Închide

Noul principiu de la Județ pentru extinderea intravilanului în Cluj: „Nu putem să nu stimulăm oamenii care vor să investească. Mai bine am semne de întrebare dacă aprob ceva, decât dacă nu aprob”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 15, 2021 0 2897

După ce a avizat ca oportună introducerea în intravilanul comunei Jucu a unei teren de peste 2,4 hectare pentru construirea a peste 20 de case peste Planul Urbanistic General recent apreciat în comisia de urbanism cu toate că specialiștii membri l-au dat ca exemplu negativ de urbanizare, președintele Alin Tișe a ținut, după modelul aplicat de primarul Emil Boc în municipiu, să enunțe principiul său față în față cu propunerile dezvoltatorilor imobiliari din Județ: „Dacă au bani, nu putem să nu stimulăm oamenii care vor să investească. Mai bine am semne de întrebare dacă aprob ceva decît dacă nu aprob, asta e principiul meu”. La ședința Comisiei de Urbanism din 11 noiembrie erau să fie avizate și poiecte la fel de proaste după același principiu, însă specialiștii din comisie au intervenit și au oferit argumente pentru respingerea lor: „urbanizări fără dumuri din zece în zece metri care înțeapă drumul național, nu se întâlnesc și au case puse de-o parte și de alta”, „costurile de extindere a utilităților sunt extrem de costisitoare pentru urbanizări în vârf de deal”, „trebuie să mai rămână și teren agricol, peisaje și zone neconstruite, dacă PUG-urile comunelor așa au stabilit”, „când au cumpărat teren agricol, au avut în minte o proiecție, noi nu stricăm niciun plan de afaceri, terenul să rămână tot agricol”.

 

Arhitecta Alida Vișan (soția consilierului local PNL Ovidiu Vișan), prin biroul Via Concept and Proiect, a cerut avizul de oportunitate Comisiei de Urbanism a Județului pentru introducerea în intravilan a unui teren de peste 2,4 hectare din localitatea Jucu de Sus (comuna Jucu) pentru construirea a peste 20 de case. Proiectul mai fusese discutat la o ședință precedentă și fusese respins deoarece e era un exemplu prost de urbanizare, cu drumuri nou propuse care nu se întâlnesc sau parcele mult prea mici față de cele impuse de noul Plan Urbanistic al comunei (PUG Jucu, lăudat și avizat de comisie recent).

De această dată, prin concursul președintelui Alin Tișe, proiect a fost avizat. „Ați avut noroc, mergeți mai departe”, a spus în cadrul ședinței de urbanism a județului din 11 noiembrie, pe care o prezidează. Oficialul a ținut să enunțe în fața argumentelor specialiștilor principiul său când vine vorba despre a permite construirea în extravilan: „Dacă au bani, nu putem să nu stimulăm oamenii care vor să investească. Mai bine am semne de întrebare dacă aprob ceva decît dacă nu aprob, asta e principiul meu”.

 

„Vă scapă un aspect important. Economia județului este mișcată de imobiliare”, a spus arhitecta Alida Vișan la un al proiect pe care l-a avut pe ordinea de zi a ședinței, tot pentru introducerea în intravilan a unui teren de peste 1,4 hectare din localitatea Vâlcele, comuna Feleacu, teren cu acces din drumul național pentru construirea de locuințe. Proiectul fusese respins la o ședință precendentă, pe teren dorindu-se inițial construirea a două hale industriale. El a fost întocmit tot de Alida Vișan, tot pe biroul Endorfina Concept iar beneficiar este Globus Transport, firmă care se ocupă cu comerțul produselor pe internet.

De această dată, arhitecții din comisie au condamnat modul în care se judecă oportunitatea investițiilor din extravilanul Clujului și anume ca acestea să se justifice doar printr-o dorință economică a unui beneficiar. Arhitectul Octav Olănescu din comisie a replicat că, în calitate de reprezentat al Facultării de Arhitectură în comisia de urbanistism a Județului, nu poate fi de acord cu o astfel de practică arătând că Planurile Urbanistice Generale (PUG-uri) al comunelor sau masterplanurile aprobate au stabillit deja limitele de construire. „Toate acest proiecte care depășesc intravilanul nu sunt fundamentate. Este o dorință de a se construi în exterior în zone cu altă structură, agricolă, extravilan. Ar trebuie să avem aici o atitudine consecventă și să ne limităm la ce există, la terenurile unde deja se permite construirea prin PUG-uri. Nu putem să justificăm aceste extinderi doar bazându-ne pe o dorință economică a unui beneficiar privat. Trebuie să depășim această practică prin care să transformăm tot în intravilan pentru că peste niște ani nu vom mai ști care ste limita între localități și vor apărea probleme pe care nu le vom mai putem gestiona”, a subliniat Olănescu.

Chiar arhitectul Radu Spânu membru în comisie a arătat că trebuie luate în calcul costurile cu rețelele de utilități spre aceste zone din extravilan. „Toate aceste dezvoltări care se premit construirea în extravilan presupun trafic și rețele edilitare și vor fi greu de gestionat la nivelul localităților”, au mai spus specialiștii din comisie.

Arhitectul Vlad Negru  a opinat zona respectivă, cu acces din drumul național s-ar preta mai bine la funcțiuni industriale decât la locuire.

Arhitectul județului, Claudiu Salanță, a arătat că proiectul ar trebui discutat atunci când se va actualiza PUG-ul comunei Feleacu, care urmează să pornească anul viitor. Mai ales că, nici o funcțiune industrială în respectiva zonă nu se susținea deoarece era nevoie de ziduri de sprijin de 5-6 metri pentru ca ele să se poată construi. „Proiectul a fost respins de două ori. Ar trebui să îi spunem că nu se poate construi până nu se va revizui PUG-ul comunei”, a arătat Salanță.

În schimb, Tișe a ținut să spună că nu ar fi la fel de drastic, mai ales că investitorii sunt determinați și, după cum l-a lămurit arhitecta,  dispuși să își sume costurile cu rețelele edilitate. Mai mult, Tișe a spus că în condițiile în care primăriile din comune sunt sărace și nu au bani să își actualizeze PUG-urile de zece ani este misiunea județului să decidă ce să se construiască.

Arhitecta i-a mai arătat lui Tișe că și Primăria Feleacu ar susține o astfel de dezvoltare, după cum ar fi informat-o autoritățile locale, însă întrenată fiind, a spus că nu are un punct de vedere scris. Ca să îndulcească situația, Tișe a propus ca Județul să ceară un punct de vedere de la Primăriei privind proeictul locuințelor propuse în Vâlcele.

Olănescu a mai ținut să spună că planurile de afaceri ale unor investitori care cumpără terenuri agricole, nu sunt cu nimic stricate de comisia de urbanism atunci când alege să avizeze negativ construirea pe aceste terenuri. „Când au cumpărat, ce era pe teren? Agricol extravilan. Deci asta era în minte proiecția investitorului. N-am stricat niciun plan. Era teren agricol și așa rămâne. În alte țări există hărți și zone clare care rămân neconstruite. Ca să rămână loc și pentru agricultură, desfășurări ecologice, peisaje. La noi nu se prea vorbește despre aceste lucrururi. Discutăm ce se poate sau nu se poate construi și cât de bine v-ar ieși o afacere, nu să avem un mediu în care locuim care să fie plăcut. Sunt de acord să se miște economia Clujului cu imobiliare, dar în limitele intravilanului. Înțeleg că a cumpărat teren să facă profit, dar nu știu dacă aceast lucru este neapărat bine”, a arătat Olănescu.

În final, proiect nu a fost avizat și s-a mers pe mâna președintelui Tișe de a întreba primăria din Feleacu cu privire la dezvoltarea respectivei zone.

Un alt proiect, tot pentru parcelarea și construirea unor locuințe pe un teren de 4300 de mp (parțial în extarvilan) din localitatea Stolna comuna Săvădisla, susținut de arhitecta Florina Florisna și întocmit pe firma de proiectare Arch Consult Desig a fost aspru criticat de arhitectul județului Claudiu Salanță. El a arătat că proeictul face rabat de PUG-ul comunei, propune parcele mai mici și un drum înfundat, care pornește din drumul național și, după cum a remarcat arhitectul Vlad Negru, contract normelor legale. Asta în condițiile în care la o ședință precedentă a Județului s-a respins un proiect vecin propus în aceeași formă. „La două parcele de lângă avem aceeași parcelare, cu un drum lunguieț și 5 case pe parcele de 300 mp. Trebuie să se studieze o zonă mai largă. Dacă tot la zece metri avem accese din drumul național, nicio curte comună unde să se joace copiii, vom avea probleme serioase”, a arătat arhitectul șef al județului. Certată de Salanță pentru că a venit cu un astfel de proiect, arhitecta a recunoscut că e de acord cu el că proiectul nu are nimic de-aface cu urbanizarea, însă a spus că a fost dorința beneficiarului de a-l prezenta sub respectiva formă. În plus, proiectanta a amintit că a venit cu proiectul tocmai pentru ca beneficiarul să se lămurească singur că nu trece.

Față în față cu criticile făcute de Salanță, Tișe l-a atenționat să nu mai certe proiectanții și să se limiteze la lucruri punctuale pe proiect. În final, Tișe a spus că susține practica unitară pentru avizarea proiectelor și a recomandat proiectantei să țină cont de aspectele semnalate Proiectul nu a fost avizat.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.