorală, n-au cum să câștige șefia județului. Or, cine rămâne acum la șefia județului poate influența rezultatul alegerilor locale din 2016, motiv pentru care PSD se va folosi de toate pârghiile pe care le are la îndemână ca să rămână la putere. Cheia, pentru PSD, e în mâna UDMR, la fel cum și PNL are șanse de a se impune tot prin UDMR.
Dacă Liberalii ar fi uniți pe deplin cu democrat liberalii, și implicit cu primarul Emil Boc (care acum face cărțile în favoarea Elenei Udrea de la PMP), Clujul ar putea ieși complet de sub tutela PSD-ului. Emil Boc este cel mai în măsură să le ceară maghiarilor să păstreze alianța cu PNL la Consiliul Județean, și nu cu PSD, având în vedere că el este cel care le-a oferit pe tavă un mandat de viceprimar la municipiu. Altfel spus, maghiarii ar putea fi amenințați că pot pierde mandatul de viceprimar deținut de Anna Horvath, dacă se aliază cu social-democrații. Numai că Emil Boc n-are, deocamdată, nici un interes să le facă vreun favor colegilor săi din PDL, iar jocul pare oricum închis, pentru că PSD ar fi ajuns, deja, la înțelegere cu UDMR-ul, spun sursele Actualdecluj.ro. Ar urma ca joi să aibă loc ședința de Consiliu Județean prin care Vakar Istvan va fi numit președinte, în tandem cu vicepreședintele Ioan Oleleu.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Cosmina Fernoaga
Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie
2014.
A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la
cotidianul "Bună ziua, Ardeal".
A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.